Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Група от около 60 джихадисти е преминала с коли през България от Турция към Косово, без да бъде спирана за проверки.
Никой не се е усъмнил какви са мъжете в автомобилите, които са се движили в колона през българска територия миналата седмица. Те не са били въоръжени и затова може би не са предизвикали подозрение в граничните власти, разказа пред "168 часа" експертът по радикален ислям и тероризъм Алекс Алексиев.
Внушителната група би следвало да се е придвижвала в поне 15 автомобила.
Алексиев каза, че научил за нея от приятели, с които контактувал от години. Те живеели в Прищина, столицата на Косово. Уведомили Алексиев, че там полицията реагирала адекватно и след подаден сигнал за съмнителна група от млади мъже
арестувала 40 души. Изпуснати да избягат били 17. Установено било, че в джихадистката група преобладават косоварите. Имало един албанец и един от Босна, разказали приятелите на Алексиев. Те получили тези сведения от полицаи в Прищина. Всички арестувани мъже били на възраст от 20 до 30 години. Групата дошла от Истанбул. Алексиев няма информация как изглеждали арестуваните. Нито как са се държали при ареста и дали са оказали съпротива. Той не обясни как се е разбрало, че те са именно войнствени джихадисти.
"Не е тайна, че Турция поддържа джихадистите. Там има тренировъчни лагери, където се обучават", каза Алексиев. Той уточни, че избягалите 17 са още на свобода.
"Дай Боже да не преминат на българска територия, откъдето според данни на моите приятели са влезли с автомобилите", каза експертът Алексиев.

Съществува ли реална опасност 17 от джихадистите да влезнат на наша територия - четете мненията на експертите в новия брой на в. "168 часа"