Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Николай Марков и Ивелин Михайлов СНИМКА: Фейсбук на ПП "Величие"
Николай Марков и Ивелин Михайлов СНИМКА: Фейсбук на ПП "Величие"

"Кварталът на богатите" в САЩ предпочете партията на Марков и Михайлов пред ГЕРБ

Кои са тези 100 хил. избиратели, пуснали бюлетина за “Величие”? Сред тях мъжете са отчетливо повече от жените, живеят предимно в областни градове, преобладава средната възраст - 30-50 г., висшистите са повече от среднистите, 97% са от българския етнос.

Това показват разбивките на профилите на гласувалите за парламентарните избори в неделя от екзитпола на “Тренд” по поръчка на “Нова броудкастинг груп”.

В този електорат близо 1/4 са били избиратели на “Възраждане” на предишните парламентарни избори, 14% са обърнали гръб на ПП-ДБ, а 17% са хора, които през 2023 г. са избрали “Не подкрепям никого”.

Втори интересен въпрос, който има отговор в тези разбивки, е кои партии привличат вота на най-младите - 18-29-годишните. По-висок от средния е делът на младите, гласували за ИТН, ДПС и ПП-ДБ.

Набъбналите гласове за “Има такъв народ” идват най-вече (20%) от разочаровани фенове на ПП-ДБ, показват данните. Като цяло от данните се вижда, че големи “парчета” от гласувалите за ПП-ДБ през 2023 г. са се ориентирали в нова посока - 6,3% към ИТН, 5,7% към “Възраждане”, 4% дори към ГЕРБ, а цели 10% - към по-малки партии, показват данните на “Тренд”.

Всъщност партия “Величие” може да се похвали с по-добри резултати в чужбина, отколкото някои от дългогодишните парламентарни сили. Оказва се, че над 12 хил. българи, които живеят извън страната, са избрали именно нея. От България пък тя получава над 94 хил. гласа според почти готовите данни на ЦИК.

“Величие” е трета сила в щата Калифорния, САЩ. Партията побеждава ГЕРБ в “Ориндж Каунти” (известен като “Кварталът на богатите” по едноименния сериал от 2003 г.), а в Лос Анджелис двете си делят третото място. От САЩ партията е получила общо 887 гласа. Иначе печелят ПП-ДБ, а “Възраждане” са втора сила.

Резултатът в Калифорния е обясним с процент на гласовете от “Възраждане”, които са отишли при “Величие”, анализира пред NOVA NEWS преподавателят от Калифорнийския щатски университет в Лонг Бийч Христофор Караджов.

Не само в САЩ обаче партията бележи успех. Тя е четвърта сила в чужбина - с 1% пред ГЕРБ, които получават над 7% от гласовете от чужбина. Абсолютен победител извън граница е ДПС - над 35%, следвана от ПП-ДБ и “Възраждане”.

Най-много гласове за “Величие” са дошли от българите в Германия - над 2500, Испания - над 1600, Обединеното кралство - над 3 хил. От близките Гърция и Турция има съответно 300 и 57 гласа. Дванайсет българи в Русия също са гласували за тях. В РЮА са ги предпочели 61, в Австралия - 44, в Нова Зеландия - 12. По 2 гласа партията има и от Мароко и Япония, 3 са дошли от Египет, има си и 1 избирател в Тунис.

В България за партията най-много са гласували варненци - над 7800. От Бургас, Пловдив и 23-и МИР в София тя взема по над 6 хил. гласа, а в останалите софийски райони - над 5 хил.

Зарекоха се, че няма да са третият за кабинет

  • Виктория Василева, с която ИТН победи преди 3 г., сега водеше листа, а май и партийното строителство
  • Невидими за социолозите, но младите тук и в чужбина ги откриха в тикток

“Екологична партия”, която е “за” членството на България и НАТО в ЕС, но “против” Зелената сделка в този ѝ вид. Срещу ветрогенератори и “соларни панели върху плодородни земи”. За запазване на лева. Ще се бори срещу наркоразпространението, за което държи отговорни политиците.

Това накратко са посланията, с които феноменът от тези избори “Величие” спечели място в парламента още с дебюта си.

Посланията си успя да разкаже не от тв екрана и през традиционните медии, а в интернет и един вестник - “Красива България”, който отпечата, за да си рекламира програмата.

“Председател на създадената през март 2023 г. “Величие” е Албена Пекова. Но водеща фигура е съоснователят Ивелин Михайлов, създател на туристическия атракцион “Исторически парк” в община Ветрино. Той бе разследван за финансова пирамида, но обвинения не последваха. Другата водеща фигура е бившият служител на НСО Николай Марков.

Няма как да сме трета партия в коалиция на ГЕРБ и ДПС. Ценностните ни системи са различни, обяви Михайлов пред БНР в понеделник, когато резултатът на “Величие” бе потвърден при паралелното броене. Негативна е оценката му за всички партии, били в управлението, защото “България пада свободно 35 г.”. Още в нощта на изборите пък увери пред bTV: “Нямаме съмнение, че България трябва да е в ЕС и НАТО. Сключили сме договори със задължения. Но трябва да видим кои “задължения” ни се вменяват от нашите политици.”

И докато широката публика още се ориентира за какво се борят мъжете от историческия парк, в който се обучават и охранителни отряди, тикток публиката им отдавна ги познава.

Там имат над 6 хил. последователи, а видеата достигат до поне 10 хил. всяко.

“Ако българите бяха видели почтено управление, добавена стойност, качество на живот, всичко да им се подобрява, те нямаше да намразят Европа - обяснява в едно от тях бившият подполковник от НСО. - От България са изгонени компетентни 3 млн. българи, а внасяме работна ръка от Виетнам, Мали и др.”, възмущава се той.

“Българите в чужбина по-бързо разбират работещите модели от популистките, защото са свидетели на действителността и тук, и в чужбина, така могат да оценят хората, които наистина правят неща в полза на обществото, от онези, които просто говорят. Затова имаме висока подкрепа от чужбина", обясни Марков след вота.

Някогашната шефка на младежкото СДС, а после основен двигател в ИТН и зам.-председател на парламента преди 3 г. - Виктория Василева, пак влиза в парламента с “Величие”. Тя водеше листата в София-област. Впрочем 18% от избирателите на новата сила са от столицата. Виктория явно върви с едни 50-60 хил. гласа, коментира във фейсбук Мирослав Севлиевски. А според запознати опитната Василева има заслуга за гласовете не само за вота във и около столицата.