Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Столтенберг: НАТО гарантира защитата на своите страни членки
СНИМКА: Х/@jensstoltenberg
Столтенберг: НАТО гарантира защитата на своите страни членки СНИМКА: Х/@jensstoltenberg

Войната в Украйна ще продължи, докато (руският президент Владимир) Путин очаква да се откажем. Това заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция след първия ден от заседанието на министрите на отбраната на страните от алианса в Брюксел.

Трябва да покажем, че сме сме готови за дългосрочно осигуряване на помощ за Украйна. Войната ще свърши, когато Владимир Путин разбере, че не може да спечели на бойното поле, добави той. Основният принцип за НАТО е Украйна да прецени какво е приемливото решение за постигане на мир, посочи Столтенберг в отговор на въпрос, свързан с предстоящата в Швейцария мирна конференция.

Над 99 на сто от цялата военна подкрепа за Украйна е от държави в НАТО, отбеляза той. Столтенберг уточни, че още няма съгласие за решение страните от пакта да осигуряват на Киев поне по 40 млрд. евро военна помощ на година и дългосрочно. По неговите думи предстои да се изготви ценоразпис на предоставяната помощ, за да може данните да бъдат сравнявани и тежестта на разноските са се разпределя честно спрямо размера на БВП на отделните съюзници. Той поясни, че се предвижда половината от помощта да бъде плащана от САЩ, а останалите 50 на сто - от всички други страни в алианс, пише БТА. 

Генералният секретар изрази очакване в утрешния заключителен ден от заседанието в Брюксел, последното преди срещата на върха във Вашингтон през юли, да бъде одобрен план за подкрепа и обучение за украинските войски. Утре ще обсъдим нови планове за увеличаване на отбранителното производство, добави той. Не трябва да се допускат нови закъснения на доставките за Украйна, защото това води до последици на бойното поле, настоя Столтенберг.