Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

1,2,3...10,11,12! Ураа! И после тишина. Абитуриентският бал се изплъзва в махмурлука между поредицата от пиянски нощи, а единствен спомен от него остават нелепите снимки, които да показваш на новите си колеги в университета.
От тази година има
 и друг вариант
Дни преди да разбереш дали желанието ти да учиш избраното от теб висше ще се осъществи, можеш да дадеш надежда на някой друг, че животът му ще се промени. Випуск 2014 предоставя шанс за равенство на "пеперудените деца" и на сираците.
"Пеперудените деца" страдат от заболяване, което прави кожата им крехка и ранима и единственият начин мъките им да се облекчат, е да се превръзват със специални лепенки. Месечно за това отиват по 2000 лв. - сума, с която семействата им обикновено не разполагат.
Точно в тяхна подкрепа десетки училища в страната отиват на изпращанията си в училищата с тениски. Инициативата започва от момиче в Английската гимназия в София, което е решило
да не се появи със скъпа рокля в последния
си учебен ден,
а да помогне на децата.
Другата популярна кампания, която носи името "С тениска на бала", събира средства за спонсориране на висшето образование на децата сираци. В нея се включват не само зрелостници, но и абсолвенти.
 "С тениска на бала" е най-авангардната, но и най-търсената алтернатива тази година. Когато разглеждам снимките от изпращането на двама мои приятели, костюмираните момченца и момиченца ми изглеждат нелепо. Те са малцинство сред облечените с тениски, излизащи с широки усмивки и вдигнати високо във въздуха бутилки, абитуриенти от Френската гимназия в София.
Белите тениски и кецове изглеждат като униформи, но са по-изискани от лъскавите ризи и прическите на тези, които не са се включили в инициативата.
Набор 95 може би са доста по-пораснали от тези, които завършихме в годините преди тях. За първи път в толкова много училища в страната децата избират да дарят за благотворителност средствата, които щяха да дадат за дрехи и обувки. И се вълнуват повече от това дали ще внесат навреме парите по сметката, отколкото биха били ентусиазирани от покупката на тоалета си.
А сумите никак
не са малки
Особено брутален е контрастът с шокиращите 62 000 долара, които е отделила гимназистка от Бургас, за да си поръча червило с диаманти. Ако дори само тя беше решила да дари част от космическата сума за "пеперудените деца" или за сираците, на които ученици се опитват да помогнат да запишат висше, промяната щеше да е налице.
Но абитуриентите представят умален модел на държавата с нейните полярности. И тази година неизменно ще има фрапиращи тоалети, които да служат на фейсбук за класация на най-нелепите рокли и костюми, а на собствениците си ще са стрували стотици левове.
Усмивките от снимките на изпращането на Френската гимназия обаче са истински. Както и на зрелостниците от останалите училища в страната, които са се включили в кампаниите. Те ще останат и няма да отлетят с откъсналите се от капаците на колите балони с хелий. Защото учениците знаят, че са направили нещо наистина смислено.
Онези снимки, които разглеждах,
ми се сториха наистина различни
Но не заради еднаквите тениски. И не че имаше по-малко пиене и цигари, отколкото на моя бал. Нито по-малко възгласи и усмивки.
Просто си спомних вълнението на момчетата отпреди няколко дни, когато се подготвяха за този момент. Не спореха коя вратовръзка отива повече на сакото им, нито дали часовникът се връзва с ризата.
Чух ги да говорят по телефона с момичето, което им помагаше за събирането на средствата. Радваха се, че сумата вече е внесена. И знам, че те наистина ще си изкарат добре на бала.
А снимките, които ще показват догодина в университетите, наистина ще са специални. Такива ще бъдат и спомените им.