Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Европейския парламент СНИМКА: Pixabay
Европейския парламент СНИМКА: Pixabay

Не е ясно дали ДПС ще даде път на Елена Йончева

Сериозно, но и очаквано разместване с преференции има в листата на “Продължаваме промяната” - “Демократична България” за Европейски парламент.

За разлика от представянето си за националния парламент, за Брюксел коалицията е втора политическа сила с 14,69%. Данните са при 97,05% обработени протоколи в понеделник вечерта. ПП-ДБ събира подкрепата на 286 672 избиратели.

Така коалицията взима три места, като единствено водачът ѝ Никола Минчев запази позиция, след като над 41 944 лични гласа го бетонираха.

НИКОЛА МИНЧЕВ
НИКОЛА МИНЧЕВ

Вторият - Стефан Тафров от “Да, България”, и третият - Даниел Лорер от ПП, обаче са изместени с преференции.

Досегашният евродепутат на ДСБ Радан Кънев остава такъв, след като от пети се изстреля до второто място с 34 660 преференции. Той ще е отново част от групата на ЕНП, в която са и депутатите от ГЕРБ.

РАДАН КЪНЕВ
РАДАН КЪНЕВ

За Брюксел вот събра и Христо Петров - Ицо Хазарта, който с 23 558 гласа стана трети. Очакванията са той и Минчев да са част от групата на “Обнови Европа” в ЕП, където е и ДПС.

ХРИСТО ПЕТРОВ
ХРИСТО ПЕТРОВ

Двамата представители на “Да, България” в евролистата - Стефан Тафров и Елисавета Белобрадова, която бе на последното 17-о място, са се блокирали взаимно с по над 11 000 преференции. Те обаче не са достатъчни за разместване (нужен е над 5% личен вот) и по неокончателни резултати остават под бариера.

С един по-малко евродепутати ще има ГЕРБ в новия мандат. Партията на Бойко Борисов печели 23,53% подкрепа, или 459 255, което ѝ осигурява 5 мандата вместо досегашните 6.

Все още не е ясно какво ще бъде решението на водача на листата Росен Желязков, който е кандидат и за 50-ия парламент. Очакванията са бившият шеф на 49-ото НС да остане в националната политика. Така той ще освободи място и в ЕП ще влезе главният секретар на СДС Илия Лазаров.

Местата си в Европарламента запазват Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел и Емил Радев.

Шестото евродепутатско място на ГЕРБ отива при “Има такъв народ” на Слави Трифонов, която получи 6,09% подкрепа. Водач на листата е поетът и сценарист Ивайло Вълчев, но не е ясно дали той няма да предпочете да остане в националния парламент, както досега.

Димитър Гърдев
Димитър Гърдев

Втори бе Андрей Чорбанов, който също е депутат. Ако и двамата се откажат, в Брюксел може да отиде международният анализатор Димитър Гърдев. Той бе депутат един мандат, а след това и сътрудник на евродепутатката от БСП Елена Йончева, както и кандидат за външен министър в неслучилия се кабинет на Слави.

Лидерът на ИТН все още не е обявил и към кое европейско политическо семейство ще се присъедини партията му.

Все още не е ясна съдбата и на самата Елена Йончева. Тя бе пета в евролистата на ДПС, където влезе по лична покана на Делян Пеевски.

ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА
ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА

Движението е трета сила на евровота у нас с 14,12%, или 275 632 гласа. И ще има 3-ма евродепутати, както досега. Водач на листата е съпредседателят Джевдет Чакъров, но очакванията са той да остане в София.

В Брюксел пак ще заседават досегашните евродепутати Илхан Кючюк, който е и съпредседател на партията на европейските либерали АЛДЕ, и Искра Михайлова, която беше зам.-шеф на групата на “Обнови Европа”.

Ако Чакъров се откаже, евродепутат може да стане Танер Кабил - синът на бившия земеделски министър Нихат Кабил. Само ако и той остане на трупа политически опит на родна земя, Йончева има шанс да е отново евродепутат, този път от ДПС.

Също три кресла ще има “Възраждане” с 274 895гласа или 14,08%. Това са Станислав Стоянов, журналистът Петър Волгин и Рада Лайкова, досега сътрудник в германския парламент.

До двама отдосегашните 5 пада представителството на БСП в Брюксел, след като партията получи 7,02% подкрепа. Това са зам.-шефът на социалистите и на досегашния парламент и бивш външен министър Кристиан Вигенин, както и икономистът и депутат проф. Румен Гечев. От досегашните леви евродепутати единствено Цветелина Пенкова бе включена отново в листата, но не ѝ достигнаха гласове да я размести.