Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

АТАКА: Проф. Р. Ваташки (вдясно) обвини колегата си проф. А. Кръстев, че преписал книга на духовник.
АТАКА: Проф. Р. Ваташки (вдясно) обвини колегата си проф. А. Кръстев, че преписал книга на духовник.

Ефективна присъда - лишаване от свобода, да получават университетски преподаватели, които са плагиатствали чужд научен труд и с него са придобили академични длъжности, каквато е практиката в Европа и в света.
Преди това да им бъдат отнемани научните титли - доктор на науките, доцент, професор, тъй като те са заблудили научните съвети към университетите да им ги присъдят, представяйки като свои чужди научни трудове. Около тази идея се обединиха интелектуалци и пострадали от плагиатори.
Те са готови да внесат аргументирано предложение в Народното събрание за сурови наказания за това престъпление срещу интелектуалната собственост. "Отворени сме за всякакви идеи и сме готови да ги обсъдим", заяви за "168 часа" проф. Ваня Добрева, председател на парламентарната комисия по образование.
Досега в България няма нито един осъден за това престъпно деяние. Предвидените наказания в чл.173 от НК са
глоба от порядъка
на 100 до 300 лева
и обществено порицание.
"Санкциите са символични и в никакъв случай няма да спрат измамниците, решили да градят академична кариера на чужд гръб", коментират юристи законодателните разпоредби.
"В този им лек вариант те ще стимулират плагиаите без никакви притеснения да присвояват чужда научна продукция и да я представят като своя", смятат те.
"168 часа" научи, че депутати от ГЕРБ вече са дали съгласие за обсъждане на нов проектозакон, който да бъде гласуван в парламента. Той предвиждал крадците на научни монографии, статии, изследвания в различни области да влизат в затвора.
"За да се избегне конфликта на интереси изготвихме концепция за промени в Закона за академичното развитие. Даже има комични случаи, когато самият кандидат за академична длъжност предлага какъв да бъде състава на журито, което ще го оценява", каза за "168 часа" председателят на Националната агенция за оценяване и акредитация към МС проф. Боян Биолчев.
Колегата му проф. Владимир Чуков критикува закона с аргумента, че контролът при оценяването на кандидати бил много занижен и работел в услуга на плагиатите. Според арабиста, бивш член на Висшата атестационна комисия към МС, липсата на сериозни санкции допълнително ги поощрявала да преписват на високи обороти, за да се издигнат в научната йерархия. И да гонят по-високи заплати.

Разследването за три фрапиращи случая на интелектуална кражба, четете в новия брой на в. "168 часа"