Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ОПАСНА МАНИЯ: Харпунджийството става все по-популярно. Подводните риболовци обаче са гмуркачите, които загиват най-често във водата.
ОПАСНА МАНИЯ: Харпунджийството става все по-популярно. Подводните риболовци обаче са гмуркачите, които загиват най-често във водата.

Манията на подводния риболов взема у нас все по-големи размери за последните години.
Най-малкото защото границите към Гърция и Турция са отворени и се пътува сравнително лесно, но също и защото лесно и на прилични цени може да се набави както елементарната екипировка, така и пълния набор от оборудване на най-високо равнище. Както се казва "от - до".
Сега дори и най-модерното оборудване
не буди особен
интерес,
защото на морето можеш да видиш всичко, произведено от повечето световни фирми в дайвинга.
Преди тридесетина години мъж с плавници "Делфин", маска "Младост" и извита криво-ляво край лицето тръба от Пе Ве Це събираше погледите на всеки плаж. Онези, които бяха материализирали пътуването си до Чехия, за да вземат някой и друг черен неопрен, се превръщаха в истински летен хит, карайки дузини мъже да почервеняват от завист. Българинът обича риболова, а когато става дума за неговия екстремен вариант, изобщо не си поплюва - хваща харпуна и тутакси далдисва.
"Но нещата страшно много се промениха през последните години - категорично обяснява състезателят на "Нафтекс" и национален шампион за миналата година Валентин Люцканов. - Не само екипировката, но и в поведението на рибата." Той смята, че заради вродения интерес към гмуркането, но също и заради желанието по време на почивката максимално да се вземе от морето, запалените по подводния риболов почти не излизат от водата.

Цялата история четете в новия брой на в. "168 часа"