Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЖЕРТВА: Народната лечителка Мария Пешева се надява полицията и прокуратурата да работят ефективно по случая.
ЖЕРТВА: Народната лечителка Мария Пешева се надява полицията и прокуратурата да работят ефективно по случая.

32-годишна жена, завлякла известна народна лечителка и гадателка с 500 хиляди лева, се разхожда на свобода в София и може да извърши нови престъпления и да заличи следите си, пише в сигнал до Софийската районна прокуратура, до Столичната дирекция на вътрешните работи и Седмо РПУ.
Срещу Силвия Найденова са образувани две преписки, които до края на месеца се очаква да бъдат обединени в една при прокурор Щъркелова. Найденова, която е от Тетевен, а в столицата живее в кв. Бъкстон, е разследвана за измама за 500 хиляди лева по чл. 210 от Наказателния кодекс, показа проверка на "168 часа" в МВР.
Разследваната се представяла за дистрибутор на две от най-големите вериги хипермаркети, за
човек на трибуквена силова групировка
и прибирала суми, за да зарежда с продукти магазините, но когато взела половин милион, отказала да го върне, пише в две жалби срещу нея - в полицията и в прокуратурата.
Според народната лечителка и гадателка Мария Пешева, която подала жалба в прокуратурата на 23 ноември 2012 г., през месец май при нея дошла Силвия Найденова, която била много разстроена и обяснила, че мъж завлякъл фирмата й за алуминиева дограма с 200 000 лева. Двете жени се познавали от 10 години, но не били в много близки отношения.
По време на разговора Силвия се похвалила, че има големи връзки в хипермаркетите, както и с човек, работещ за силова трибуквена групировка, и
можела да осигури голям бизнес с големи бързи печалби
без никакъв риск, трябвало само Мария да осигури финансиране.
"Каза ми, че всичко е много просто - разказва Мария Пешева. - Моята фирма щяла да купува различни стоки, изреди ми - "Ред Бул", "Нес кафе", студен чай "Сан Бенедето", кафе "Лаваца", "Кока-Кола", "Спрайт" и хранителни стоки, а тя чрез нейната фирма "Булл Хасс" щяла да ги доставя на хипермаркетите. Всичко щяло да става с
голяма печалба и всички ще печелим процент от нея
Каза ми също така, че преводите от супермаркетите ще стават в рамките на 20 дни."
Двете жени се договорили покупките да минават през фирмата на сина на Мария. Силвия дори я накарала да регистрира още едно търговско дружество, за да не биело на очи, че зареждането на хипермаркетите ставало от една и съща фирма. Така Пешеви се сдобили и с "Грийн" ЕООД.
За да ги убеди колко е сериозна, Силвия им представила договори за доставка с двата хипермаркета, които са били обезпечени и със заповеди на заповеди (редакцията разполага с тях), подписани и подпечатани с фирмите на Пешеви. И започнало голямото пазаруване...
В края на май "Грийн" и втора фирма на семейството започнали да изкупуват храни и напитки от: "СофСток", "Галерия Жуан", "Братя Митрови", "Топ дринкс", "Девин Роял", "Евро Маг", "Валбид", "Сан Бенедето".
След това стоката била превозвана до посочени от Силвия Найденова складове в Илиянци и Казичене
на "Бомар планет логистик" и "Авенди".
От там пък Силвия твърдяла, че ги кара в хипермаркетите. За да изглежда всичко достоверно, Силвия представила своята позната Диана Цончева за юристка на двете вериги магазини, но после се оказало, че тя е просто младши адвокат в софийска кантора. Двете посрещали Пешеви в офиса на адвокат Станислава Райчева на ул. "Владайска" зад земеделското министерство в София. Като свой счетоводител пък Силвия представила Христина Колева от "Адванс одит" ЕООД, се твърди в жалбата на Пешеви до прокуратурата.
Първоначално Силвия поискала Мария Пешева и синът й да закупят стока за 10 хиляди лева. И много скоро след това им превела 14 хиляди. Силвия дори им занесла платежно, на което срещу "наредил" било изписано името на хипермаркет (виж банковото извлечение във факсимилето на 15-а стр.).
Пешеви се успокоили и се включили в още няколко сделки, които финансирали с общо 250 хиляди лева. Силвия Найденова обаче рязко си променила поведението.
"В края на юли, началото на август 2012 г. Силвия дойде вкъщи и каза, че трябва да преведем пари и да вкараме в стока 500 000 лева, защото я натискали за доставки, имали сме железни договори със страшни неустойки, ще берем ядове - разказва Мария Пешева в прокуратурата.

- Започна да ни заплашва, че зад всичко стои силова групировка и вуйчо й Димитър Павлов, били безкомпромисни, ще "хвърчат глави" и "ще се реже месо", ако не намерим тези 500 000 лева
Просто бяхме изнудени и заплашени и аз, и семейството ми, а и наши близки да намерим тези пари под принуда.
Под заплаха изтеглихме три кредита от банки, като Силвия през цялото време напъваше за тях, а от друга наша семейна фирма, която се занимава с транспорт, продадохме 6 влекача и ремаркета, изтеглихме всичките си спестявания, като взехме и заеми от наши приятели."
Пешеви предали парите на Силвия Найденова, но след това не получили никакъв превод. Като минали два месеца, я попитали какво става. Измамницата първоначално усуквала, че има проблеми с преводите, но много скоро според Мария Пешева станала агресивна: "Не знаете с кого си имате работа! Зад мен стоят страшни и силни хора!
Вуйчо ми Димитър Павлов има самолети. Ще пострадате жестоко! Живи няма да се отървете!"
В началото на ноември Пешеви решили да си направят някои проверки. Отишли първо в офис на единия хипермаркет, където се оказало, че въобще не са чували за подобни договори за доставки на стоки, а като погледнали документите на Силвия, заявили, че това не са техните фирмени печати.
Разбира се, оказало се, че подписите също са фалшифицирани и нямат нищо общо с тези на техните управители. Съвсем естествено и преводите на пари срещу закупената стока не били от хипермаркета.
"В България банката не ти иска никакъв документ, когато правиш превод и можеш да си напишеш каквото си пожелаеш срещу "наредител", коментира адвокатът на Пешеви Велин Чилингиров. Той потвърди, че и проверката в другата верига хипермаркети, която семейството направило, показала, че документите на Силвия Найденова са си написани от самата нея.
Когато Мария и синът й започнали да обмислят как могат да си върнат парите, направили проверка в Търговския регистър. "Оказа се, че Силвия е със запорирани дялове в "Булл Хасс", тъй като срещу нея има заведени изпълнителни дела за суми от повече от 150 000 лева", твърди пред прокуратурата Мария Пешева.
Проверка на "168 часа" показа, че със запор е другата фирма на Найденова - "Интерпласт 2005", която е с предмет на дейност търговия с алуминиева и ПВЦ дограма.
Пешеви обаче продължили проверките, като потърсили и фирмите, от които Силвия твърдяла, че купува стоките. Така според жалбата им до прокуратурата научили, че имало и други хора, измамени от Найденова и те били повече от 35 души.
Самата Силвия Найденова, която "168 часа" потърси за позицията й по скандала, признава, че дължи пари на фирма на семейството, но твърди, че сумата е по-малка и никого не е завлякла (интервюто с нея вдясно).
На 20 ноември миналата година Силвия е подписала споразумение с Мария Пешева и сина й, с което се задължава до 30 ноември да им изплати 287 006 лева, до 15 декември още 198 694 лева и 34 196 лева месечни суми по ДДС, което прави общо 519 896 лева.
От семейството обаче твърдят, че са получили само три превода за общо 4000 лева
В разговори помежду им Силвия обяснявала, че част от парите на Пешеви отишли за погасяване на други нейни задължения.
Преписката срещу 32-годишната жена в столичната полиция е предадена на прокуратурата, уточниха от МВР след запитване от вестника. Очаква се в Софийската районна прокуратура да обединят двете преписки и ако доказателствата са достатъчни, да предявят обвинение на Силвия Найденова.
Никой обаче не знае къде се намират днес спорните 500 хиляди лева на семейство Пешеви.

Разследваната Силивия Найденова: Никого не съм завлякла и сумата е по-малка

- Вярно ли е, че сте завлекли Мария Пешева с 500 хиляди лева?
- Няма такова нещо...
- Има жалба срещу вас в прокуратурата с много конкретни данни. Вие сте давали показания в столичната полиция по случая...
- Да, давала съм...
- Признали сте в тях, че сте взели тези 500 хиляди лева от Пешева и сина й...
- Тече разследване... и там има неща, които без адвокат няма как да ги коментираме. Кажете какво искате вие?
- Искам да чуя и вашата страна в този случай. Също така, имате ли намерение да връщате тези пари? В жалбата пише, че сте заплашвали тези хора със силова групировка, вярно ли е това?
- Ама какви заплахи?! Какви са тези глупости, господине?!
- Това е записано в жалбата от г-жа Мария Пешева до Софийската районна прокуратура...
- Нека госпожата да праща каквито си поиска жалби. Казах ви, тече следствие. Когато то приключи, ще се разбере какъв е случаят.
- Имам пред мен и споразумение, в което вие признавате, че дължите тази сума...
- Вижте, синът на госпожата е напълно наясно с цялата ситуация. Аз ще публикувам и срещу вас неща след тази публикация...
- Какво ще публикувате срещу мен?
- Не срещу вас, а заради това, че публикувате нещо, без да сте изслушали двете страни.
- Но нали в този момент правя точно това - опитвам се да взема и вашата позиция по този случай.
- Значи, работили сме с господина. Имаме развалени сделки. Става въпрос за междуфирмени отношения. Изобщо не става въпрос за никакво завличане. Господинът е напълно наясно с цялата обстановка, нали, със състоянието на нещата. Това е, което мога аз да ви кажа.
- А как ще коментирате твърденията, че сте заплашвали Пешева?
- Ама какви заплахи, такова нещо въобще не съществува!
- Мога да ви прочета какво пише в жалбата...
- Няма нужда, аз тази жалба съм я чела. Но това са пълни глупости. Вие видяхте ли някъде доказателства за тези неща. Господине, поискайте от госпожата документи. Не може само с думи да се действа.
- Последно, вие дължите ли ги тези пари?
- Тече следствие. Нашата фирма дължи на тяхната една известна сума, която във времето ще се уточни.
- Вие твърдите, че сумата, която им дължите, не е толкова голяма?
- Точно така.
- Вие имате ли стари преписки за измами?
- Не. Нямам.
- Значи сега за първи път ви разследват за измама? Защото преписките срещу вас са за квалифицирана измама?
- Ами хубаво, добре.
- Но нямате стари преписки?
- Нямам. Докато срещу госпожата има 12-12 преписки за измами във връзка с нейната гадателска дейност. Защото тя ходи по хората да им разваля магии срещу 3000-4000 лева. Проверете и тези неща.
- А преписките срещу вас от 2007, 2008 и 2009 г. за какво са?
- Ми... да ви кажа честно, не си спомням.
- Не са ли за измами?
- Не. Това ми е първият случая, в който съм ходила да давам...., в смисъл първият случай, в който се занимавам с тези неща.
- А запорите на фирмата ви за какво са?
- Да. Имаме запори. Нормално е. Работим. Имаме проблеми. нормално е да имаме запори.
- И тези запори не са заради други хора, завлечени с пари от вас?
- Ама тука не става въпрос за завлечени хора, за някакви суми. Става въпрос за нормални търговски взаимоотношения. Това е.

 

НА КРАК: Силвия Найденова (с очилата) похапва спагети и си говори с младши адвокат Цончева пред кантората.
НА КРАК: Силвия Найденова (с очилата) похапва спагети и си говори с младши адвокат Цончева пред кантората.