Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Илияна вече е новата Мис България.

СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
Илияна вече е новата Мис България. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Илияна Борисова получи титлата, която бе отнета от Елизабет Кравец

18-годишната Илияна Борисова от Шумен, изненадващо и за самата нея, получи титлата “Мис България” само преди няколко дни. И през септември ще представи страната ни на световния финал “Мис Планет”.

Тя бе първа подгласничка на Елизабет Кравец на конкурса, който се състоя през септември миналата година. Този понеделник обаче - 3 юни, организаторът на “Мис България” Гаел Санчез пусна официално съобщение, че отнема короната на Кравец, защото не изпълнява задълженията, които има, свързани с титлата. А с нарушенията на договора си е навредила на репутацията, имиджа и престижа на конкурса. И титлата се поема от първата подгласничка - Илияна Борисова.

“Първо ми се обади организаторът на “Мис Шумен” и ми каза: “Честито, вече си новата Мис България!”. Много се развълнувах въпреки начина, по който се стекоха нещата. Дистанцирана съм от каквито и да било конфликти, така че много се радвам за себе си. Човек трябва да умее да оценява хубавите неща”, развълнувано казва зеленооката красавица.

Наясно е, че с титлата ще има отговорности и ангажименти, които ще трябва коректно да спазва, както е във всички конкурси по света. Категорична е, че красотата е само една обвивка и допълнение. А за да е лице на България, трябва да притежава и много други качества, които да са пример за останалите.

За да стигне до националния финал на конкурса, тя първо печели титлата “Мис Шумен”. Познава коронованите красавици Сара Младенова и Александра Кръстева и покрай тях решава, че иска и тя да се яви първо за титлата на родния си град, а ако спечели, да участва и в “Мис България”. Стига до финалния конкурс, който е истинска приказка за нея като преживяване. Не отива с очаквания за класиране, затова е и много щастлива, когато става първа подгласничка. Притеснението от явяването е толкова голямо, че отказва в залата да присъстват родителите ѝ. Идва да я подкрепи само леля ѝ, която живее в София.

Хубавите събития тези дни за нея вървят едно след друго. Преди да разбере, че вече е носителка на титлата “Мис България”, Илияна празнува абитуриентския си бал. Облечена в красива черна рокля, с цветя около раменете, тя завърши математическата гимназия в Шумен. Сега ѝ предстои да кандидатства психология в Софийския университет. Отдавна се интересува от тази професия и обича да общува с различни хора, така че вярва, че с любопитство и желание ще продължи образованието си.

Владее английски, но не е имала желание като много свои връстници да учи в чужбина. Напротив, след конкурса “Мис България” дори имала идея за кауза, да се стимулира младите хора да останат да учат в България. Категорична е, че когато човек има желание да се развива, може да го направи и тук, защото се предоставят перфектни условия за реализация.

Изваяната си фигура дължи на години наред занимания с различни спортове. Любимият ѝ обаче и досега е леката атлетика. Тренирала е пет години бягане на дълги разстояния. Спечелила е доста медали, дори е участвала на балканиада. Продължава да тренира все още, но вече само за удоволствие. Статичните тренировки като фитнес, йога, пилатес не ѝ допадат. Насладата от тичането до голяма степен идва от това, че може да бъде сред природата.

Илияна има с 6 години по-голям брат - Ростислав, който е хореограф на народни танци. Майка ѝ е в сферата на културата и има разностранни занимания, едно от които е преподаване на актьорско майсторство. Баща ѝ работи в държавна комисия по сигурността на информацията.

Типично за зодията си Стрелец Илияна като малка е била доста буйно и палаво дете. Сега тази енергия насочва в различни занимания. Освен тичането обожава да чете. В момента на нощното ѝ шкафче е “Клуб 5 сутринта” на Робин Шарма. А любимите ѝ книги са няколко. От българските - “Железният светилник” на Димитър Талев, който е и любимият ѝ български автор. От чуждите - “Чучулигата” на Решат Нури. Напоследък често посяга и към мотивационни книги.

Красавицата обича и да пише, правейки първите си стъпки в прозата. Около 14 февруари печели национална награда за есе, чиято тема била любовта.

Радва се, че когато се премести да учи в София, ще има възможност да ходи често на театър. Много обича да гледа спектакли, но за съжаление, в Шумен няма често такива.

Творческите ѝ залитания не спират дотук. Рисува графики, а преди около година направила собствен бранд за ръчно изработени от нея самата чанти. Прави ги изцяло от мъниста. Изключително трудоемка работа, защото се нанизват мънисто по мънисто, но ѝ действа успокояващо. Заради завършването на училище тази дейност останала на заден план, но вероятно отново ще се захване с нея, за да я доразвие.

Сърцето на новата Мис България не е свободно. Има приятел, който е с две години по-голям от нея и учи мода в София.

18-годишната зеленоока хубавица иска да се занимава с психология.
18-годишната зеленоока хубавица иска да се занимава с психология.
Красавицата на бала си, за който избира дълга черна рокля.
Красавицата на бала си, за който избира дълга черна рокля.