Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Испанският премиер Педро Санчес. СНИМКА: РОЙТЕРС
Испанският премиер Педро Санчес. СНИМКА: РОЙТЕРС

Ирландия, Испания и Норвегия обявиха официално в сряда, че на 28 май ще признаят съществуването на палестинска държава, съобщи Би Би Си. Решението предизвика негодувание от страна на Израел, който бързо отзова посланиците си от Дъблин, Мадрид и Осло за “спешни консултации”.

Правителствата на трите европейски страни координирано обявиха дългоочакваното решение, като според тях признанието, че Палестина е суверенна държава, ще насърчи мира в Близкия изток.

“Ние ще признаем Палестина по много причини и можем да обобщим това с три думи – мир, справедливост и последователност”, заяви испанският премиер Педро Санчес пред парламента, като думите му бяха придружени от бурни аплодисменти. Санчес уточни, че признаването на Палестина “не е в полза на “Хамас”, нито е действие срещу израелския народ. Според испанския премиер израелският му колега Бенямин

Нетаняху все още “си прави оглушки”

и продължава “да бомбардира болници и училища и наказва жените и децата с глад и студ”. Нетаняху междувременно обяви, че Израел няма планове за еврейски селища на територията на Газа. “Презаселването на Газа никога не е стояло на дневен ред”, уточни той пред Си Ен Ен.

От Осло норвежкият премиер Йонас Гар Стьоре заяви, че не може да има мир в Близкия изток без независима Палестина, като посочи, че Норвегия я разглежда именно като такава с “всички произтичащи от това права и задължения”. Според Стьоре решението за две държави е “в най-добрия интерес” за Израел, а ходът на Осло праща ясно послание към други държави да “следват” примера.

Според премиера на Ирландия Саймън Харис “решението с две държави е единственият

изход от затворения кръг на насилие и отмъщение”

Харис нарече атаката на “Хамас” от 7 октомври “варварска” и призова за освобождаването на израелските заложници, като допълни: “Нека бъда ясен, “Хамас” не е палестинският народ”. От Дъблин Харис коментира още, че палестинците в Газа са подложени на “най-ужасното страдание, трудности и глад”.

Палестинското външно министерство приветства решението на трите страни, като в изявление посочи, че признанието съответства с международното право и резолюциите на ООН. Реакцията на Израел не закъсня, като външният министър Израел Кац заяви, че “историята ще запомни, че Испания, Норвегия и Ирландия решиха да присъдят златен медал на убийците и изнасилвачите от “Хамас”, които изнасилваха тийнейджърки и изгаряха бебета”. По думите му на

спешните консултации с посланиците

на трите страни дипломатите ще трябва да гледат “ужасяващото видео на отвличането на жените наблюдатели (част от корпуса за отбрана на Израел - б.а.), за да им илюстрират какво изопачено решение взеха техните правителства”.

Същевременно френският външен министър Стефан Сежурне заяви, че условията за признаване на Палестина все още не са изпълнени. “Това не е просто символичен въпрос, а дипломатически инструмент”, посочи Сежурне.