Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Соломон Паси СНИМКА: Архив
Соломон Паси СНИМКА: Архив

 "Въпросната президентка на Мексико е братовчедка по линия на рода Калев. Елиезер Калев е роден през 1815 г. и е спасявал от бесилката много бунтовници, участвали в Априлското въстание (б.а. - богат пловдивски търговец и банкер)", това каза бившият външен министър в кабинета "Сакскобургготски" Соломон Паси. 

В понеделник стана ясно, че климатологът Клаудия Шейнбаум с български корен е първата жена - президент на Мексико. Бабата и дядото на 61-годишната бивша кметица на столицата Мексико Сити по майчина линия са евреи сефаради, които бягат от Пловдив към Мексико през 40-те години, за да се спасят от Холокоста през Втората световна война.

"Да ви призная, това е стара семейна легенда, която ще се окаже истина. Доста отдавна го знаех и дори ме бяха предупредели: „Една твоя братовчедка може да стане президент на Мексико“. Дочувал съм, но не съм имал връзка с нея. Тя е роднина по линия на Елиезер Калев. На него има кръстена улица в Пловдив", обясни Паси пред в. "Марица". 

 Той заяви, че всичко е подробно описано в книгата за рода му. 

"Там са изброени подробно връзките между Паси и Калев. Оттам идва и Илко Ешкенази, лека му пръст!, бившият вицепремиер. Въпросната президентка на Мексико е братовчедка по линия на рода Калев. Елиезер Калев е роден през 1815 г. и е спасявал от бесилката много бунтовници, участвали в Априлското въстание (б.а. - богат пловдивски търговец и банкер). Къде е давал подкупи, къде като член на съдебно жури. Опитвал е по всякакви начини. Затова кръщават от благодарност улица в Пловдив заради спасените бунтовници. Неговата дъщеря се казва Донуча, което е умалително от Дона. Въпросната дама е омъжена за моя прадядо Исак. От същата фамилия Паси-Калев произлиза тази президентка Клаудия Шейнбаум", каза още той. 

Паси каза, че в момента се изяснява кои са родителите на майката на Клаудия Шейнбаум.