Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дълго време любимият на великобританците готвач Гордън Рамзи оглавяваше класацията на сп. "Форбс" за най-скъпо платен кулинар в света.

Като собственик на една от най-бързо разрастващите се ресторантски империи той разполагал с лично богатство, оценено на 60 млн. лири. Рамзи има 9 ресторанта в Лондон, един в Ню Йорк, в Токио и Дубай и още няколко в други части на света.

През последните години обаче ресторантьорският му успех започва да затихва. Рамзи дори бил посъветван от експерти да обяви фалит, след като печалбите от веригата му заведения рязко намалели. Стигна се и дотам, че на ресторанта му "Лондон", намиращ се в скъп манхатънски хотел, бяха отнети двете звезди "Мишлен". Според експертите заведението сервирало "ястия с променливо качество", което било недопустимо. През последните години Рамзи често е критикуван, че трудно удържа стандартите във всички заведения на обширната си империя.

Въпреки кризата в ресторантьорството обаче, той се радва на огромен успех като тв водещ. Само от две свои предавания, излъчвани в САЩ, той изкарва по 10 млн. лири годишно. Телевизионните фенове на Гордън във Великобритания

свързват името му с ругатните в шоуто му

В риалити форматите "Кухнята на ада" и "Майстор готвач" Рамзи впечатлява зрителите най-вече с нецензурни думи и фрази, трошене на чинии, плюене върху манджите и нечувани обиди.

Нравът му на бунтар може да се наблюдава и извън ефира. Гордън лично изхвърля от свой ресторант колумниста Ейдриън Джил, докато вечеря с писателката Джоан Колинс.

Джил вбесява Рамзи с коментарите си

Телевизионният му бизнес за голяма негова изненада се оказва далеч по-доходоносен от ресторантьорството. В последното си шоу "Хотелски ад", той помага на закъсали собственици на малки хотели да превърнат бизнеса си в нещо по-печелившо.

Гордън се бори за абсолютно съвършенство в кухнята,

а без него гурме културата нямаше да е същата.

Познатият на всички кулинар израства в родното градче на Шекспир - Стратфорд на Ейвън, а съдбата му не изглежда обещаваща. Той е четвъртото дете на заклет пияница и медицинска сестра. Баща

биел всяка вечер цялото семейство,

интересувал се само от уиски и жени. За да избяга от тази среда, малкият Гордън се записва в детския отбор на "Глазгоу рейнджърс". За него футболът е важен, но поредица от инциденти го кара да се откаже от спорта. Едва шестнайсетгодишен, Рамзи бяга от къщи. Съдбата му отрежда място като мияч на съдове в индийски ресторант.

"Плени ме шумът. Не можех да повярвам как си крещят хората един на друг. Работех като шибано магаре, но това ме окриляваше", споделя той в автобиографията си Humble Pie.

На тази работа Гордън остава една година, след което

събира пари и се записва да учи хотелски мениджмънт

В края на осемдесетте бързо се издига до главен готвач в хотел, но собственикът внезапно го уволнява.

Гордън емигрира в Париж, вдъхновен от френската изискана кухня. Там попада на великаните Гай Савой и Жоел Робишон, но след две години стресът и напрежението го съсипват и се оттегля на частна яхта, закотвена край Бахамите. Там прекарва една година като личен готвач на австралийски телевизионен магнат. През 1993 се връща на Острова по-уверен отвсякога и става съдружник в ресторант в Челси.

Влудяващият му перфекционизъм бързо дава резултат. За краткия срок от четири години печели две от три звезди "Мишлен". През 1996 година се жени за детска учителка, от която има четири деца, от които две близначета. В същата година издава и първата си книга Passion for Flavour.

През 1998г. открива първия си собствен ресторант Royal Hospital Road с помоща на тъста си. С това заведение печели трета звезда "Мишлен" и влиза в светата троица на англичаните, удостоявани с толкова висока оценка (другите двама са Хестън Блументал и Алън Ру).

Успехът му в ресторантьорството не е достатъчен

Рамзи решава да направи и удар в телевизията. Създава минисериала Boiling Point, в който заснема осемте месеца мъки, обучение и подготовка за третата звезда "Мишлен". След този сериал Рамзи ще прекарва повече време пред камерите от всеки друг свой колега по света. Поредиците, в които участва, никога не свършват.

Най-голям успех жъне с шоуто су The F Word. В него петдесетина гости, сред които телевизионни водещи, певци и актьори обсъждат качеството на приготвената храна. Споделят съвети за здравословно хранене, както и ползите от домашно приготвената храна. Епизодите са

пълни с нецензурен език и клане на животни

Преди да ги убият, ги наричат с имена на известни готвачи. Публиката е втрещена, но телевизията подписва четиригодишен договор за излъчване.

Сред най-верните фенове на Рамзи са Боно, Брет Истън Елис и Дейвид Бекъм. Последният е сред най-близките приятели на готвача. Съвсем скоро двамата осъществиха съвместнен проект, като отвориха собствено заведение. Футболистът, който наскоро се оттегли от кариерата си, няма да има нищо общо с кухнята, но ще бъде лице на ресторанта.

За качеството на храната ще се грижи Рамзи

Съвместният им проект носи името Union Street Cafe и се намира в лондонския квартал Southwark. Ресторантът ще предлага средиземноморска кухня в автентична атмосфера, барът ще осигурява удобство и комфорт на своите клиенти, които ще изчакват местата си в меки кресла и обстановка, граничеща с домашния уют. Идеята за визията била по-скоро на футболиста.

Кулинарните му съвети:

l Всеки любител на добрата кухня трябва да знае някои основни правила за готвенето, с помощта на които да надрасне аматьора в себе си и да се превърне в професионалист. Гордън Рамзи описва много от научените тънкости в книгите си, но е категоричен, че преди да се снабдите с добро оборудване и да овладеете готварските техники, трябва да се фокусирате върху себе си.

l Всеки трябва да готви с увереност и да не се страхува да експериментира.

l Когато готвите, прибавяйте свежите подправки накрая - секунди преди да свалите яденето от котлона.

l Ако обезкостявате пиле, запазете костите и направете от тях домашен бульон.

l За да не почерняват нарязаните плодове, намажете ги с пресен лимонов сок.

l Когато пържите риба и пиле, винаги пържете първо с кожата надолу. Така ще се получи хрупкава коричка, без кожата да се отдели от месото.

l За да имате перфектно сварено яйце, оставете водата да заври добре. Добавете лъжица оцет и пуснете яйцето. Варете 8 минути, след което сложете в студена вода. Яйцето ще е рохко сварено и ще се обели лесно.

l Не купувайте ароматен зехтин, направете го сами. Сложете в стъклено шише зелени подправки по ваш избор. Сгорещете зехтина и го изсипете при подправките. Само след няколко дни ще имате шише домашен вкусен зехтин.

l Никога не хвърляйте стария хляб. Направете го на крутони. Другият вариант е да го изсушите добре и да си направите домашна галета.

l За да стане обикновеният ориз по-ароматен, още преди да го залеете с вода сложете черен пипер, 2 звезди анасон и малко кардамон. Извадете подправките, след като оризът е сварен.