Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петро Порошенко  Снимка: Архив
Петро Порошенко Снимка: Архив

Българската отбранителна индустрия е най-адаптирана за нуждите на Украйна. Това каза петият президент на Украйна и настоящ народен представител Петро Порошенко, който участва в асамблеята на НАТО в София. Той благодари на всички, които са подкрепили декларацията за подкрепа на Украйна до победа.

Порошенко подчерта, че Украйна има нужда от военна помощ и Украйна има право да се защитава от руската агресия. Украинският политик отбеляза и съдействието на България и разкри бъдещи планове, които бяха обсъдени на закрити срещи.

"От 2014 г. отбранително-промишленият комплекс на България много ни помогна. Това включва артилерия, снаряди, мини и минохвъргачки. Българската отбранителна индустрия е най-адаптирана за нуждите на Украйна. Днес имахме отделни срещи с българската делегация, в рамките на които обсъдихме разширяването на доставките на българската отбранително-промишлена продукция за Украйна. Изпреварвам събитията, но в близко бъдеще се планира украинска делегация да пристигне в България за изпълнение на съвместни проекти в тази посока. Второто нещо, което обсъдихме, бяха инвестициите в българската отбранителна индустрия, включително от Украйна. И третият, много важен процес, който протича в България, е изборът на български патриарх. И надеждата, че Украйна ще има възможност най-после да получи признанието на Украинската православна църква от българските колеги", коментира Порошенко пред БНТ.