Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лидерите на ПП-ДБ Кирил Петков, Асен Василев и Атанас Атанасов в пленарната зала

СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Лидерите на ПП-ДБ Кирил Петков, Асен Василев и Атанас Атанасов в пленарната зала СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Според специалист има микс на 4900 гласа едновременно

Сезиране на партньорските служби, търсене на отговорност от ДАНС и законодателни промени. Това са рeакциите след изтичането на нов запис от разговори на лидерите на “Продължаваме промяната”. Сериалът тече във варненския сайт “Афера” от понеделник, в разгара на предизборната кампания. А скандалът с 4-ия запис за 4 дни е дали фонограмата не е правена в кабинета на Кирил Петков, докато бе действащ премиер.

По данни на съпредседателя на ДБ Атанас Атанасов, който е и бивш шеф на контраразузнаването, той може да е правен в кабинета на министър-председателя. В аудиото се чуват гласовете на Кирил Петков и Асен Василев плюс на жена, която остава неразпозната. Василев споменава “Корнела” и “кеш поток”. Записът отново е доста неясен, както и предишните, чуват се откъслечни думи.

“Щом могат да подслушват действащ премиер, какво остава за обикновените граждани?”, написа ген. Атанасов във фейсбук страницата си.

ПП-ДБ ще възложи независима партньорска експертиза на контролирано пусканите записи, закани се той. Ще внесат и законодателни промени, които да засилят защитата на гражданите от незаконни СРС.

Чрез механизма на парламентарния контрол ще търсим отговорност от ДАНС за допускане на незаконно използване на СРС по отношение на орган на държавна власт, закани се още ген. Атанасов. Още във вторник той призова служебния премиер да възложи на ДАНС проверка кой записва политици и кой пуска фонограмите към този определен сайт.

По-късно в четвъртък пред привърженици в Търново лидерът на ДСБ отново заговори за български “Уотъргейт” и се закани да разплете аферата и тя да не остане безнаказана.

“Новата мода за тази кампания е да се пускат записи всеки ден. С максимално развалено качество, така че само определени думички да се чуват и да се реже и лепи. Изпуснали са някои момента. Например чуват се токчета в края на записа и звучат перфектно. Как може те да звучат перфектно, а гласовете едвам да се разбират? Не са работили добре, но се опитват всеки ден да зарибят обществото с тези записи, така че хората да си кажат, че те са почти реални”, коментира Петков. Той очаква в последните дни преди вота да излезе “един сериозен фалшив запис и докато минава времето, ние да не можем да се обясним и да отидем на избори”. За същото предупреди и Ицо Хазарта преди ден.

Записите са манипулирани със сериозна технология, която се продава в т. нар. deepweb. Манипулирани са с миксиране на 4900 гласа едновременно, заяви специалистът по киберсигурност проф. Илин Савов пред Сашо Диков по тв “Евроком”. Такава услуга се поръчвала срещу няколко хиляди долара, използването на технологията зачестило.

В Европа се шантажират обществени личности, включително президенти и премиери, каза Савов. Той посочи 3 възможни варианта да се направи такъв запис: от разстояние (насочени микрофони чрез дронове), със смарт часовник, телефон или микрофон, инсталиран по дрехите, или устройства да се поставят предварително в помещението и са се активирани дистанционно.

Цялата информация била налична в “дълбоката” мрежа, а той от миналата година призовавал службите у нас да бъдат обучени за подобни киберпрестъпления.

Аз тези неща ги знам, те така си направиха правителството на четворната коалиция, лаконично коментира Бойко Борисов.