Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът Румен Радев посреща шефката на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова.
Президентът Румен Радев посреща шефката на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова.
  • Радев: Ще застанем зад вас и ще ви подкрепим!
  • Главчев: Решихме още един завещан проблем
  • Шефката на Съвета на ректорите: Това е първата крачка

39 млн. лв. допълнително финансиране ще предостави правителството за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните университети, считано от 1 януари 2024 г. Това ще даде възможност минималната заплата за най-ниската академична длъжност там да се увеличи с 290 лв. - от 1810 лв. на 2100 лв. Повишението ще обхване 33 държавни висши училища с 2086 асистенти. То ще допринесе за привличането и задържането на млади преподаватели и тяхното развитие в академичната кариера.

Решението на Министерския съвет бе взето ден след като ректорите заплашиха със стачка заради недофинансирането на висшето образование. В сряда Съветът на ректорите имаше среща първо с президента Румен Радев, а след това и със служебния премиер Димитър Главчев и министрите на финансите Людмила Петкова и на образованието Галин Цоков.

Новината за отпуснатите допълнително средства беше обявена минути преди срещата на ректорите с президента.

Партиите, които промениха конституцията и записаха, че образованието, науката и културата са висша национална цел, забравиха да променят бюджета. Или неволно пропуснаха, обърна се Румен Радев към ректорите и ги увери, че обществото ще застане зад тях и ше ги подкрепи.

През изминалите 3 г. академичната общност е подложена на драстично намаляване на средствата, обясни проф. Миглена Темелкова, която е председател на Съвета на ректорите и ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи.

Тя даде пример, че през 2021 г. средствата са били 0,75% от БВП, миналата година - 0,7%, а тази - 0,6%.

Качество, изграждане на университетски мрежи, развитие на конкурентоспособна наука и висше образование, което може да пробие в европейското образователно пространство, няма как да стане без достатъчен финансов ресурс от страна на държавата, категорична беше проф. Темелкова.

Нашите възнаграждения са на ниво от 2023 г. Беден човек се превръща и в духовно беден,

каза шефката на Съвета на ректорите. Тя припомни, че системата на висшето образование е най-реформираната и единствената, която получава средства от държавата срещу коефициент за качество.

“Днес не искаме пари, искаме държавата да изпълни обещанието си”, уточни ректорът на НАТФИЗ проф. Мирослав Дачев.

Решихме още един завещан проблем със заплатите в университетите, обяви премиерът Димитър Главчев по-късно пред ректорите. И допълни, че 39-те млн. ще бъдат достатъчни за увеличение на заплатите. Обясни, че е предложено увеличение с 12% и на останалия състав.

Най-късно утре ще бъде прието това решение. По отношение на администрацията са предвидени 12% увеличение на заплатите, каза вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова.

Искам да благодаря от името на цялата академична общност за тази среща и разбирането на правителството. Успяхме да постигнем консенсус за решаване на първата стъпка на проблемите на академичната общност, каза проф. Миглена Темелкова.

184 млн. лв. си остават като цел,

от утре продължават разговорите за тях, допълни премиерът. Общият финансов ресурс за реализиране на приетите от НС промени е за около 184 млн. лв., което води до необходимост от осигуряване на средства от държавния бюджет, които не са предвидени със закона за 2024 г. Единственият възможен източник за това е да бъдат осигурени за сметка на преструктуриране на капиталовите разходи по централния бюджет, включително и Инвестиционната програма за национални проекти, приета със Закона за държавния бюджет за 2024 г. Намирането на тези средства е важно, за да може да бъдат увеличени достойно и заплатите на доценти, професори и администрация, уточни проф. Темелкова.