Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

МОЩНИ БЕДРА: В краткия спринт в Гьотеборг Тезджан Наимова спечели пред Маня Риеминен (крайната вдясно) и след допинг скандала златото на българката ще замине за Украйна.
МОЩНИ БЕДРА: В краткия спринт в Гьотеборг Тезджан Наимова спечели пред Маня Риеминен (крайната вдясно) и след допинг скандала златото на българката ще замине за Украйна.
Един от коментарите във форумите около заловената повторно в допинг нарушение българска лекоатлетка Тезджан Наимова завършва с възклицанието: "Колко ли глупав трябва да е човек, за да направи два пъти една и съща грешка?"

Очевидно е, че както състезателката, така и треньорът й Стойко Цонев нямат каквото и да е желание да коментират случая. Нито един от двамата отговори на продължителните прозвънявания на мобилните им телефони през последните дни.

За втори пореден път в рамките на пет години българската спринтьорка е замесена в скандал със стимуланти. Този път това става заради употребата на стероид, който е

от рецептурника
на културистите


Това е установено безспорно, след като още след финала в късия спринт на европейското първенство в Гьотеборг Наимова е минала през контрола на антидопинга, а след проба "А" и проба "Б" са доказали, че в урината на българката има забранени за употреба средства.

Така сега Наимова има да връща златния си медал на организаторите на европейското първенство в Швеция, а до Министерството на физическото възпитание и спорта да изпраща запис за 10 500 лв., колкото бе обявената и след това преведена на състезателката премия за спечеления златен медал.

Заради положителната проба на българката за нова европейска шампионка ще бъде обявена завършилата на второ място в Гьотеборг украинка Маня Риеминен, чийто сребърен медал ще стане притежание на Мириям Сумарес (Фр).

Това разместване носи бронзовия медал за завършилата четвърта в късия спринт в Швеция Ивет Лалова.

Преди дни резултатите от тестовете на Световната антидопингова агенция (WADA) потвърдиха резултатите и от тук нататък единственото, което следва, са само процедурни действия, след края на които идва точката на лекоатлетка рецидивистка.
През 2008 г. малко след игрите в Пекин Наимова отново бе уличена в прегрешение. При това в много по-тежкия му вариант -

манипулирането на проба
за допинг контрола


Още тогава Тезджан бе на прага да си замине от спорта завинаги. Използването на чужда урина, за да се прикрие факта, че нейната е "белязана" с допингиращи средства, се смята за много по-тежко провинение. След гафа преди пет години

единствено признанията
на спринтьорката

свалят наказанието й от 4 н
а 2 години. Този път обаче няма да има никаква прошка, което означава, че на лекоатлетическата кариера на родената в Първомай спринтьорка се слага край с голяма и черна точка.

До 24 юни Наимова има право да внесе писмо, за да бъде изслушана по втория й казус, след което в 3-месечен срок да бъде обявено решението на международната федерация. Всичко това обаче е единствено процедура с предварително известен край.


Президентът на БФЛА Добри Карамаринов:

НАКАЗАНИЕТО ВЕРОЯТНО
ЩЕ БЪДЕ ДОЖИВОТНО

- След двете положителни проби - "А" и "Б", Българската федерация по лека атлетика, спазвайки всички национални и международни регулации, спря състезателните права на Тезджан. Състезателката има ли право да обжалва това ваше решение?

- В срок от две седмици може да подаде молба за изслушване. Решението за изслушване може да се вземе и бъде назначено такова изслушване до 3 месеца, след като внесе молбата си. Първата проба е взета по време на състезателен контрол в Гьотеборг на 1 март 2013 г. Така че титлата й подлежи на отнемане. На теория - това ще стане, ако тя бъде призната за виновна.

- Относно кариерата й?

- Ако бъде обявена за виновна, това 99 на сто ще означава край на състезателната дейност на Тезджан.


КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА
ДРОСТАНОЛОНА?

В специализираната литература дростанолон пропионатът е описан като "стероид с мощни анаболни и антиестрогенни свойства" и прилагането му е с инжекции.

Що се отнася до анаболните му качества, то по-правилно е да се постави в групата на умерено мощните стероиди, но е доказал качествата си като средство за солидно увеличаване на мускулната маса и силата, като това обикновено е съпроводено и от редуциране на подкожната мастна тъкан и минимални странични ефекти.

Това го прави предпочитан избор както от бодибилдърите на диета, така и от атлетите от скоростните физически спортове. Ефективното използване е в рамките между 4 и 5 седмици преди надпревара.