Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДИМИТЪР ГАНЕВ
ДИМИТЪР ГАНЕВ

Присъствието на Бойко Борисов в президентството на консултациите при президента Румен Радев легитимира допълнително линията на позитивно отношение. Това заяви пред БНР политологът Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд". 

Според него Борисов от месеци наред показва или неутрално, или по-скоро позитивно отношение спрямо Радев. 

"В нито един момент той не е предприел сериозна критика или атака спрямо президента - допълни още Ганев. - И обратното - Радев също не го критикува. ... Да си припомним, че допреди две години това бяха архивраговете в българската политика, но нищо от това не се вижда на този етап".

Според политолога с отиването си при президента лидерът на ГЕРБ дава ясна заявка, че ще направи сериозен опит да състави правителство с първия мандат.

Ганев беше категоричен, че основният извод от изборните резултати е, че политическата криза в България не беше разрешена на 9-и юни: "Дори да имаме кабинет в рамките на 50-ото Народно събрание и да нямаме предсрочни парламентарни избори наесен, това няма да реши политическата криза в страната, защото вероятно няма да има изкаран цял мандат на този парламент. Дори да се състави правителство, то ще бъде с ограничен хоризонт". Според Ганев вариантите за кабинет са няколко: "Първи - кабинет на малцинството, предложен от ГЕРБ, подкрепен от ДПС, които имат общо 115 гласа, и няколко депутати от парламентарна група, която вероятно няма да запази своята хомогенност. ... Кабинет на ГЕРБ + ДПС може да мине и при по-нисък кворум. Но и при двата варианта много трудно ще може да се управлява с такова мнозинство".