Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Собственикът на "Титан" Димитър Борисов, който често се оказва в центъра на скандали с ухание на алкохол, се е сдобил с прякора Гърнето, защото имал слабост към коли без ауспуси, които издават зверски шум.
Това разказаха запознати с историята му след поредната афера, в която се забърка шефът на най-голямата фирма за почистване вечерта на 27 март.
Тогава той
изпотроши с аудито си седем паркирани автомобила
на софийска улица.
"Гърнето обича силните усещания от години. Затова и навремето караше коли само с гърне, за да увеличи децибелите", коментира пред "168 часа" мъж от родния град на Борисов - Перник, който го познава от години. "Смачкването на паркираните коли е забавление типично в негов стил", описа източникът на вестника човека, който преди време удари дъщерята на Фатик в тоалетната на заведение в столицата.
Веднага след последния му нощен инциден с колите свидетели разказаха, че зад волана на луксозното возило бил видимо пиян мъж, който моментално напуснал местопроизшествието. Още на следващата сутрин версията за инцидента бе, че побеснял от ревност, легендарният собственик на "Титан" и бивш президент на ЦСКА Димитър Борисов се качил в колата на любовницата си и
заради огромното количество изпит алкохол
загубил управлението и намачкал колите.
Инцидентът става пред известното столично заведение "Марая" в кв. "Лозенец". Ексшефът на спортния клуб ден по-късно отрече изобщо да е бил в България по време на катастрофата. Заяви, че се е намирал в Италия в продължение на цялата седмица. Освен това
винаги използвал услугите на собствен шофьор
и не карал сам. Очевидците обаче са категорични - Гърнето влязъл в заведението, взел ключовете за автомобила от масата на любовницата си и подкарал аудито. Впоследствие трима от неговите собствени охранители са дали показания, че шефът им е в София. Дори е бил в колата, но са го извадили от предната дясна седалка до шофьора след инцидента, разкри преди дни в. "24 часа".
Така гардовете на Димитър Борисов, от една страна, опровергават версията на шефа си, че не е бил въобще в България, защото в противен случай заради многото свидетели ще ги уличат в лъжа. Но от друга - все пак го спасяват от съд,
твърдейки, че не той
е бил зад волана,
защото очевидци твърдят, че е употребил преди това алкохол. Самият Борисов в показанията си заяви, че е слязъл от дясната предна врата малко преди "Марая" и се е прехвърлил в джип.
"168 часа" се свърза с фирма "Титан" с молба за коментар и повече информация за това кой е карал колата, наказан ли е и с какво, но до редакционното приключване на броя отговор не дойде. Сред премазаните автомобили е и този на журналиста Владислав Прелезов. "Не искам повече да говоря по този въпрос, наистина беше много неприятно, но никой не е видял какво е станало. В 1 часа през нощта хората нормално спят и не са били свидетели на случилото се", заяви Прелезов. Той добави, че се е чул силен трясък и
със съседите си наизлезли да видят какво става
Тогава видели пораженията по колите.
Макар в случая с блъснатите коли да е управлявал ауди, иначе Гърнето е известен със слабостта си към мерцедесите, и то по-специално към G-класата. Съвсем логично и сегашният му автомобил е абсолютно баровски от същата марка и класа.
Хора, които познават Гърнето от детските му години, разказват, че той е бил пълничък тогава.
"Беше си пухкав за разлика от сегашните му зрели години. Даже мисля, че и прякорът Гърнето идва оттам", разказва друга версия неговият приятел и бивш съдружник в "Металург" Симеон Велинов. Според трети пък - с прякора Димитър Борисов се сдобил от съдружниците си в бизнеса в началото на 90-те години. Гърнето е перничанин и произхожда от учителско семейство. Баща му е спортист - занимавал се е с лека атлетика и
дълги години е учител по физическо възпитание
в пернишко училище. Бил висок, снажен мъж, а синът му се различавал от него по телосложение и темперамент, разказват негови съученици. Роднина на Борисов е бил и директорът на гимназията по времето, по което той е бил ученик. Неговият чичо е бил шеф на училището и учител по математика.
Черната слава преследва Димитър Борисов още от 90-те години покрай ортака му. Името на съдружника му от "Титан" Иво Иванов за първи път е замесено в скандал покрай закриването на Туристспортбанк. Иво Иванов е бил един от подсъдимите за фалита й, потвърдиха източници на в. "168 часа". Делото обаче е скоропостижно прекратено и остава недоизяснено.
Никой не е осъден
Гърнето обаче нашумява най-много като акционер в сметопочистващата "Титан". Апетитният бизнес с боклука попадна в ръцете на Димитър Борисов през 2009 г. Тогава фирмата му пое 6 столични района. "Титан Чистота София" взе "Искър", "Лозенец", "Студентски", "Панчарево", "Средец" и "Подуяне". Това се случва точно след голямата криза с боклука в София през 2009 г. През следващата година фирмата вече се превърна в основен играч в чистотата на столицата.
Възходът на "Титан" започва в София, когато Бойко Борисов е кмет на столицата, но не свършва тогава.
Фирмата просперира и в продължение на няколко години увеличава собствеността си многократно. Последният отчет на компанията е от 2011 г., когато тя е имала собствен капитал от 20,6 млн. лв. При първия отчет от 2006 г. той е бил 1,3 млн. лв. Очевидно дейността по сметосъбирането
се е отразила положително върху развитието на фирмата
Според Димитър Борисов компанията дори има 100 млн. лв. като собственост, но вероятно става въпрос общо с дъщерните фирми.
В момента "Титан" се грижи за извозването на боклука в 19 от общо 28-те области на страната. Сред клиентите й са Варна, Бургас, Хасково, Стара Загора, Плевен, Смолян и други. От големите градове единствено Пловдив е извън полето на действие на "Титан". Цялото това покритие на страната със сметосъбиращи машини се случва по време на управлението на кабинета на Бойко Борисов.
Димитър Борисов е бил близък до партия ГЕРБ и до бившата шефка на депутатите Искра Фидосова. През 2007 г. тя е получила заем от "Титан-АС" на стойност 150 хил. лв. Информацията за това бе разпространена чак през 2011 г. от Яне Янев по време на мандата на ГЕРБ.
В отговор Фидосова пусна писмо, в което нито потвърди, нито отрече информацията, но нарече лидера на РЗС "българския Дейвид Копърфилд". В декларациите на Искра Фидосова до Сметната палата подобен заем не е споменат. При встъпването й в длъжност като депутат през 2009 г.
тя декларира около 500 хиляди лв. кредити
към три банки, но не и към фирми. През 2013 г. обаче Софийската градска прокуратура започна проверка по получен сигнал срещу бившата шефка на правната комисия за заем от "Титан". Малко по-късно стана ясно, че обвинение няма да бъде повдигнато, защото не са намерени данни за извършено престъпление от Фидосова.
"168 часа" се опита да се свърже с бившата шефка на правната комисия в парламента за коментар по темата, но тя не отговори до редакционното приключване на броя.
До този момент срещу Димитър Борисов не е образувано досъдебно производство, а още по-малко повдигнато обвинение срещу него, заявиха пред "168 часа" от Софийската градска прокуратура.
"Имаме получени сигнали във връзка с вашето запитване, но понеже са на етап предварителна проверка, не можем да огласим нищо", заяви прокурор Ваклинова от СГП. Според нея
дори датата на сигнала трябва да бъде
запазенав тайна
Въпросите на "168 часа" бяха дали има резултат от проверката на прокуратурата срещу собственика на "Титан" Димитър Борисов във връзка с ЦСКА и какъв е той, както и има ли други проверки срещу него и с какъв резултат.
Последният въпрос на вестника беше дали има проверка във връзка с информацията за заем, който "Титан" е дал на бившата шефка на герберските депутати Искра Фидосова и с какъв резултат е приключила тя.
В биографията на Димитър Борисов съществува и друга подробност, свързана със съдружието му със скандалния Михаил Михов, известен като Мишо Бирата. Той нашумя покрай засечен разговор между Бойко Борисов като премиер и тогавашния шеф на Агенция "Митници" Ваньо Танов. Гърнето дори присъства на опелото след смъртта на Мишо Бирата във Варна през 2011 г.
Двамата въртели бизнес в морската столица до 1994 г.
Въпреки възхода на "Титан" по времето на ГЕРБ фирмата е била заложена заедно с цялото си имущество за 14,5 млн. лв., за да обезпечи кредит към банка на стойност 17 млн. лв. през 2011 г. На следващата година фирмата е теглила нов кредит от друга банка от близо 13 млн. лв., като пак е заложила цялото си имущество.
Около "Титан" не се размина и без конфронтации. През същата година, когато фирмата пое окончателно бизнеса с боклука в София, работниците й се вдигнаха на протести. Заявиха, че били принуждавани да подписват молби за доброволно напускане и така
не получили полагащите
 им се компенсации
при съкращение
Пак по времето на ГЕРБ Димитър Борисов и Иво Иванов придобиват и перлата в историята на фирмата си. На 7 март 2009 г. чрез компанията "Титан-спорт" те стават собственици на ПФК ЦСКА - София. Не след дълго около тази сделка започват скандали. Конфликтът тук се завърта около дълговете на клуба и непрозрачното им управление.
На въпрос добро ли е състоянието на клуба, след като Димитър Борисов и съдружникът му Иво Иванов са го продали, настоящият изпълнителен директор на ЦСКА Александър Тодоров бе лаконичен пред в. "168 часа": "Кое да е добре, като ЦСКА е пред фалит?" Повече той не пожела да коментира казуса с бившите собственици.
"168 часа" се опита да се свърже с Томов, но до редакционното приключване на броя той не отговори.
През 2012 г. акционерният капитал на армейския клуб е 6,5 млн. лв., от които
невнесени са 2 млн. лв.
Според отчета на дружеството предишният собственик "Титан-спорт" дължи на ЦСКА близо 5 млн. лв. От своя страна той пък е взел заем само от 44 хиляди лв. от холдинга, които не са изплатени.
През март тази година ЦСКА имаше дългове
за 19,6 млн. лева
Заради задълженията се стигна и до публично предлагане на акции на клуба. Това е значително намаление в сравнение с предишните 35 млн. лв. през юли 2013 г., когато "Титан" продаде клуба.
Борисов и Иванов официално напускат ръководните си позиции в ЦСКА на 22 юни 2013 г.
Около името на известния с прякора си Гърнето се завъртат и редица недоказуеми твърдения. От години се говори за връзките му с ВИС, но дали и каква роля е имал по отношение на силовата групировка, не е доказано. Самият той е
заявявал, че се обижда, когато го наричат висаджия,
защото не е бил такъв. Много хора от висшите държавници седели на една маса с Георги Илиев и това не ги правело висаджии.
Предпоследният грандиозен скандал около известния като Гърнето бизнесмен преди инцидента с премазаните автомобили става само преди година. 50-годишният мъж нападна непълнолетната дъщеря на убития през 2003 г. Филип Найденов-Фатик. Пострадалата 16-годишна Адриана Тюркмен имаше хематом на устните. Тогава той пак отрече, че е удрял когото и да било.
Камерите на заведението обаче заснели Гърнето, отново в пияно състояние, да се нахвърля на момичето. Инцидентът станал в заведение РМ в София. Адриана заедно със сестра си и майка си празнували рожден ден на нейна приятелка. Нападението станало малко след полунощ. Когато 16-годишното момиче и сестра му отишли до тоалетната, във фоайето се сблъскали с пияния Борисов, разказа тогава по-голямата дъщеря на Фатик- Александра.
Бизнесменът заклещил момичетата в тоалетната,
като затискал от външната страна вратата така, че да не могат да излязат. След като най-накрая ги освободил, зашлевил с пълна сила Адриана. Охранителят на Борисов се намирал до него, но не предприел нищо, за да го спре. Цялото лице на момичето било в кръв.
След този инцидент започват и съдебните разправии. В края на миналата година прокуратурата поиска глоба от 1000 до 5000 лв. за нападението срещу Адриана. Повдигнатото обвинение е за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди. Засега няма присъда.

Управлявана от него офшорка купува самолет за 1 млн. евро

Фирмата е регистрирана на Британските вирджински острови

Около Димитър Борисов има дори и самолет. Той е и управител на фирма "Моран трейд", която е собственост на офшорка от Британските вирджински острови.
През 2012 г. именно тази компания купува обявения за продан 8-местен самолет на фалиралата компания "Лиърджет" за 1,114 млн. евро. Дали Борисов е летял на борда му и кога, никой не можа да каже.
Склонността на Борисов към лукса личи и от десетките имоти на негово име. По-голямата част от тях са ипотекирани. Те са в София, Варна и Самоков. Повечето от тях са в съсобственост с жена му Михаела Борисова или със съдружника си Иво Иванов и неговата съпруга Румяна.
В София Борисов разполага
с две жилища
в идеалния център -
Лозенец - мезонет на ул. "Плачковица" и апартамент на бул. "Витоша". Притежава също и едноетажна жилищна сграда на ул. "Панорамен път" в баровския кв. "Бояна" и няколко поземлени имота наоколо.
В самоковското с. Алино има десетки декари земя, и то всичките - ипотекирани. Като кредитополучтел фигурира не самият Борисов, а дъщерната фирма "Титан-клинър". За 21 ниви в с. Алино, Борисов и партньорът му Иво Иванов са получили кредит от 2 340 000 евро.
Интересното е, че в последните години в същата местност са открити няколко тракийски надгробни могили. На около километър пък има римски каменен саркофаг, който местните хора наричат Момата. Именно по тези причини районът е изключително апетитен за иманяри и търсачи на съкровища.
Освен в столицата и в самоковското село той притежава поземлени имоти в община Варна - в селата Солник, Горица, Булаир и град Бяла.

Симеон Велинов, президент на ПФК "Металург":
Борисов е един от
малкото бизнесмени
с  висше образование

- Г-н Велинов, откога се познавате с Димитър Борисов?
- Познавам го от малък. Като изпълнителен директор на "Металург" беше спонсор, беше в управителния съвет на дружеството. Имали сме чисто служебни взаимоотношения по отношение на футбола.
- Какво си спомняте за него от детските ви години?
- Перник е малък град, всички се познаваме. Баща му беше учител по физическо възпитание, а чичо му по математика, аз съм бил ученик и на двамата.
- Как Димитър Борисов започна да се занимава с бизнес?
- Знам, че като ученик много му вървеше ученето. Той е един от малкото бизнесмени, който по редовен път си е завършил висшето образование.
- Какво е следвал?
- Икономика. Преди това учеше в Перник.
- Какви са впечатленията ви от работата с него?
- С него сме имали професионални взаимоотношения. Когато сме имали заседания на управителния съвет, сме дискутирали проблемите на футболен клуб "Металург". Помагал е на отбора със спонсорство.
Той не нашумя толкова в Перник, колкото като се премести в София. Стана известен със сметосъбирането и сметопочистващите фирми. Вече мисля, че чисти и в чужбина. Човек да си позволи да издържа ЦСКА, знаете за какво става въпрос.
- Какво е мнението ви за скандалите около ЦСКА?
- За мен много от нещата, които се изнасят, не бих казал, че отговарят на истината. Подготвяха по начин, който целеше да злепостави ръководството. Като се започне от финансиране, трансфери и т.н. За трансферите, за които го обвиняваха, че вземал еднолични решения, смятам, че това са неща, които не може да се случат. Подобни решения се обсъждат от цялото ръководство, не би могъл един президент еднолично да ги взема.
- А относно финансирането на клуба?
- С толкова мощна фирма като "Титан" предполагам, че е имало, макар че всеки собственик на клуб търси допълнително финансиране и рекламни договори. Нормални неща са това.


Димитър Ангелов, фен от агитката:
Дойде в ЦСКА с
пуловер на бримки, а
си тръгна с “Армани”

- Г-н Ангелов, познавате ли Димитър Борисов?
- Този човек дойде във футболен клуб ЦСКА като прякор, а си тръгна като собственик на най-проспериращата фирма в областта на сметосъбирането. В същото време остави ЦСКА в такова положение, което не пожелавам на никой клуб. Не искам да го коментирам като човек, коментирам само резултатите, които постигна клуба по негово време. Сами можете да сравните в какво състояние остави ЦСКА и да се види какви договори имаше фирмата му за сметосъбиране до 2008 г. и какви бяха през юни-юли 2013 г. ЦСКА беше оставен с 40-50 млн. лв. задължения, които преди също ги имаше, но бяха много по-малко. А печалбата на "Титан" от сметосъбиране надхвърли 200 милиона лв. Вижте ги сами тези цифри в документите. Мен ме боли, че ЦСКА върви надолу, откакто някои хора се заеха с клуба. Мисля, че трябва да се работи по правилата. Когато се нарушават законите, говорим за беззаконие.
- Какво имате предвид?
- Онова, което прави Димитър Борисов в нощния си живот, го правят и депутатите.
- Знаете ли кой му е дал прякора Гърнето?
- Вижте, ние сме държавата на прякорите и неговият не идва от училище, а от бизнес партньорите му. Този човек се гаври с обществото. Ако държавата продължава да търпи това, утре ще имаме случки не с Гърнето, а с Ментето и Телето. Познавам Димитър Борисов от декември 2008 г. Тогава той дойде с един пуловер на бримки, каквито в началото на 80-те години поляците продаваха на битака. Усмивката му беше тъмна. А през 2013 г. си тръгна от ЦСКА с ослепително бяла усмивка, облечен в "Армани" и "Долче и Габана". Не знам дали ЦСКА спечели от неговото управление, нека той да направи сметка дали даде нещо на клуба. Но това, което съм видял, изглежда, че той много спечели. Поне откъм визия и дрехи. Данъчните могат да видят фирмите му и движението на активите и пасивите им. Освен това беше забелязван на митинги на определена политическа сила и работеше в нейна защита. А през 2008 г. ние го посрещнахме 200 души от агитката на ЦСКА. Беше в тъмното, а си тръгна съвсем различен. Вижте, може да се провери какво е платено от ЦСКА към НАП по времето, когато той беше съсобственик на клуба.

Малко след като през 2005 г. Бойко Борисов стана кмет на София, той смени тогавашните сметопочистващи фирми "Волф", ДИТЦ и "Чистота София" първоначално с други, а после с"Титан". Процесът трая няколко месеца, в което време имаше периоди, в които боклуците се търкаляха из столицата неприбрани дни наред.
Всичко започна с изявления на Борисов, че извозването на боклука в София струва прекалено скъпо.
"Концесията е направена така, че на всеки три-четири часа Вълка гушва по около три-четири милиона лева", заяви тогава пред журналисти Бойко Борисов. С прозвището Вълка е известен бизнесменът Румен Гайтански, който държеше мажоритарните дялове от две от тогавашните сметопочистващи фирми "Волф" и ДИТЦ, чиито договори са сключени по времето на Стефан Софиянски като кмет. За третата компания - "Чистота София", само се носеха непотвърдени слухове, че също е негова.
Борисов се възмути, че столицата е платила 300 млн. лв. на тези фирми, но чистотата продължавала да не е на ниво. Той дори заплаши, че ще изведе цялата общинска администрация да извозва боклук, за да изгони Румен Гайтански и фирмите му. Няколко месеца след началото на мандата на Бойко Борисов концесията за сметта бе изкупена от нова компания - "Новера". Тя замени "Волф", ДИТЦ и "Чистота София". Но за известно време. От началото на 2009 г. трайно за столичния боклук започнаха да се грижат подразделения на "Титан". Всичко това стана постепенно. Първо "Титан-АС" влезе да чисти районите "Витоша" и "Младост". Пак по това време компанията поема извозването на отпадъците в много градове от страната. Увеличавайки броя им постепенно. Тогава ГЕРБ набира скорост като партия и вече има спечелени кметски места, и то в големите градове. Криза с боклука в София се появява винаги когато изтичат договорите за концесия и започват битките кой да поеме извозването на отпадъците.
В началото на 2006 г. София бе зарината с боклуци, тъй като жители на “Суходол” започнаха протести срещу изсипването на тонове отпадъци там. Тази криза се повтори и в следващите години, но през 2009 г. вече се стигна до проблем със самото събиране, след като изтече концесията на сметосъбиращите фирми. В резултат на това правителството на Сергей Станишев сформира кризисен щаб начело с областния управител на София Тодор Модев, който да отговаря за боклука. Така камионите със столичния боклук пътуваха до с. Цалапица, Пловдивско, и дори имаше случай да стигнат до Силистра.