Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Веселин Стойнев 
КАДЪР: БНТ
Веселин Стойнев КАДЪР: БНТ

Пред какви опции са изправени победителите от изборите 2 в 1? Анализ на резултатите и възможните развръзки направиха пред Нова тв журналистът Ружа Райчева, политическият анализатор Веселин Стойнев и политологът Румяна Коларова.

Според Ружа Райчева е възможно ГЕРБ-СДС и ДПС да се изкушат да направят правителство заедно, но това би довело до негативна обществена реакция. „Досега сглобката беше поносим вариант заради присъствието на ПП-ДБ в нея", смята журналистът. Дори в бъдеща коалиция да влезе и ИТН, промяна в обществената нагласа няма да има, допълни тя.

„На тези избори всички са губещи, дори победителят. ГЕРБ загуби 21% от избирателите си – 140 000 гласа. Големият губещ е ПП-ДБ. Те загубиха 50% от привържениците си". Така Веселин Стойнев разчита политическата ситуация в момента. По думите му българите предпочитат каквото и да е правителство пред никакво.

Според Румяна Коларова от ПП-ДБ още в средата на кампанията са започнали да се държат пораженчески, казвайки, че ще бъдат опозиция. „Това означава, че си се запътил не към второто, а към третото място. Според мен те все още са в шок от изборните резултати", твърди политологът.

Експертите се обединиха около най-възможния, според тях, вариант – кабинет на малцинството с мандат на ГЕРБ-СДС, който да бъде подкрепен негласно от ДПС.