Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Даниел Вълчев. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Проф. Даниел Вълчев. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

"Ние в България посвикнахме, че това, което се казва вчера не е същото, като това, което се случва днес и сме обезпокоени за утре. Интуицията ми подсказва, че ще има правителство".

Това мнение изрази пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет в СУ "Св. Климент Охридски", депутат от НДСВ и бивш вицепремиер, но като гражданин.

"Голямото противоречие минава по оста "за" и "против" Бойко Борисов, респективно ГЕРБ. Всички нови сили, които идват - РБ, патриотичните, ПП и т. нат. те идват по знамето на това да прекратят властта на ГЕРБ. Всички един по един след това се сдружават с ГЕРБ, с някакви уговорки в името на България. И затова хората са леко обезверени", коментира проф. Даниел Вълчев и обясни, че .

"Проведохме едни избори, които не произведоха това, което имахме преди това, някои повишиха резултата, други го намалиха. Но хората масово се въздържаха да участват в избори, защото инстинктивно усещат лъжата и не им е приятно, когато ги карат да участват в нещо безпринципно", каза проф. Вълчев.

И даде пример:

"За да можем да си представим обаче каква е оценката на обществото, аз ще дам един пример. Когато през 2001 г. бях избран за депутат, благодарение на Царя от НДСВ. Тогава нашата коалиция получи почти 2 млн. гласа. На тези избори всички парламентарно представени партии получиха около 1,8 млн. гласа, доста под резултата на НДСВ."

"За мен това показва, че хората не намират своето политическо представителство. От тук нататък какво може да се случи? Понеже г-н Борисов има и достатъчно дълъг опит и достатъчно добра интуиция, не знам някой да му отрича това, той разбира, че правителство, което ще състави, ще бъде с доста ниска легитимност. И щом това е така, ще напъти работата към това да търси по-широка подкрепа с някакво по-меко правителство", предрича формулата за правителство деканът на ЮФ на Софийския университет.

Според него "няма да има тежко политическо правителство".

"Освен това Денков, говори преди малко ласкаво евроатлантическа тема. Тези, които се самонаричат евроатлантически, изразяват банален изглед, че България е от западната страна на света, членове на ЕС и НАТО и повечето хора подкрепят това. Големият въпрос е дискусията, каква е перспективата на войната с Украйна? Въпросът е дали достигаме целта като търсим мирно решение или като продължаваме да настояваме, че единственият начин е този конфликт да продължи максимално дълго", коментира проф. Вълчев.