Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Защо Джокович си забрани глутен, месо и шоколад

Новак Джокович
Новак Джокович

38-годишният тенисист спазва строга диета, денят му започва с топла вода с лимон и йога

Менюто му включва предимно салати, зеленчукови супи и яхнии, но веднъж седмично препоръчва да се яде печено пиле или риба

Докато на 38 г. повечето състезатели по тенис мислят за пенсиониране, Новак Джокович “изглежда” няма такова намерение. “Не планирам да завърша кариерата си на “Уимбълдън” тази година. Определено смятам да се върна поне още веднъж”, призна рекордьорът по титли от “Големият шлем”. И макар да не бе в най-блестящата си форма на тазгодишния турнир в Лондон, сърбинът продължава да демонстрира невероятна подвижност и издръжливост на корта, с които доста по-млади негови колеги не могат да се похвалят. Това даде повод на някои спортни коментатори да припомнят защо е така. Освен че тренира всеки ден по два пъти, Джокович от години спазва строга диета и прави йога.

Преди 15 г. той е посъветван да изхвърли от менюто си редица храни, които обича. Това се случва, след като

преживява колапс по време на състезание в Австралия

Губи енергия, не му достига въздух и се налага да отиде да повърне в тоалетната. Има късмет, че кризата на корта е видяна от опитен лекар в родината му, който предполага на какво може да се дължи. Той му предлага да се подложи на някои специализирани изследвания, свързани с метаболизма. Така се разбира, че спортистът има непоносимост към глутен. Това е вид протеин, който се съдържа в храни, произведени от пшеница и други зърнени култури. Благодарение на него хлебните изделия имат еластичност. Също така се добавя към други храни като дресинг за салати, подправки и деликатеси, за да подобри стабилността и структурата им.

Около процент от населението по света обаче проявява реакция на непоносимост към глутена вследствие на наследствено заболяване, водещо до възпаление на лигавицата на червата. В повечето случаи тя се изразява в отпадналост, липса на енергия, но понякога се стига до повръщане и задушаване.

Отказът от глутен за Джокович е голяма промяна, тъй като е отгледан с тесто. Родителите му имат пицария и той обожава всичко, което се приготвя в нея.

По време на медицинските изследвания става ясно, че има непоносимост и към млечни продукти, така че трябва напълно да смени нещата, които яде. Насочва се към зеленчуци, боб, бяло месо, риба, плодове, ядки, семена, нахут, леща и здравословни масла. Денят му задължително започва с пиене на топла вода с лимон, тъй като е известно, че той притежава силни антибактериални свойства, подсилва имунната система, подобрява храносмилането и прочиства черния дроб.

Буквално за година той вижда невероятна промяна. Сваля около 5 килограма. Усеща прилив на енергия, лекота в движенията и спи по-добре. Психически е много по-устойчив. Спортните постижения също заваляват.

Джоковеч е толкова впечатлен от случващото се, че

решава да напише книга за здравословния начин на живот. Нарича я “Сервирай за победа”

В нея подробно описва своя път към правилното хранене. Предлага и примерно меню за спазване. То включва предимно растителни ястия като салати, зеленчукови супи и яхнии, но веднъж седмично препоръчва да се яде печено пиле и риба. След излизането на книгата тенисистът обаче признава, че допълнително е променил диетата си и е започнал да се храни изцяло на растителна основа. Избягва сладки неща и единственото нещо, което пие, е вода.

“Това, което предлагам, е да си дадете две седмици. Просто избягвайте глутен в продължение на четиринадесет дни и следете как се чувствате. На петнадесетия ден хапнете хляб и вижте какво ще се случи”, съветва Джокович. Той твърди, че този начин на хранене е променил живота му. Започнал е да се интересува много за процесите, които се случват в човешкото тяло, и да търси нови начини за подобряване на здравето си.

Джокович е толкова запален по този въпрос, че държи да си купува биозеленчуци и плодове и сам да ги готви, когато състезателният му график позволява. Известно е, че

по време на състезания отсяда в хотели, които му позволяват да използва кухнята им

Има една любопитна случка, която е много показателна за това, колко стриктен е той по отношение на диетата си. Веднъж играе почти 6-часов финал срещу Рафаел Надал на Откритото първенство по тенис на Австралия. Когато го побеждава, много му се дояжда шоколад – нещо, което не е правил през последните 18 месеца. Споделя с екипа си какво му се върти в главата и веднага му носят един. Той обаче си взема само едно блокче от него, защото е наясно как сладките неща влияят не само върху талията, но и върху емоциите на хората. Затова го слага в устата си и му се наслаждава дълго, докато се разтопява.

“Мисля, че като цяло в днешно време сме склонни да говорим повече какво ни разболява и кои неща могат да ни накарат да се чувстваме зле. Много малко обсъждаме колко здрави можем да бъдем, което всъщност е важното”, обяснява Джокович. Спортистът смята, че

всеки е в състояние да поеме контрол над диетата и живота си,

след като той е успял, при положение че често му се налага да пътува по света за състезания, което пречи сам да избира и приготвя храната си. За щастие обаче, все повече супермаркети започват да предлагат безглутенови храни, включително хляб, юфка и макарони, тъй като почитателите на този вид диета се увеличават. Спазват я хора, които дори не са диагностицирани с непоносимост към глутен, а просто защото са разбрали, че тя подобрява храносмилането, намалява вътрешните възпаления в тялото и повишава енергийните нива.

Видео

Коментари