Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Френският президент Еманюел Макрон
Снимка:Ройтерс
Френският президент Еманюел Макрон Снимка:Ройтерс

Френският президент Еманюел Макрон приветства дългогодишното партньорство на Франция с Германия днес, с началото на тридневното си държавно посещение в Германия, предаде ДПА.

Това е първата визита на френски президент в Германия от 24 години насам, като двете европейски сили са изправени пред общи проблеми като заплахата за ЕС от инвазията на Русия в Украйна и крайнодесните политически партии, отбелязва агенцията.

"Отношенията между Франция и Германия са незаменими и важни за Европа", заяви Макрон малко след като кацна в германската столица Берлин заедно със съпругата си Брижит, предава БТА. 

Той отхвърли предположението, че отношенията между двете страни, често описвани като "двигател на европейската политика", буксуват, посочва ДПА.

"Това не е вярно. Нашите отношения напредват", заяви Макрон. Той разговаря с президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер по време на Фестивала на демокрацията, отбелязващ 75-ата годишнина от влизането в сила на Конституцията на Федерална република Германия (23 май 1949 г.).

Френският държавен глава обърна внимание на факта, че макар и понякога да има различия в индивидуални гледни точки по отношение на политиката, Берлин и Париж "накрая винаги стигат до съгласие".

"Ако Германия и Франция постигат съгласие, то в Европа има още много какво да се желае", отбеляза той, като подчерта важността на предстоящите между 6 и 9 юни избори за Европейски парламент.

От фестивала Макрон се отправи към президентския дворец "Белвю", където бе посрещнат с военни почести и френския химн.

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер организира държавен банкет за Макрон в "Белвю" тази вечер, преди двамата президенти да отпътуват утре за източния град Дрезден, където Макрон ще произнесе реч, а във вторник е предвидено да бъдат в Мюнстер, в Западна Германия.

По-късно във вторник програмата предвижда среща между Макрон, германския канцлер Олаф Шолц и министри от двете страни край Берлин.