Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ивайло Мирчев от „Демократична България"  Кадър: bTV
Ивайло Мирчев от „Демократична България" Кадър: bTV

Направихме много грешки и бяхме наказани от избирателите, от хората, чиято подкрепа сме искали и преди. Затова има и оставка и поемаме своята отговорност. Трябва да започне нов разговор с тези хора. Така отговори на въпроса защо се стигна до този срив от 300 000 гласа в предаването "Лице в лице" на bTV Ивайло Мирчев от ДБ.

"Хората, които бяха разочаровани от нас, не ни предадоха, останаха вкъщи, но не подкрепиха някой друг. Трябва да застанем честно пред тези хора, смирени и да поискаме тяхното доверие, но след разговор. Това ще бъде дълъг разговор. Не трябва да замитаме грешките, които очевидно сме направили", каза Ивайло Мирчев.

Първата грешка била, че не са обяснили защо заедно с ГЕРБ подкрепихме едно правителство. 

След 5 пъти избори за 2 години, което е европейски рекорд, се е стигнало до пълно равенство в парламента и трябвало да се вземе някакво решение.  "Промените в конституцията, за които се борехме 10 години, бяха факт. Проблемът е, че не го обяснихме добре. Еврозоната и Шенген, промяната в службите, промяната в регулаторите, изцяло реформирането на съдебната система - това не можахме да го обясним добре на хората", обясни Мирчев. 

"Основните промени - властта на главния прокурор, начина на функциониране на съдебната система бяха направени добре. Сега може да бъде избран нов главен прокурор, но трябва да бъдат направени и други стъпки".