Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Архитектите показаха само пред "168 часа" как ще изглежда новият стадион на "Левски".
Според плановете сградата ще е грандиозна и несравнима с никоя друга в България. Закрит паркинг за автомобили и ресторант от над 900 кв. м са само малка част от предимствата, с които ще разполага новият дом на футболистите от "Левски".
Обновеният стадион ще е с 28 хил. места.
Огромното съоръжение ще предлага на привържениците много удобства
На един от етажите ще има магазин за фенове с любителски стоки, както и музей от 200 кв. м, показващ историята на клуба. Освен познатите ни от моловете заведения за бързо хранене сградата ще бъде оборудвана с ВИП ресторант с внушителната площ от близо един декар.
Първият изграден сектор "А" ще се простира на пет нива. На най-долния етаж ще бъдат разположени футболистите заедно с магазина за феновете. На втория етаж
ще се разпростира закрит паркинг за над 800 автомобила. Там ще има и отделен ВИП паркинг с топла връзка към ложите на горния етаж. Те ще се намират на последния и най-тесен етаж от луксозната сграда и ще са 14 на брой. В близост ще има няколко напълно оборудвани телевизионни студиа, както и отделен бар за по-специалните гости.
Още в първоначалните рисунки на архитектите е предвидено всички гости на сградата да използат отделни входове. Журналисти, публика, футболисти и ВИП гости ще влизат от различни места. Сред удобствата са голям брой тоалетни, бани, няколко масажни и стаи за почивка.
Делегати, служители, журналисти и още много личности ще разполагат със свои собствени стаи.
Сектор "А" ще отговаря на високите изисквания на ФИФА и УЕФА. Категорията на стадиона ще е 3+, но ще е направен така,
че да може да бъде реконструиран и да получи по-висок статут. Още след събарянето на първия сектор ръководството на "Левски" ясно показа, че стадионът на отбора ще бъде най-модерният у нас.
"Имам ясна визия за тренировъчната база. Ще сменим настилката на терена, като
ще поставим най-модерната и най-скъпата. Отделно започваме ремонт и на по-малкия тренировъчен терен. Ще изградим нов на мястото на някогашния закрит балон. Ще премахнем автомивката и ще поставим две игрища. Те ще са покрити и ще са за мини футбол. Съблекалните също ще са на високо ниво", съобщиха по време на представянето на проекта от клуба.

Архитектурните планове предвиждат над и около терена да бъде изградено модерно осветление, стараещо се да пести електроенергия. Козирките на стадиона ще са с плътна и прозрачна част. Прозрачната ще позволява на тревата да се развива по естествен начин, защото слънцето ще прониква близо до нея. Всички съоръжения на стадиона ще отговарят на изискванията на Европейския съюз за енергийна ефективност. Настилката на игрището ще се поддържа и чрез нова поливна система.
От графиките личи, че стадионът ще бъде изцяло футболен. Не е предвидена лекоатлетическа писта, но в сумата на проекта е включено построяването на четири по-малки тренировъчни футболни игрища. Голяма площ около стадиона ще бъде почистена, реставрирана и озеленена.
От външната страна "Герена" ще има луксозна стъклена обвивка в синьо, покрита изцяло с логото на тима.
Стартирането на проекта започна още в началото на тази година със срутването на сектор "А". Стадионът беше взривен с 350 кг взривно вещество. Отделните експлозии бяха изчислени да настъпят в точно определено време като цялата операция продължи 5 секунди. След централната трибуна се предвижда да бъде бутнат сектор "Б", като по план новото изграждане на секторите "А" и "Б" трябва да бъде завършено до май 2014 година. Тогава столичният клуб ще отпразнува своя 100-годишен юбилей.
Цената на първия етап на реконструкцията ще е между 16 и 20 милиона лева. Сектор "В" трябва да бъде изцяло модернизиран до 2015 година, а останалата част от проекта трябва да се осъществи не по-късно от 2018 г.
Все още не е изчислено с точност, но се предвижда, че мащабният ремонт на "Георги Аспарухов" ще струва между 30 и 40 млн. евро. За спонсор на строежа е спряган "Газпром", но съвсем наскоро стана ясно, че оттам не са одобрили първоначалните планове за ремонта на клубната сграда. Руснаците имали забележки относно разположението на бизнес сградата и паркинга и са предложили корекции.

Петър Курдов: Сираков или да се занимава с футбол, или да ръководи строежа

След като стана ясно, че "Левски" няма амбиции да вземе титла този сезон, директорът на отбора Наско Сираков си постави нови цели. В интервю след загубата от "Лудогорец" той открито призна, че вместо върху отбора си сега ще се съсредоточи върху строежа на новия стадион "Георги Аспарухов".
Веднага след изказването много бивши легенди на отбора скочиха срещу директора. В интервю след последния мач на отбора си Наско призна, че вземат свободни агенти, защото са се съсредоточили върху строежа на "Герена". За този сезон отборът му няма да проявява големи амбиции и да си поставя високи цели.
Легендата на "Левски" Петър Курдов се възпротиви срещу Сираков, след като директорът на тима категорично отказа да се бори за титлата в изявлението си след мача с "Лудогорец".
"Изказването на Сираков беше несериозно. Той ръководител на строителен обект ли е? Ако ще е такъв, да вземе една тапия и да ходи да строи, а да бъде доведен някой спортен човек, който да се занимава с клуба", каза след мача Курдов.