Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Алексей Петров отричаше да има роля за съставянето на сглобката.
СНИМКИ: АРХИВ
Алексей Петров отричаше да има роля за съставянето на сглобката. СНИМКИ: АРХИВ
  • Манастирът в Самоков, където според Борисов с Алексей Петров договорили сглобката, е изключение от традицията да се събират в ресторанти, басейни, сауни и ловни хижи
  • Костов първо се качва на Копитото, а после - в култовия "Олимп" на Славчо Христов
  • Червените приемали в необявен хотел на "Позитано" 20, царят и Доган - в Правителствена болница

Една изпусната фраза на Бойко Борисов по повод затрудненията да получи подкрепа от “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП - ДБ) за правителство разкри част от инструментариума за правене на политика. Дискретните срещи винаги са били в арсенала на политиците, като някои от тях буквално преобръщат историята ни, а други са достатъчно интересни, за да си ги припомним. Лидерите като правило търсят места, в които ще разговарят на спокойствие,

без да бъдат забелязани от любопитни очи или подслушани с “бръмбари”.

“Алексей, Бог да го прости, го няма – обясни Борисов в кулоарите на Народното събрание миналата седмица. - Иначе щяхме да отидем в манастира и да се разберем с тях.”

Така Борисов за първи път призна за среща с Алексей Петров “в манастира”, на която са уговорили създаването на сглобката. Той отдавна говореше, че общото им управление с ПП - ДБ се е случило чрез посредничеството на бившата барета. Този път обаче назова и къде са се видели.

Още миналата година лидерът на Съюза на демократичните сили (СДС) Румен Христов каза, че коалиционният му партньор е водил разговор с Алексей Петров в Самоковския манастир “Покров Богородичен”. Обителта е девическа и е известна сред местните като “Бабите”. Защо точно там са отишли, така и не става ясно. Нито един от двамата не е свързан с града.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призна за среща "в манастира" с Алексей Петров за договаряне на сглобката миналата година.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призна за среща "в манастира" с Алексей Петров за договаряне на сглобката миналата година.
Девическият манастир "Покров Богородичен" в Самоков
Девическият манастир "Покров Богородичен" в Самоков

До момента се знае, че преди срещата в манастира те са се виждали в дома на Бойко Борисов в Банкя, както и

в ресторант “Делвите” в столичния квартал “Кръстова вада”,

свързван с Петров. В интервю по Би Ти Ви по този повод на въпрос дали има отношение към съставянето на кабинета, бившата барета заяви миналата година:

“Не бих казал, че имам роля. Аз подкрепям създаването на правителство. Преди два месеца си направих страница в социалните мрежи и заявих, че България трябва да има редовен кабинет.” Тогава Алексей Петров призна, че познава Бойко Борисов от тренировките по карате, а бащата на Кирил Петков - Петко, от тези по айкидо.

От своя страна съпредседателят на ПП отрече да се е срещал някога с Борисов и с Петров заедно. После се разбра, че Петров е бил в ролята на посредник и не е участвал на разговора между двамата лидери. Според някои публикации там са били още Асен Василев, бащата на Петков и Мария Габриел със съпруга си Франсоа Габриел.

“24 часа - 168 истории” направи опит да се свърже с Асен Василев, за да разбере как е протекла срещата, но до редакционното приключване той не отговори.

Преди години, по време на тройната коалиция, местата за тайни срещи са били малко по-различни. Премиерът Сергей Станишев, който сутрин започваше деня си с плуване в басейна на Правителствена болница, предпочитал или там, или в сауната да разговаря необезпокояван. Червените ползвали последния и предпоследния етаж от централата си на “Позитано” 20, която

преустройват в ресторант и хотелска част

по време на управлението си.

За да се стигне дотам, се ползвал страничен вход, а охраната допускала само посветени. Специален асансьор водел до 6-ия етаж, от който очевидци разказват, че си личало стълбище отстрани за следващ полуетаж.

В ресторанта имало две зали, в които се влизало през различни врати. Едва десетина маси се побирали в помещението. Всички били разположени

до прозореца, разкриващ прекрасна панорама над столичния център.

Обстановката била луксозна и дискретна, но не и претенциозна.

Тайният ресторант на последния етаж на "Позитано" 20 приемал само избрани посетители.
Тайният ресторант на последния етаж на "Позитано" 20 приемал само избрани посетители.

Но не там соцлидерът се е срещал с коалиционните си партньори Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган. Те най-често се виждали в сараите в “Бояна”. Но тези визити не бяха със статут на неофициални преговори, а по-скоро са били спонтанни под натиска на належащи важни решения. Именно така била “подпечатана” и самата тройна коалиция – в имението на почетния лидер на ДПС, твърдят запознати.

В предишния мандат, когато управляваха само движението на царя и това на Доган, двамата често са провеждали разговорите си в резиденция “Лозенец”, разказаха запознати. Според тях и Сакскобургготски, и Сокола са приемали поотделно във “Врана”, в “Царска Бистрица” на Боровец и в “Бояна” гости, с които трябвало да обсъждат дискретно определени въпроси.

Един от министрите по време на царското правителство и управлението на тройната коалиция - Николай Василев, си спомня:

“Ходили сме и във Врана, и в кабинета му като премиер, като партиен лидер, навсякъде”.

Запитан за срещите на царя с Доган и Станишев, той отговори, че за някои от тях с колегите му изобщо не са знаели, но те са били абсолютно нормални.

“Сигурно са се виждали на много места”,

допълни още Василев.

Според запознати царят раздавал индивидуални задачи на своите министри и приближени в ресторанта на Народния театър “Иван Вазов”, чийто управител години наред бе митичният Никола Антикаджиев.

Всъщност ерата на ресторантските срещи започва при предишното управление - при Иван Костов. Неговите дискретни разговори се провеждат в легендарния “Олимп” на Славчо Христов, който впоследствие стана банкер. До престижния за времето си ресторант достъп обикновени посетители нямаха, ако се очакваше да се появи тогавашният лидер на СДС.

Ресторант "Олимп", където Иван Костов като премиер провеждаше дискретните си срещи.
Ресторант "Олимп", където Иван Костов като премиер провеждаше дискретните си срещи.

В по-ранния си период, преди да стане премиер, Иван Костов търсел усамотение с важни хора на Копитото. Но това се променя с появата на “Олимп”.

Опозицията му пък - “Агнешки главички”, също не изостава от модата.

Събират се първоначално в ресторанта на Централния кооперативен съюз (ЦКС) на ул. “Раковски” в столицата. Впоследствие част от срещите им се прехвърлят в ловното стопанство край Разград “Воден”. Това беше районът, от който депутат беше лидерът им Никола Николов. А екзотичното име произтича от менюто, което са поръчвали като деликатес. “Все пак през 90-те години ресторантската култура беше различна и все още гурмето не беше навлязло в истинския си блясък”, обясни бивш седесар.

Сред красивата природа обсъждали действията си кой как да получи най-апетитните приватизационни сделки, пишат медиите по онова време. Самият Николов неведнъж е отричал съществуването на групата. “Няма кръг, а 22-ма активисти на СДС внесохме законопроект за създаване на финансова полиция и

се противопоставихме на бизнес крилото

на Бисеров - Цонев в партията”, обяснява той. Проектът се основавал на опита на американската Федерална служба за разследване (ФБР) в борбата с корупцията по високите етажи.

Но така или иначе, оттогава традицията на ресторантските тайни срещи, за да се постигнат политически цели, не е приключвала.