Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Плажовете със "Син флаг" разполагат и с шезлонг за трудноподвижни хора, който им осигурява достъп до морето.
Плажовете със "Син флаг" разполагат и с шезлонг за трудноподвижни хора, който им осигурява достъп до морето.

За тази година бройката е рекордна, на тях обаче не пускат с кучета

 Рекордните 23 плажа в България, по-точно 22 плажа и яхтено пристанище “Марина Диневи”, се сдобиха за това лято с престижната международна награда “Син флаг” и ще имат право да носят отличието до края на сезона. 

За летуващите това означава, че на този плаж не се изливат никакви индустриални, отпадни и канализационни води, че в морската вода гарантирано няма ешерихия коли, нито стрептококови бактерии, че пясъкът е напълно чист от индустриални примеси. А също така, че водораслите и други естествени отпадъци от морето остават на самия плаж и се разграждат там, а не се изхвърлят и ивицата отговаря на още петдесетина екологични изисквания. 

Тези плажни ивици  (виж картата)  са част от общо 5 хиляди по целия свят, които преди седмица бяха качени на сайта на Фондация за екологично образование (Foundation for Environmental Education - FEE). Това е неправителствена организация, в която членуват над 80 държави от всички континенти. Тя връчва отличието от 1987 г. насам и за милиони туристи това е

ориентир дали да летуват точно на това място

 У нас отличието “Син флаг” се присъжда от 1995 г., като първи беше плажът на Слънчев бряг. 

Според правилата на фондацията, чието седалище е в Копенхаген, през сезона се правят тайни и явни международни и национални проверки на наградените обекти, с което да се гарантира поддържането на високия стандарт. 

В световен мащаб са отличени 5038 плажа в 51 държави. Общо седем държави могат да се похвалят с по над 100 плажа в класацията, а специално България дели 22-а позиция с Обединените арабски емирства. 

На първо място през 2024 г. с най-много плажове със “Син флаг” е Испания, а на второ място е Гърция - съответно с 639 и с 625. Но все пак това са държави с несравнимо по-голям брой плажни ивици, отколкото България – у нас те са общо 300, а в южната ни съседка са над хиляда. 

За да докаже, че плажът отговаря на условията, концесионерът или наемателят му трябва да приготви доста документи. На първо място трябва да събере всички миналогодишни лабораторни анализи на водата, които са били направени с необходимата честота, и данните да покриват микробиологичните и физико-химичните параметри на програмата. 

На плажа отпадъците трябва да се събират разделно,

тоалетните трябва да са достатъчно и да бъдат с контролирано изхвърляне на отпадните води. 

За плаж със “Син флаг” се изисква да няма нерегламентирани палатки, шофиране и сметоизхвърляне чрез превозни средства. Не се допускат кучета и други домашни животни.

Освен това концесионерът трябва да осигури условия плажът – пясъкът и водата, да може да се ползва и от трудноподвижни хора, да има медицински екип и достатъчно на брой спасителни постове. 

Естествено, има близо дузина изисквания да се пазят стриктно местообитанията на растения и животни дори ако плажът не е в защитена зона. Както и да има подробна информация и инструкции към плажуващите какво е разрешено да правят на пясъка и какво – не. 

Кандидатства се всяка година до края на януари. Концесионерите подават документи първо пред българското движение “Син флаг”, което препраща документите в Копенхаген и всяка година плажовете, носители на отличието, се обявяват към средата или края на май. 

Плаща се и немалка такса. По информация на концесионери тя се определя от дължината на плажната ивица, но за повечето родни ивици, които са максимум 300-400 метра, излиза към 350 евро. Отделно се плаща толкова и за годишен членски внос, както и за всички явни проверки, които се правят през сезона. 

Българските плажове са на световно ниво

и отговарят на всички нормативни изисквания, твърди Кирил Спасов от Асоциацията на концесионерите на морски плажове. При тези със “Син флаг” за хората в неравностойно положение е осигурен достъп чрез специализиран подвижен шезлонг, който може да плава. Останалите ще бъдат длъжни да осигурят такива плаващи шезлонги от следващата година, уточни Спасов.

От организацията благодарят на министъра на туризма Евтим Милошев за бързата и адекватна реакция по отношение на новите изисквания в наредбата за водноспасителна дейност.

Спасов допълни, че този сезон ще се запази работното време на спасителите от 8 до 18 ч. Цените на чадър и шезлонг на по-голяма част от плажовете остават непроменени - между 7 и 10 лв.