Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПРИМКА: След едномесечно дебнене Ел Чапо е заловен, докато лежи в леглото си.
ПРИМКА: След едномесечно дебнене Ел Чапо е заловен, докато лежи в леглото си.

Хуакин Гусман, по прякор Ел Чапо, който се смята за един от най-големите наркобарони в света, бе заловен в Мексико през март. Легендарният престъпник се криел 13 години от властите, но най-сетне попаднал в клопката им.
Гусман бе класифициран като най-опасния и най-издирван престъпник на земята след ликвидирането на Осама бен Ладен. През 2001 г. наркобосът избягал от килията си, където попаднал през 1993 г. Той бил задържан в Гватемала и предаден на мексиканските власти. Получава 20-годишна присъда, но
подкупва служители на строго охранявания затвор
в Мексико
и успява да се измъкне от наказанието.
Ел Чапо изчезва малко преди екстрадицията му в САЩ. В бягството са замесени около 80 души. То е осъществено с множество заплахи и подкупи на стойност над 2 и половина млн. долара. Как точно е успял да избяга, все още не е изяснено, но една от версиите, които се разказват в Мексико, е, че се е скрил в количка за пране. Без всякакво подозрение
мръсните дрехи, сред които се криел Ел Чапо, били изкарани извън затвора,
а мафиотът - качен на кола, шофирана от охранител.
Успешното му повторно залавяне става на 22 февруари в северозападната част на курорта Масатлан в щата Синалоа при съвместна операция на мексиканските и американските спецслужби, съобщава Би Би Си. Хуакин прекарал последните си дни на свобода, криейки се в тунели и канализационни шахти, преди да се озове прикован към леглото в крайморския курорт, твърди британският в. "Гардиън". На пода на хотелската му стая се търкалял автомат "Калашников". Арестът станал точно преди зазоряване.
Ел Чапо е лидер на картела “Синалоа”, кръстен на родния му щат и по ирония на съдбата - мястото, където прекарва последните си дни на свобода. Организацията внася огромни количества кокаин, марихуана и метамфетамини в САЩ.
Наркобаронът е обвинен за 80% от търговията с наркотици в американски градове като Чикаго. Само там
всеки месец картелът му внасял около 4000 кг кокаин
Според обвинението в щата Илинойс той е отговорен за най-малко 62 канала за трафик на дрога между САЩ и Мексико.
След бягството на Хуакин Гусман през 2001 г. американските власти предложиха награда от 5 млн. долара за информация, която ще доведе до залавянето му. Наркобосът е получил федерални обвинения от САЩ за трафик на наркотици.
Смята се, че през по-голямата част от времето нарколидерът се е криел в планинските райони, които са му познати от детството. Той е израснал там, и то в голяма бедност. Бившият високопоставен служител на агенцията за борба с наркотиците на САЩ Михаел Вигил коментира пред Асошиейтед прес, че Гусман явно се е уморил от мизерния живот, станал по-самонадеян и започнал да се появява в морския курорт Масатлан. Именно това била фаталната му грешка.
Мексиканският главен прокурор Хесус Мурило Карам разкрил, че
властите започнали да затягат примката около 56-годишния наркобос
преди месец,
когато създали мрежа от къщи за наблюдение, една от които - собственост на бивша съпруга на Ел Чапо.
Докато бил под наблюдение обаче, наркобаронът успял да се измъкне през тунел, водещ до канализационната система на града. Видеозапис от една от съседните къщи показва входа на тунел под банята, който води до метална стълба. Ел Чапо вече имал репутация на пионер в използването на тунели по границата за прекарване на пратките с наркотици на север и пари - на юг.
Освен лидера на картела били заловени и редица второстепенни фигури от организацията, както и конфискувани десетки оръжия. Свидетели разказали пред местните медии, че Ел Чапо се преместил в апартамент два дни преди залавянето му.
Според доклад във вестник "Миленио" десетки агенти от флота изолирали блока малко преди 4 часа сутринта на 22 февруари, и бързо огледали партера. След като арестуваният нарколидер бил показан на медиите в Мексико, той бил качен на хеликоптер, заобиколен от тежковъоръжени войници, и изпратен направо в затвора.
Гусман е роден в бедно семейство и живеел на 6 часа от най-близкия град. Училище посещавал само до 3-и клас и
започнал да продава марихуана с баща си
още от малък
На 15 години вече работел за себе си и бързо натрупал състояние. Помагал на семейството си, за да го измъкне от мизерията. На майка си построил голяма къща в родния си град. Тя е единственият човек, който може да промени решение на Ел Чапо с една-единствена дума.
В наркокартелите става ключова фигура около 1980 г. Властите преследват не само Ел Чапо, но и цялата му фамилия. През май 2012 г. Министерството на финансите на САЩ постави двама от синовете му - Иван Арчивалдо Гусман Салазар и Овидио Гусман Лопес, в черния списък на наркобосовете. Активите им бяха замразени и бизнесът им бе стопиран.
Освен с огромното си състояние, което го изкачва на първо място в класацията на най-богатите хора в света на списание "Форбс" през 2009 г., мафиотът е известен и с някои свои странности.
По време на най-успешните си години например Ел Чапо имал навика да си избере ресторант и да поеме целия контрол над него за една вечер. Бодигардовете му влизали в посоченото заведение и обявявали, че
всички клиенти трябва
да останат на местата си,
да не напускат ресторант и да изпълняват командите им. В ресторанта "Лас Палмас" например охранител обявил:
"Господа, моля за миг внимание. Човекът, който ще влезе всеки момент, е Шефът. Молим ви да останете по местата си. Ще затворим вратата и никой няма право да напуска ресторанта, докато ние не позволим това. Няма да може да използвате и мобилните си телефони. Не се тревожете, всичко ще бъде наред, ако правите, каквото ви казваме. Продължете да се храните и не питайте за сметките си. Шефът ще плати", обявявали гардовете. След това Гусман влязъл с 15 свои хора и отишъл в отделна зала на ресторанта, където вечерял около 2 часа.
Ел Чапо бил наричан "Осама бен Ладен на трафика на наркотици". По време на престоя си в затвора от 1993 до 2001 г. въпреки строгите мерки за сигурност успява да си докара кокаин и жени зад решетките. Съкилийниците му смятат, че е успял да превърне затвора в петзвезден хотел.