Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

УСТРЕМ: Дете бърза за религиони занятия в медресето в Шумен.
УСТРЕМ: Дете бърза за религиони занятия в медресето в Шумен.

Радикални ислямски секти, които проповядват военизиран ислям, усилено строят пансиони за ученици в България в Североизточна България.
Успоредно с мащабния градеж в държавни институции, както и във Висшия мюсюлмански духовен съвет (ВМДС) непрекъснато пристигат сигнали за пребити деца, които се затрудняват в изучаването на Коран. За биячи са нарочени т.нар. шейхове, както наричат ръководителите на пансионите.
"Получихме сигнали за поне трима пребити ученици, постъпили в болницата почти в безсъзнание. Имало е полицейско разследване, възложено от прокуратурата", потвърждава за "168 часа" Николай Панков, експерт по етнически и религиозни въпроси.
За насилие в домовете съобщава и главният директор в Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Теодора Иванова: "Проверихме случая.
Действително има пострадало дете. Наша проверка установи насилие над детето."
"Изпратихме множество сигнали за малтретирането над малките до институциите за проверка. Момчетата живеят при казармени условия и се учат на религиозни порядки. Това става под давлението на учителите, които се наричат шейхове. Атмосферата в пансионатите е потискаща. Вече съм разговарял с момчета по този въпрос. Те ми се оплакаха. Търсеха помощ", обясни Панков. В Турция, Татаристан и Башкирия сектите, стопани на българските пансиони, са забранени. Там са затворени над 120 медресета, както наричат училищата, защото дейността им е определена като "екстремистка и подстрекателска". "Тези секти са тип "Мюсюлмански братя" в радикалния им вариант. Имат близост и с тази партия, която е на власт в Египет, Либия, Кувейт. У нас действат чрез сдружения, а на Балканския полуостров чрез търговски дружества", коментира пред "168 часа" арабистът Владимир Чуков.
Целта им е да организират и поддържат огромна армия от младежи, надъхани в идеите на радикалния ислям, които са готови да извършват метежи в името на идеологията си,
твърдят пред "168 часа" експерти по религиозните въпроси.

Цялото разследване четете в новия брой на в. "168 часа"