Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С влаковете от “Дойче Бан”, които са втора употреба, ще пътуваме до Бургас и Варна още от юли.
С влаковете от “Дойче Бан”, които са втора употреба, ще пътуваме до Бургас и Варна още от юли.
  • Скоро жп транспортът ще убие автобусния - ще е по-бърз, по-удобен, с бюфет и чисти тоалетни
  • Никога няма да изпълним критериите, за да летят вагоните с 300 км/ч, но 160 км/ч ще е постижимо
  • Все още имаме релси отпреди 1944 г., на места кантонери местят стрелките

От юли до морето тръгват жп мотриси, купени от “Дойче Бан” втора употреба, но и те няма да карат със 160 км в час. Това ще е възможно от 2027 г., когато бъде завършена изцяло новата жп инфраструктура. На първо време високите скорости ще са по трасетата София – Пловдив – Бургас и София – Пловдив – Свиленград, обясняват в отговор до “24 часа – 168 истории” от Българските държавни железници (БДЖ).

Билетите няма да се променят поне до края на годината, когато изтича договорът между националния оператор и Министерството на транспорта и съобщенията за обществената услуга “превоз по жп линии”.

В документа са заложени цените на билетите, които не могат да се отклоняват

от подписаното. От 1 май превозвачът ги вдигна с 20% и не се предвижда нова корекция дори когато в движение влязат закупените мотриси от немския “Дойче Бан”, отговориха от БДЖ. В началото на 2025 г. предстои подписването на нов договор между тях и държавата и според хора от бранша не е ясно какво ще се заложи за жп билетите.

Но това лято желаещите ще могат да стигнат до Бургас за сумата между 22,90 лв. и 31,70 лв. единична цена според вида на влака и класата на вагона. А до Варна - между 28,70 и 34,80 лв.

Пътниците ще се возят на вече пристигналите от Германия 19 вагона от “Дойче Бан”. До края на юни трябва да бъдат регистрирани в жп администрацията подобно на колите в КАТ, да минат през тестове, проверки и оформяне на документация. Според специалистите са в добро състояние и с чисти тоалетни – нещо, с което старите български вагони не могат да се похвалят.

БДЖ е поръчала общо 76 жп мотриси, но някои от тях ще останат в резерв, за да бъдат използвани за части, ако нещо се повреди и се наложи да се сменя. Планират да пуснат 10 композиции с по 5 вагона по маршрутите до Варна и Бургас. Германските возила могат да развиват до 200 км в час, но това е нереалистична скорост за трасетата в България.

По нашите релси бързината може да е до 160 км в час. Засега само в определени участъци - от Септември през Пловдив до Свиленград. “По направлението Мездра - Варна скоростта е 100 - 130 км/ч, но следва да бъдат осигурени средства за нейното поддържане и оптимизиране”, обясняват от БДЖ. И добавят: “Очакванията са до 2030 г. да бъдат постигнати скорости по направленията, както следва:

- София - Калотина 120 - 160 км/ч;

- София - Септември 160 км/ч;

- Пловдив - Бургас 130 - 160 км/ч”.

Тогава ще е възможно и частни компании да поемат отделни линии

и техните цени на билетите ще са най-малко двойни на сегашните, прогнозира Петър Бунев от синдиката на железничарите към КНСБ. Според него, ако за 3 часа и половина се стига до Бургас, ще се появят и частни оператори, които няма да возят на същите цени като БДЖ. Ще са най-малкото двойно отгоре, добави синдикалистът.

Частна фирма вече превозва по жп релси контейнери и ремаркета от Пловдив, където Националната компания за железопътна инфраструктура (НКЖИ) е изградила терминал, до Истанбул, както и от Русе до австрийския град Велс.

Цената за тези отсечки е доста по-ниска,

отколкото тол таксите по магистралите, а срокът на доставка - по-бърз. Компанията, която вече има лиценз за жп транспорт, може да кандидатства да превозва и пътници, ако се обяви конкурс за превоз по високоскоростното трасе.

От БДЖ също коментират темата: “В случай на обслужване на линия от друг железопътен превозвач е вероятно цените на билетите отново да бъдат обект на договорни отношения с Министерство на транспорта и съобщенията.”

Ако се пътува бързо и удобно, естествено, те ще се покачат.

Особено когато до лятото на 2026 г. пристигнат предвидените по Плана за възстановяване и устойчивост

7 чисто нови двуетажни нулевоемисионни

електрически влака, както и 20 от т.нар. push-pull (при които в двата края на композицията има кабини за управление) и още 35 мотриси. Всички те трябва да минават по обновените трасета с висока скорост. В края на миналия месец е подписан договор с компанията “Щадлер Полска”. Стойността е 300,5 млн. лв.

А когато стане възможно до морето да се стигне за кратко време, трудно някой ще предпочете автобуса. Той ще е по-бавен и по-некомфортен. Във влака ще е по-удобно, ще има бюфет като преди у нас и сега в европейските железници, човек ще може да се разходи, а не да е притиснат на седалката. Но пак зависи и от цените на билетите.

“Предлагането на конкурентна услуга с по-кратко време за пътуване и с по-добър комфорт на обслужване несъмнено ще привлече повече пътуващи от другите видове транспорт към жп. Това е една от основните цели на ЕС за намаляване на нетните емисии на парникови газове с най-малко 55% до 2030 г.”, отговарят от БДЖ. Те очакват клиентите им да се увеличат с 5% през 2024 г., а с подобряване на обслужването и времето за пътуване – още повече.

Вероятно бизнесът на автобусните превози ще залезе и ще бъде изместен, но преди това те ще са принудени да вдигнат цените заради по-малкия поток пътници.

Магистралите са в трагично състояние, до Варна все още няма такава, а жп линиите се модернизират усилено. В момента НКЖИ, която отговаря за трасетата, изгражда фаза 2 на линията Пловдив - Бургас и София - Пловдив (разделена на няколко лота). Става дума за чисто нови релси, сигнализация, контактна мрежа.

Най-проблемна при подмяната им е отсечката от Ихтиман до Костенец,

защото там са предвидени много тунели. Най-дългият е от Вакарел до Елин Пелин - 6,8 км. Поръчката е спечелена от консорциум между турските фирми “Дженгиз” и “Дуйгу”, които участваха в строежа на новото летище в Истанбул.

Напълно готов е участъкът Пловдив - Свиленград. Довършват се сигнализацията, системите за безопасност, подлезите и надлезите на гарите Крумово и Филипово по линията Пловдив - Бургас. На места се запоява съществуващото релсово трасе, другаде се поставя ново.

Старите релси са по 25 метра, свързани с джонтова връзка

и от прескачането от една на друга идва характерното тракане на влака. Новата технология, по която се поставят модерните съоръжения, предвижда заваряване на елементите.

Релсите вече са по-тежки, понасят по-голямо натоварване и по-висока скорост.

Стандартът при тези от соца е един метър от стоманената част да издържа 49 кг, докато при по-новите - 60 кг. Между влака и трасето се поставят и магнитни възглавници. Така не са необходими колела.

Висока скорост няма как да се развие при натоварване от 49 кг на метър, коментират железничари. Освен това там, където пътят е компрометиран, се налага намаляване на бързината. В БДЖ има служители, чиято работа е да следят за слаби места, където стоманата е поддала и трябва да се сложат ограничения. Днес композициите се движат по-бавно, отколкото през 1990 г., отчитат експертите.

От БДЖ уточняват, че средната скорост е около 60 км в час заради многото участъци с ограничения и ремонти. Въпреки че у нас отдавна се използват локомотиви, които конструктивно са предвидени за скорост до 120, 160 или 200 км в час. На самата им табела пише какви са ограниченията. При такава бързина мерките за сигурност трябва да са железни - спирачката да се задейства независимо от водача, за да не се сблъскат два влака, както стана на Централна гара София. При скорост от 300 км в час човекът в кабината е само за всеки случай, там всичко е автоматизирано, но в България едва ли ще успеем да видим такива влакове.

Според решение на Еврокомисията от 2002 г. 160 км в час е минималната скорост за модернизирани съществуващи линии за смесено - пътническо и товарно, движение. Тя е определена след технико-икономически изследвания и е релевантна за повечето жп релси в България и всички останали страни от Източния блок, както и за Австрия и Швейцария.

Роля играят релефът, демографията, икономическите

и технологичните условия, дължината и гъстотата на жп мрежата, разстоянията от граница до граница в отделните страни от Средна и Източна Европа, обясняват от БДЖ.

Повишаването на скоростта изисква значително нарастване на разходите за изграждане на съвсем нови трасета и поддържане. “Изследванията в Европа показват, че за да бъде една новопостроена жп линия за скорост 250 - 300 км/ч рентабилна, е необходимо пътникопотокът конкретно по тази линия (например София - Пловдив или Пловдив - Бургас) да надвишава 9 млн. души за година”, добавят от жп превозвача. А в България

за 2023 г. общо 21,8 милиона души са се качили на влак

Така че едва ли скоро ще имаме стрели по релсите като в Япония.

Естествено, колкото по-бързи са композициите, толкова по-скъпи са локомотивите. “Въпросът е защо поръчахме такива за 200 км в час, като страната ни дори няма идеен проект някога да се стигне до такава скорост. Ще остареят и ще ги бракуваме, защото няма да имаме подходяща инфраструктура”, категоричен е Бунев.

Най-старите релси са в северозападната част на страната. При тях е необходимо стрелочник физически да превърта стрелките за следващия влак или поне да следи какво прави машинистът, ако локомотивът е оборудван с такава система. Пак по стария начин става и комуникацията в някои части на България - чрез телефонограми навреме ли е тръгнала композицията, ръководител движението записва всичко в тефтера, а не в компютър.

Съществуват и гари, които са свързани чрез полуавтоматична блокировка.

Единият натиска бутона като сигнал и това пречи на колегата да насочи друг влак срещу вече потеглилия. Но тази система също е аналогова.

Работници ремонтират старите жп релси, някои от които са още отпреди 1944 г.
Работници ремонтират старите жп релси, някои от които са още отпреди 1944 г.

Отпреди 1944 г. са някои участъци от жп линиите в България. А мерките за сигурност все още са като през 70-те години. Върви човек по перона и почуква колелетата преди тръгване. Ролята му е особено важна, обясняват професионалистите. По звука служителят разбира дали има микропукнатини, спукано колело и дали спирачката работи. Той отговаря за цялото техническо състояние и след почукването се подписва, че влакът ще стигне до Варна например, че е изправен, и най-важното - че спирачките са наред. Отговорността е негова, обяснява Бунев.

Документът, в който специалистът удостоверява състоянието на отделните елементи, измерени в проценти, се предава на машиниста. А накрая

ръководител движението проверява изчисленията

още веднъж - дали са верни. При новите бързи влакове всичко това ще става чрез софтуер.

Дигитална система за управление в момента има само по направлението Пловдив – Свиленград. А ремонтът на много места в страната, включително и на Централна гара София, тече с пълна сила. Полагат се оптични кабели, старата релейна техника се подменя с компютърна, изгражда се цифрова сигнализация. Тя все още е в период на тестване.

Въпросът кога ще се случи цялостната дигитализация и модернизация на жп транспорта и той стане такъв, какъвто е в останалите европейски страни - бърз и надежден, стои открит. Въпреки че има план, проекти и срокове.