Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Православни свещеници, монаси и духовници от мюсюлманското изповедание се разбунтуваха срещу наредба на Министерството на образованието, която ги задължава да се разсъбличат по шорти в часовете по физическо възпитание.
Часовете по физическа култура, определени в наредбата, от години скандализира и монахини - студентки в специалността "Теология" в Софийския университет "Св. Климент Охридски", както и във висшите училища във Велико Търново, Шумен и Пловдив, твърдят пред "168 часа" преподаватели по богословие.
"Да хвърлиш расото и да хукнеш по стадиона да покриваш спортни нормативи заради някаква оценка в дипломата за висше образование, е повече от кощунство и гавра с православната вяра", коментират богослови. "Ако зависеше от нас, ние начаса бихме отменили наредбата. По силата на този текст монасите трябва да хукват по стадионите или да ги опънем на лоста в спортната зала. Недопустимо е", казва в интервю деканът на Православния богословски факултет във Велико Търново доц. Димитър Попмаринов. Той сподели, че е
готов за среща с представители в образователното министерство с цел разпоредбата да бъде отменена в частта, която се отнася за монаси, монахини и свещеници.
Експерти от МО отрекоха за съществуването на разпоредба за физкултурни занятия във вузовете. Според тях всеки вуз, тъй като е автономен, сам си издавал и изпълнявал собствените разпореждания. А после се оправдавал с министерството.
"Разбира се, че има такъв текст на МО, но в никакъв случай не и на министерството на спорта. Оттук само са предлагани препоръки в отделни направления", категоричен бе бившият министър на спорта Свилен Нейков пред "168 часа".
Срещу изпълнението на министерската разпоредба за физическото се обявиха и ходжи от Южна България. Мотивите за гнева им - не било редно бъдещите имами, които се обучават в средните духовни училища в Шумен, Момчилград и Русе, "да подскачат", след като цял ден са учили Коран в джамиите на арабски. А преди това са проповядвали на правоверните да бъдат по-добри, да прощават, когато ги обидят, и да обичат Аллах повече от себе си.
Министерските инструкции предвиждат физическото възпитание да влезе като задължително изучавана дисциплина в учебните планове на висшите духовни учебни заведения, както и на средните - двете семинарии в София и Пловдив и трите мюсюлмански училища.
Според наредбата студентите богослови
по 30 часа за два семестъра надяват спортни екипи
- тениски, гащета и кецове, и започват да спортуват по учебния план.

Какво е мнението на духовници и преподаватели за задължителното обучение по физическо, четете в новия брой на в. "168 часа"