Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Симеон Матев
Симеон Матев

Едно към 1 млн. е вероятността да те удари мълния, а да спечелиш от тотото - едно на 14 милиона, разказа климатологът Симеон Матев пред Нова телевизия. Въпреки поговорката, че мълнията не удря 2 пъти на едно място, това също се се случва. Ученият обясни, че обилни валежи, градушка и мълнии като вчерашната в София не са се увеличили като брой, но са станали по-интензивни. Но са се изместили от обичайното си време на възникване в късната есен и ранното лято и вече се наблюдават и през есента, а понякога - и през зимата.

Такива явления не са прецедент в България, но невинаги в населени места и остават незабелязани, каза климатологът.

Вчера най-много дъжд се е излял в широките граници на София, около района на Бусманци - 70-80 литра на квадратен метър. Това означава, че за около 2 часа се е изсипал дъжд колкото за два един-два месеца. В "Младост", където от мълния пострада и човек, количеството на валежа е на второ място - 40 литра.

През следващата седмица отново се очакват интензивни валежи и градушки, но отсега "никой не знае къде точно", каза Матев.

 „Има определени физични зависимости, които предопределят етимологията и развитието на този процес – поражение от мълния. Земната или водната повърхност, металите привличат тока на мълнията. Тя си намира мястото с най-ниско съпротивление. Това може да се окаже точка в междублокови пространства и на всякакви най-неочаквани места", обясни по-късно в студиото експертът по мълниезащита Радослав Калчев.

По думите му мълнията, която се развива на височина от до 20 километра височина е стъпаловидно явление. „Където и да сме на открито - мястото е опасно. Затова търсим някакво закрито пространство", посъветва той. И допълни: „Ако извадим от контекста всички легенди и разкази, които битуват в експертните среди – нещата са много по-логични и прости. Обица, халка и други метални неща по нашето тяло могат да привлекат мълния, ако е на няколко сантиметра от нас. Ако сте с чадър, мълнията трябва да удари на поне два метра".