Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЗАЩИТА: Под прикритието на полицейските шитове Стефан Спасов-Пастата напуска терена.
ЗАЩИТА: Под прикритието на полицейските шитове Стефан Спасов-Пастата напуска терена.
Софийският техник по климатици и вентилационна техника Николай Йорданов няма да успее да повтори своя рекорд от сезон 2009/2010, когато след 22 мача като главен съдия заработи точно 22 000 лв.

Сега Йорданов, който бе наказан от съдийската комисия за издънките си в мача "Литекс" - "Левски”, ще приключи годината с 13 500 лв., които са от реферирането му на дванадесетте срещи в шампионата и нарядите му като четвърти съдия в пет срещи.
След наказанието му от съдийската комисия обаче,

сега Николай Йорданов
няма да повтори рекорда
си от сезон 2010


Тогава той завърши първенството с актив от 22 мача като централен съдия.
Втори в листата на първенците е пернишкият водопроводчик Стефан Спасов. Той е заработил до момента 11 600 лв., но също като колегата си от София най-вероятно ще приключи сметката си с тази сума заради наказанието за

слабото му съдийство
в софийското дерби

"Левски" и "Локомотив" (2-1). Най-малко през сезона от арбитрите е заработил Стефан Апостолов (Симитли) - един наряд, а сред помощниците - софиянецът Димитър Русев, който има само един мач като страничен съдия.

Справката на в. "168 часа" показва, че общо до момента съдийските хонорари, които са раздадени на арбитрите (1000 лв.), техните помощници (двама по 700 лв.) и резервния съдия (300) възлизат точно на 430 900 лв. В сметката не е включен хонорарът (по 400 лв.), който се изплаща на дежурния съдия и делегата за всеки мач, като до края на първенството остават още 48 мача в шест кръга.

Тоталната сума, която домакините на всеки мач трябва да платят като хонорари на шестимата, ангажирани със съдийството на среща от "А" група, е точно 3500 лв.
За мач от втория дивизион шесторката арбитри си поделят по 1700 лв., като арбитърът получава 500 лв., помощниците - по 250, колкото са и сумите за наблюдателя и
дежурния съдия.

Четвъртият рефер
получава 200 лв.
за всеки мач в “Б” група


Така общата сума, която ще бъде под чертата след края на двете първенства на 25 май, при всички положения ще надминава 2,5 - 3 млн. лева.

От проучване на вестника се вижда, че за сезон 2008/2009 профилигата е изплатила за съдии в елитната ни група 1 553 730 лв., година по-късно - 1 607 430 лв. Вече повече от седем години командировъчни на реферите не се изплащат.

Те сами покриват
разходите си

по пътуването, храната и нощувките, когато нарядите ги пращат извън градовете им.
Човек, близък до съдийските среди, смята че въпреки тези рамки на хонорарите част от "хората в черно" били недоволни от получаваното.

Същият източник на вестника дори смята, че някои от грешките, допуснати в последните три-четири кръга, са били едва ли не вид протест. При това пресмятанията, които вестникът направи, са категорични, че при шест случая на пратени във "фризера" съдии, спорните моменти и санкционираните от съдийската комисия арбитри са били начело на мачове на "Лудогорец" и "Левски". При помощниците наказанията са също за слабо съдийство и спорни решения в по една среща на "Левски" и "Лудогорец".

Ако не се брои изваждането от списъците за нарядите на Георги Кабаков и Ивайло Стоянов при началото на шампионата заради неубедително съдийство още в първия кръг,

единственият наказан
за мач извън тези на
претендентите за титлата

е Георги Славов от Плевен за мача на "Славия" и пловдивския "Ботев" (3-0) за Купата на България. Фактът, че през последния месец във “фризера” на съдийската комисия попаднаха някои от най-добрите рефери, подсказва, че дори и авторитетите в тази дейност са с опънати до краен предел нерви.

Но ако щом и такива имена като Ристосков, Ахмед, Спасов и Н. Йорданов стават жертви на увеличаващото се напрежение в първенството, то какво ще може да извади Никола Джугански като техни заместници, след като опитът им е наполовина на този на "асовете".

Впрочем именно отстрелването на съдиите в последните 30 дни извади асистента от Симитли Стефан Апостолов, който

за първи път наду
свирката като
централен съдия


в мача "Локомотив" (Пд) и "Етър". До дебюта си на Лаута, Апостолов няма нито един мач като помощник и осем пъти е давал "дежурство" като резервен съдия.

За всички е ясно, че колкото и правилно да е едно съдийско решение, то винаги е спорно по трибуните. Факт е, че реферите са заплашвани, бити и ругани от всички страни. Но също така е безспорно, че има мачове, в които самите те стават жертва на собствените си страхове и бъркат под 90-минутното напрежение да не направят грешка.

Към това трябва да се прибави и (не)съзнателното желание да се представят добре и пред клубните шефове, тези, които най-често след треньорите анализират работата им.
Шуменският бизнесмен Станислав Тодоров преди време заяви, че съдиите в българския футбол трябва да станат "профи"-та, а хобито да излезе от тази категория и да влезе в листата с официално признатите професии.

Дали обаче това е възможно, като се има предвид, че дори и при високите хонорари,

съдиите правят
непростими грешки?


"Около 30 000 лв. би следвало да бъде заплащането на един професионален футболен съдия", заяви преди време шуменецът, който сега се възстановява след травмата от мача между "Литекс" и "Левски".

КЛУБОВЕТЕ ИГРАЯТ НА ЦАГУБА,
ЧЕТВЪРТ ОТ МАЧОВЕТЕ СА
ПРЕД ПО-МАЛКО ОТ 1000 ДУШИ


Четиридесет и осем мача от изиграните до момента 192 срещи в "А" футболна група са изиграни пред публика, която е по-малко от 1000 души.

Това прави точно 25 на сто, което означава, че във всеки четвърти мач домакините са на тотална загуба. За справката е използвана официалната статистика на сайта www.bulgarian-football.com.

При средна цена от 7 лв. за билет за среща от така наречената елитна група домакините дори не могат да съберат от публика парите дори и за съдийските разходи от 3500 лв.

Посещаемост на всички тези 48 срещи е точно 22 906 души, което означава, че на тези мачове са присъствали средно по 477 души. До момента рекордът е на сметката на софийския "Локомотив", който в 13-ия кръг на стадион "Славия" събира 90 души публика за мача срещу "Черноморец" (0-3).