Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДНК анализ на шал разбули мистерията около неидентифицираната до сега личност на световноизвестния сериен убиец Джак Изкормвача. Оказва се, че той е бил точно един от основните заподозрени - полския емигрант Аарон Космински, срещу когото тогава полицията не е разполагала с достатъчно доказателства.

Разкритието прави Ръсел Едуардс, който купува на търг през 2007 г. шал, открит при тялото на Катрин Едоус, една от жертвите на Джак Изкормвача.

"Винаги съм бил

обсебен от тайната самоличност на страшилището

от Уайтчапъл

и посветих свободното си време на дългогодишни разследвания. Ето, че те не останаха без резултат", признава любителят детектив.

Освен че шалът бил напоен с кръв, върху материята била открита и семена течност от убиеца. В проследяването на следите на касапина, вилнял из лондонския квартал през XIX век, се включва и д-р Лухелайнен от ливърпулския университет Джон Мурс. Чрез техника за извличане на генетичен материал от дреха той свързва клетките в семенната течност от шала с ДНК на роднина на сестрата на Космински.

Едуардс обяснява, че шалът е бил прибран от полицай, който го подарил на съпругата си.

След повече от сто години е интересно как доказателствата, издаващи полския евреин, са се запазили. Именно този факт дава храна на скептиците, които оспорват разкритието на Едуардс и все още не са готови да отхърлят всички останали заподозрени през годините.

"Само невярващите, които искат да увековечат мита, се съмняват. Случи се,

ние го открихме",

коментира Едуардс.

Като извършител на бруталните убийства Космински не удовлетворява и конспираторите, които държат на най-атрактивната версия, че в убийствата е била замесена кралска особа. Популярната теория намесва в мистерията около Джак Изкормвача не кого да е, а внукът на кралица Виктория - принц Албърт Виктор Кристиан Едуард, племенник на принц Албърт Сакс-Кобург-Готски, трети братовчед на българския цар Борис III. Различни теории го изобличават и като пряк и като непряк извършител на убийствата. В холивудската лента "От ада" (2001 г.) с Джони Деп като лондонското страшилище се посочва личният лекар на кралица Виктория д-р Гъл, който трябвало да защити трона.

Принцът често навестявал бордеите в Уайтчапъл и забременил една продавачка на име Ани Крук, с която впоследствие сключват незаконен брак и очакват дете. Д-р Гъл се намесва в разчистването на бъркотиите, които забърква евентуалният бъдещ крал и се разправя с проститутките, посветени в тайната.

Според теориите той всъщност е станал

екзекутор, действащ от името на Масонския орден след прекаран инсулт, който го превърнал в чудовище. В действителност няма ясни доказателства, които да подкрепят тези версии. Първо, че убийствата са свързани с масонското братство, второ, че короната изобщо може да бъде застрашена по такъв начин, тъй като кралският указ защитава трона от своеволни женитби и наследници. И трето, д-р Гъл не отговаря на профила на Джак Изкормвача.