Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мощен скандал се завихря в църковните и богословски среди заради решението на Великотърновския митрополит Григорий заточеният за сексскандал епископ Борис да възстановява манастири.
Идеята на владиката била бившият игумен на Бачковския манастир да изготви занапред специална програма икономическо и духовно възраждане на духовни средища във Великотърновска епархия, твърди синодален източник на "168 часа".
Свещеници, миряни и преподаватели от богословските факултети в София, Велико Търново и Шумен обмислят да разговарят с Григорий и да настояват той да отмени скандалното си решение. Мотивите им - имало реална опасност,
ако Борис поеме управлението на няколко манастира, те да се превърнат в публични домове
А доказателството на богословите пред владиката Григорий ще бъде излъченият в социалните мрежи порноклип. "Ясно се вижда как дядо Борис иска нестандартна любов от три негови подчинени служителки в Бачковския манастир. Те се дърпат и казват :Дядо, спри, децата ни ще ни убият ако видят отвратителните кадри", разказа известен преподавател по богословие, който е гледал и четирите части на бруталните секссцени в Бачковската обител. Бях шокиран и потресен, казва теологът. Той е категоричен, че нуждата от сериозна църковна администрация в православните манастири била толкова голяма, че Синодът без никакви разисквания по скандалния видеозапис от сескоргията одобрил отраз идеята на Григорий Борис да отговаря не само за един, а за няколко манастира. Както поискал търновският владика. Нещо повече, рокадата от Рила щяла да бъде трамплин към по-висок пост бившият бачковски игумен да стане викарен епископ на митрополит Григорий.
Според богослова Борис имал безспорни качества на администратор, които архиереите правилно оценили. Но бедата била, че синодалите си затворили очите за сексуалните извращения и слабост към жените, проявени от архиерея. "Такова недоглеждане от страна на висшия клир е недопустимо от църковна и от морална гледна точка", разсъждава преподавателят. Той е категоричен, че така се поощрявал разгулният сексуален живот на монасите в Търновско, които са се обрекли в служба на Бога. А ако, не дай си Боже, Борис им станел бъде духовен старец и наставник, можело направо да ги повлече към деветия кръг на ада, доста краен в присъдата е богословът.
Със свое решение от 13.06.2014 г.
висшият клир на БПЦ вече даде благословение по предложението на Григорий
Агатоникийският епископ да бъде преместен от 1 юли от Рилската света обител в манастир в Търновска епархия, посочен от търновския владика. С друго свое решение Синодът вече изпрати на послушание и покаяние в Рила бившия Бачковски игумен. Причината - разпространените в интернет "бурни секскадри" преди изборите за митрополит във Варна. А Борис беше най-сериозният претендент за митрополитската корона. Той е бил боксьор преди да се замонаши. А преди да се отдаде страстно на спорта, както и на жените, е бил шофьор на ЗИЛ.
Сексфилмът мотивира висшият орган на БПЦ да наложи на бившия бачковски ръководител аргос - забрана да свещенодейства. "Срещу него ще бъде заведено църковно -наказателно дело, което ще завърши с обвинителен акт. Вече се събират доказателства. Предстои самият Борис да бъде разпитан от синодална комисия, ангажирана с разследването на случая", заяви за "168 часа" митрополитът на Западна и Средна Европа Антоний. Единствено екип на в. "168 часа" засне и проследи в репортаж ежедневието на заточения в Рила скандален игумен от Бачково. Той бе натирен в сурова монашеска килия. Животът му в лукс и разкош със секретарката-игуменарчица Румяна може обаче да не е останал в миналото.
"Благоденствието и раят продължава за скандалния Борис
Истински късметлия е. След като дядо Григорий се кани да му повери не само един, а доста манастири в епархията - девически и мъжки, общо 22 . Така че пей сърце, разказа пред "168 часа"свещеник, близък до патриарх Неофит. Той обясни, че задачата на похотливия Борис щяла да бъде "освен да дава духовни наставления за праведен живот на монаси и миряни да разработи и подробен проект за икономическо съживяване на манастирите . В т.ч. и намиране на дарители и спонсори.
Според нашия информатор, Григорий се бил провъзгласил сам за игумен на всички манастири. Досега нито един негов събрат епархийски митрополит нямал такива неограничени права на управление на Божиите селения. А и в Устава нямало текст, който да разрешава на митрополита да властва еднолично в тях и да се разпорежда, както в случая.

Как уволниха героините от сексфилма, четете в новия брой на в. "168 часа"