Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Не един, а три комплекта патриаршески одежди е ушила шивачката на Светия синод за интронизацията на новия патриарх в неделя. А беше оповестено, че се шиел само един комплект с осреднени мерки. Служителка в Синодалната палата каза, че трите ката дрехи били поръчани според броя на кандидатите за църковния трон. Целта била да не се допусне и сянка от съмнение, че изборът на патриарх може да е предопределен или манипулиран.
"Бялото було и зелената мантия са част от т.нар. патриаршески инсигнии. Те бяха бързо, но перфектно изработени от една жена от София. Тя от години шие дрехите на владиците ни.
Много сме доволни от работата на нашата шивачка. Нашата майсторка на богослужебни одежди с охота прие поръчката да ушие белите була и патриаршески мантии за тримата кандидати за духовен водач - митрополитите Гавриил, Галактион и Неофит", разказа пред "168 часа" служителка, ангажирана с подготовката на Патриаршеския избирателен събор. От години същата шивачка облича с раса
и подрасници
всякакви Божии служители- дякони, свещеници и архиереи. Затова нямало никакво колебание у организаторите на събора кой да изработи и патриаршеските богослужебни дрехи.
Одежди за интронизация не са шити повече от 40 години,тъй като блажено починалият миналия ноември патриарх Максим беше крепък и се радваше на библейско дълголетие.
"За да бъдат изработени патриаршески одежди за тримата митрополити-кандидати, нямаше специално решение на Светия синод. Въпросът е твърде елементарен и е част от организацията на събора", уточни служителката.
Не се е наложило владиците да ходят в шивашкото ателие, за да им се вземат мерки. Шивачката идвала няколко пъти в Синода. Веднъж - да вземе мерките на архиереите. И втория път - да донесе вече ушитите дрехи.
Да му вземат мерки за мантията от Стара Загора пристигнал и Галактион, въпреки че бил болен от двустранна бронхопневмония.

Цялата история четете в новия брой на в. "168 часа"