Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Убитият Николай Радев-Отвертката
Убитият Николай Радев-Отвертката

  • Николай Радев закачал в заведение в Дупница студентката Владимира Карастоянова, затова баща ѝ извадил нож, а чичо ѝ и дядо ѝ го пребили
  • ВКС: Наказанията са под минимума – 4 и 3 г. лишаване от свобода, защото уважаваното семейство дълго време било подлагано на атака

Три присъди за двама братя и техния баща - две ефективни и една условна, бележат края на 10-годишен процес за убийство.

С решение от 13 май Върховният касационен съд (ВКС) определи окончателно - 4 години ще прекара в затвора 56-годишният анестезиолог д-р Николай Карастоянов. Брат му Иван, на 49 г., ще е зад решетките 3 години. Също 3-годишна, но условна с 5-годишен изпитателен срок, е присъдата на баща им - стоматологът д-р Владимир Карастоянов, който днес е на 78 г. Осъдени са за смъртта на 27-годишния Николай Радев-Отвертката.

“Експертизи показаха, че

брат ми не е

починал от падане върху счупено стъкло, а е намушкан с нож,

той е убит. При тези доказателства би трябвало присъдите да са по-високи”, твърди Иван Радев, брат на убития преди 10 г. в Дупница Николай.

Тогава Отвертката закачал в заведение студентката Владимира Карастоянова - дъщеря на анестезиолога д-р Карастоянов. Именно той го наръгал, а чичо ѝ и дядо ѝ го пребили.

Осъдените ще трябва да платят и обезщетение на родителите на убития - Гълъбина и Юри, по 120 хил. лв. и 50 хил. лв. на жена му Милена.

На 15 май следобед присъдата на ВКС бе получена за изпълнение в окръжната прокуратура в Кюстендил и на другия ден сутринта братята бяха отведени в затвора.

Делото за убийството в заведение “Колата” в Дупница два пъти бе връщано от ВКС на Софийския апелативен съд, присъдите дойдоха на третото разглеждане от върховните съдии и са окончателни.

На първа инстанция през 2018 г. Окръжният съд в Кюстендил даде на Николай Карастоянов 15 г. затвор като извършител. Брат му Иван и баща му Владимир получиха съответно 13 и 9 г. за помагачество. След това два пъти апелативните съдии дадоха условни присъди на тримата, а при третото връщане братята получиха от Софийския апелативен съд по 5 и 4 г. ефективно, а баща им - условна присъда. ВКС намали с по 1 г. ефективните присъди.

“Явно, съдилищата работят по различни закони,

щом дават различни присъди за убийството. Доказа се, че брат ми не е починал от нараняване на стъкло, не е имало афект от страна на извършителите, нито пък неизбежна отбрана”, коментира още Иван Радев.

На друго мнение е осъденият условно стоматолог д-р Владимир Стоянов. “Това е последна инстанция. Победени сме. Тъмните сили са по-силни от нас. Ние сме съсипани, буквално сме убити, предали сме се.”

На 11 март 2014 г. студентката по стоматология Владимира Карастоянова се прибира в родния си град Дупница. Със своя приятелка вечерта отива в кафене “Колата”. Малко след тях там пристига Николай Радев, с когото имали кратка история. Две години по-рано той се прибира от Великобритания в Дупница и се запознава с Владимира, двамата се сближават. Момичето обаче решило да се отдръпне, а той започнал да я притеснява. Във фаталната вечер в заведението Радев ѝ подвиквал обидни реплики. След това седнал на масата ѝ и дори я

заплашил, че ще я направи проститутка

Студентката вече имала горчив опит от срещите си с него, затова се обадила на баща си д-р Николай Карастоянов и го помолила да дойде в заведението.

Същия ден той бил дежурен анестезиолог в местната болница, но поради липсата на пациенти си тръгнал към 19 ч и останал на повикване вкъщи. След обаждането от дъщеря си към 21,30 ч отишъл до заведението заедно с баща си и брат си.

Словесните престрелки между тримата и Отвертката преминават във физическа саморазправа. Николай Карастоянов намушква няколко пъти с нож Радев, при сбиването е счупена и стъклена витрина. Мелето продължава няколко минути, после тримата си тръгват. Радев кърви обилно от корема, повикани са полиция и Спешна помощ и той е откаран в болницата.

През това време анестезиологът е повикан от колегите си. Пристига и се включва в екипа по спасяване на живота на Отвертката. Започнали реанимационни действия в продължение на около 40 минути, но въпреки усилията на лекарите в 22,30 ч Радев починал.

Съдебномедицинската експертиза сочи като непосредствена

причина за смъртта тежка кръвозагуба

В областта на черния дроб е наранен и важен кръвоносен съд. Смъртта е била непредотвратима. Загубата на голямо количество кръв е довела до тежък хеморагичен шок. Оказаната медицинска помощ е била своевременна, но е останала безрезултатна, е становището на вещите лица.

Радев има и още няколко наранявания по тялото, но фаталното е това в областта на корема. Тези наранявания не могат да бъдат причинени от парчета счупено витринно стъкло, а от нож с острие 10-12 см, категорични са експертите. Така те опровергават тезата на тримата подсъдими, че Радев е получил раните при падането си върху счупената стъклена витрина.

По време на делата в различни инстанции е разглеждана и възможността убийството да е станало при неизбежна отбрана или в състояние на афект, но това категорично е отхвърлено.

За да се намалят наказанията на тримата, съдът отчита редицата смекчаващи обстоятелства. В съдебна зала стана ясно, че фамилията Карастоянови са били подложени на дългогодишен тормоз от страна на Радев. Причината за негативното отношение на Отвертката към тях била, че стоматологът д-р Владимир Карастоянов е свидетелствал по наказателното дело срещу братя Галеви, разказал бащата.

Стоматологът обяснил, че при избухналата преди години т. нар. война на такситата в Дупница заради това, че оказвал медицинска помощ на лица, пребити от групировката, бил подложен на психологическа атака и тормоз

от приближени на Галеви, а Радев бил част от нея

По-късно научил, че внучката му Владимира е имала няколко инцидента с Радев. Няколко пъти подавал оплаквания до различни институции, но нямало реакция и го съветвали да заведе наказателни дела от частен характер.

Магистратите отчитат и че бащата и синовете са “с положителен профил - образовани, работещи, почтени и уважавани хора, извършили инцидентно престъпление в извънредна ситуация”. За тях самият наказателен процес е изиграл достатъчно превантивно и превъзпитателно въздействие. Д-р Николай Карастоянов и баща му Владимир Карастоянов пък са познати като отлични медицински специалисти и се ползват с уважение и добро им, мотивира се съдът. Магистратите приемат, че и най-лекото, предвидено в закона наказание - 10 г. лишаване от свобода, би се явило необосновано тежко за подсъдимите, и затова го определили под минимума.

В последната си дума пред Апелативния съд Николай Карастоянов изразява съжаление за случилото се, което е белязало неговия живот и живота на семейството му. Заявява, че в болничното заведение е направил всичко възможно, за да окаже помощ на пострадалия. Брат му Иван пък обяснил, че Радев е тръгнал срещу него, държейки в ръка предмет, и той се е намесил, за да защити баща си, а не за да убива.

Стоматологът д-р Владимир Карастоянов твърди, че станалото е закономерен финал на дълъг процес на издевателство над близките му. Заявява, че не се чувства виновен.

Д-р Николай Карастоянов, който наръгал Отвертката, получи 4 г. затвор.
Д-р Николай Карастоянов, който наръгал Отвертката, получи 4 г. затвор.
Иван Карастоянов, брат на анестезиолога,  ще лежи 3 години в затвора.
Иван Карастоянов, брат на анестезиолога, ще лежи 3 години в затвора.
Стоматологът д-р Владимир Карастоянов получи 3 г. условна присъда
Стоматологът д-р Владимир Карастоянов получи 3 г. условна присъда