Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кметът на София Васил Терзиев Снимка: Фейсбук/ Васил Терзиев
Кметът на София Васил Терзиев Снимка: Фейсбук/ Васил Терзиев

В словото си за 24 май кметът на София със специално обръщение към децата - да четат и винаги да търсят знанието 

Днес се събираме, за да отпразнуваме един от най-светлите и вдъхновяващи празници в нашия календар – 24 май, Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Този ден е посветен на великото дело на светите братя Кирил и Методий, които ни дариха с азбука и писменост, поставяйки основите на нашата идентичност и културно наследство.

Днес е денят, в който отдаваме почит на нашите учители, пазители на знанието и просветата. Те са тези, които с труд и всеотдайност ни водят по пътя на знанието, отваряйки ни вратите към един свят на неограничени възможности. Благодарение на тях, нашите деца растат не само като образовани личности, но и като отговорни и мислещи граждани.

Днес е денят, в който се гордеем с нашата култура и духовност. Кирил и Методий създадоха глаголицата, която по-късно се разви в кирилица – азбуката, на която пишем и четем днес. Тяхното дело ни напомня за силата на словото и знанието, които ни обединяват и ни правят по-силни.

Нека не забравяме и значението на културата в нашето ежедневие. Тя е мостът, който ни свързва с нашето минало и ни води към бъдещето. Книгите, музиката, изкуството – всички те са неотменна част от нашия живот и ни обогатяват духовно.

Днес, когато светът се променя толкова бързо, ние трябва да помним корените си и да се грижим за нашата културна и образователна традиция. Нека продължаваме да се учим и да се развиваме, да бъдем отворени към новите знания и технологии, но и да пазим и уважаваме нашето наследство.

Честит празник на всички! Нека този ден бъде изпълнен с радост, гордост и вдъхновение. Нека продължаваме да работим заедно за по-светло бъдеще, като се учим и се развиваме с любов и уважение към нашата култура и просвета.

Деца, едно специално обръщение към вас: обичайте книгите, четете и никога не спирайте да търсите знанието!

Честит 24 май!