Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Още един българин, излежаващ присъда в бразилски затвор, ще бъде експулсиран в страната ни до дни. Културистът Златко Генев е един от тримата затворници, които ще се върнат у нас през тази година и най-вероятно ще бъдат оставени на свобода.
След неочакваното завръщане на Гълъбин Боевски Златко ще е вторият, който ще стъпи на родна земя, изтърпял по-малка част от наказанието си.
Генев е задържан през 2010 г. в гр. Ресифе, Бразилия, с 3,93 кг кокаин. Дрогата била скрита във фалшиво дъно на един от саковете му. От Ресифе той трябвало да лети първо за Лисабон, а оттам - за Брюксел. При разпита културистът признава, че
получил чантата от непознати бразилци в Сао Паулу
Властите смятат, че е трябвало да я предаде в Лисабон на непознат българин, за което щял да получи между 2000 и 2500 евро.
Златко Генев се познава с Гълъбин Боевски покрай сина му Пол, на когото е преподавал английски преди години.
Малко след задържането си през 2010 г. Златко е осъден на 5 години и 6 месеца затвор и започва излежаването на наказанието си в пандиза "Барету Кампелу" на о. Итамарака.
Той го описва като един от най-мизерните затвори на Бразилия. Културистът е прекарал три години и шест месеца лишен от свобода на остров Итамарака, щата Пернамбуко, където бил единственият българин.

"Майната им на бразилците, те са цигани. Лошо или добро, прибирам се вече.
Излежал съм си присъдата,
която не желая да коментирам. Сега съм свободен - условно. Кога ще ме експулсират зависи от съдията", разказа пред вестник "168 часа" Златко Генев.
60-годишният културист знаел още преди една година, че най-вероятно ще бъде експулсиран. Процедурата обаче се оказала по-дълга от очакваното. От два месеца Златко е вън от затвора, но под строг надзор в град Ресифе и
чака да му бъде издаден паспорт
"Сега съм сам и никой не ми помага. Тук други българи няма. За тези три години и половина нито посолството, нито правителството се сетиха, че съм техен гражданин", отбелязва културистът.
През половината време от престоя си в затвора Златко е активен във фейсбук, благодарение на нелегално внесен мобилен телефон. Устройството е доставено от съкилийник. Пише много статуси на английски, португалски или на български, но с латински букви. Докато е в затвора, Златко заснема килията си, както и действията на другите затворници.
От кадрите, публикувани от културиста,
личи мизерна обстановка
В килията в един от затворите, в които е бил, той разполагал с телевизор и вентилатор, който му помагал да преодолее местната жега.
През решетките Генев виждал красивите палмови гори, чувал и шума на океана. Българинът успял да снима двора на затвора, където съкилийниците му спортували. Той разказва, че там понякога са идвали търговци, които продават различни стоки.
"На съботния пазар в затвора можеш да си купиш всичко. Крек, водка, кашаса. Има много педали и травестити, които правят всякакви неща за пари.
Имаше много интересни неща, които можеше да снимам,
но ако бях извадил телефона, щях да си сложа главата в торбата", обяснява във фейсбук профила си Генев.
Златко е един от първите културисти в България. Започва да се занимава с този спорт в края на 60-те години, когато това не е особено популярно у нас, а турнирите са рядкост. Генев е бил пет пъти шампион на България и още докато е активен състезател, започва работа като учител по физкултура и английски език.

Златко Генев, културист:

За българското посолство аз бях нищожество

- Г-н Генев, истина ли е, че след Гълъбин Боевски вие ще сте вторият експулсиран българин от Бразилия?
- Така е. Вече имам условна присъда и чакам за експулсиране. Живея в Ресифе без документи и семейство. Всички, които очакваме да бъдем освободени, сме като бежанци.
Имаме кенеф и душ, дават ни храна по три пъти на ден, но под надзор, да не би да хапнеш повече. Разхождаме се по улиците, понякога стигаме и до плажа, но не сме свободни.
- Посолството в Бразилия не знаеше за връщането на Гълъбин Боевски. За вас знае ли, че ще се прибирате в България?
- Посолството не разговаряше с мен, докато бях в пандиза. За тях бях нищожество. Надявам се до две седмици да се върна в България. Трябваше да ме изпишат още на 19 юни, но в този дивашки щат Пернамбуко нищо не се знае.
- Какво знаете за престоя на Боевски в затвора? Защо според вас си тръгва, преди да е излежал наказанието си?
- Всичко, което знам за престоя на Боевски в затвора, е от телевизията. Той беше в Сао Паулу с други наши пандизчии. Неговият затвор е по-цивилизован. Аз бях сам в затворите на щата Пернамбуко, нямаше други българи наоколо. Но сега ще съм свободен човек, ако съдията го реши.
- Наистина ли затворът беше толкова мизерен, колкото го описвате?
- Първоначално бях в пандиза "Барету" на о. Итамарака, но накрая ме преместиха в друг затвор на същия остров, който беше полуотворен. Имаше двор. Той е същата кочина като предишния. Бяхме по трима души в килия, но на места имаше и по осем. Затворите на Бразилия са препълнени. Спях в стая с двама испанци.
- Какво успяхте да си набавите в килията?
- В пандизите на Бразилия парите определят всичко. Имаш ли ги, си добре. Всички затворници си купуват марихуана и кашаса - местната ракия. Карат с дни само на това. Успях да си набавя мобилен телефон. Пробвах се да снимам на много места, за да покажа на приятелите си какво е, но невинаги можех да извадя телефона. Повече не желая да коментирам.