Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Колекция от скъпоценни кръстове, огромна златна ябълка, подарък от Арменската църква, две нагръдни икони на Света Богородица с рубини са изчезнали от покоите на удавилия се в морето Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, твърдят пред "168 часа" бизнесмени от Варна, с които дядо Кирил е бил в особено близки отношения.
Най-ценният дар в колекцията от златни молитвени кръстове според приятелите на владиката бил доста тежък златен кръст за богослужения. Бил му подарък от руския патриарх Кирил.
Източниците ни са категорични, че християнският символ отдавна е сменил собственика си. Той е бил поставен в луксозна опаковка заедно с владишки медальон с глазура от малахит и с копието на икона на руския император Николай Втори и семейството му. Именно красивата опаковка е привлякла човека, който е влязъл в покоите на владиката, докато той още е бил в моргата. Очевидно е посегнал на скъпоценните дарове без страх нито от Бога, нито от светците, чиито ликове са били поставени на видно място, убедени са близките на Кирил.
Приятелите на владиката са твърдо убедени, че
колекцията ценни църковни вещи вече e пласирана
по заложни къщи във Варна, Добрич, Шумен и Силистра. Заради светлата памет на висшия духовник те възнамеряват да потърсят в антикварни магазини връзки, за да разберат дали някой не е продал скъпите църковни реликви за жълти стотинки.
"Напълно е възможно вещите да бъдат пласирани в други градове. А защо не и в чужбина", казва един от най-близките приятели на митрополита - Васил Кирилов от с. Дебелец, община Дългопол.

Един от подаръците, на които митрополит Кирил особено държал, бил
огромният
златен кръст
за богослужение заедно с иконата на семейството на император Николай Втори, споделиха приближени до покойния владика.
Те разказаха, че скъпият дар бил връчен на Кирил от специална руска църковна делегация начело с епископ.
Жестът бил заради изключителните заслуги на Варненския владика като наместник-председател на БПЦ за утвърждаване авторитета на БПЦ в международен план и за сътрудничеството между отделните православни църкви.
"Дядо Кирил ми казваше, че гледа на богатата колекция от подаръци за богослужение от сантименталната им страна. Свързва ги с духовниците, които са му ги подарили. Материалната част - вложените благородни метали и скъпоценни камъни, не означава нищо за него", сподели приятел на владиката.
Отци от съседните епархии обвиниха за изчезналите подаръци на Кирил епархийските съветници от Варна.
"Те явно
не са си свършили работата,
след като са отмъкнати скъпоценности от покоите на митрополита", категоричен бе пред "168 часа" архиерейският наместник в Доростолска- таепархия свещеноиконом Добри Чаков. Той обясни, че веднага след като владиката е починал, ценните му вещи трябвало да бъдат прибрани на съхранение и описани в протокол.
"Грозно деяние е да обереш владика", възмущава се силистренският отец.
Според игумен на манастир в Северна България кражбата в митрополитския дом била мародерство. Духовникът разказа пред "168 часа" как миряни от Варна палели в манастира свещи за упокой на душата на дядо Кирил.
"Насаме споделяха с мен, че нашият владика е убит и хвърлен в морето. Не е удавен", уточнява игуменът.
Досъдебно производство за кражба на вещи,
които са принадлежали на покойния Варненски и Великопреславски митрополит, образува тези дни Районната прокуратура Варна.
Делото е по жалба, подадена от двама епархийски съветници от квотата на миряните - Юлиян Гендов (той подари Линкълна на дядо Кирил - бел. ред.), Данаил Добрев, и от брата на владиката Христо Христов, уточнява в. "24 часа". Разследването е срещу неизвестен извършител. Когато бъдат събрани достатъчно доказателства за виновността на конкретно лице и когато има привлечен обвиняем, обществеността ще бъде информирана, казаха от прокуратурата.
Тримата жалбоподатели се оплакаха пред магистратите и от обидно краткото време, за което е погребан владиката. В протестния документ с входящ номер 9859/16.07.2013 г. те търсят отговор на въпросите защо не са спазени каноничните изисквания за погребение на митрополит. Според тях се прави нощно бдение, което продължава най-малко пет дни. Жалбоподателите питат кой е организирал бързото погребение и дали то е координирано със Светия Синод. "Погребението беше претупано набързо, набързо. Без никакви основания. Това е скандално деяние, изложихме се пред други поместни православни църкви", казва отец - професор по църковно право Радко Поптодоров.
"Живеем във време на криза. И затова няма практика архиереите да си подаряват
религиозни атрибути с особено високи цени
Обикновено подаръците, които си разменят, каквато е практиката в поместните православни църкви, са позлатени и с изкуствени камъни. Тъй като митрополитът си отиде при нелеп инцидент в морето, да не повдигаме въпроси за материални загуби, тъй като той беше и архиерей", заяви отец Любомир Попов от Варна.
Според запознати със съдържанието на жалбата опечалените роднини изразявали съмнения, че в покоите на дядото било влизано няколко пъти. При това веднага след неговата смърт. Те посочили името на бившата дългогодишна деловодителка Тони Добрева. Свещеник от Варна сподели, че Добрева е отстранена от работа, след като я заподозрели в нерегламентирано влизане в спалнята на владиката. Но служител на митрополията възрази с аргумента, че деловодителката няма да работи повече в митрополията, тъй като е съкратен щатът на нейната длъжност. "Тя отговаряше за отчетите от продажбата на църковни свещи, които са складирани в няколко помещения във Варненската и Великопреславска митрополия. Само Добрева
имаше достъп до складовете
със свещи", сподели отговорен служител в митрополията. Наскоро извършена ревизия на количествата установява липси за над 32 хил. лева, както и восък.