Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПРЕДПРИЕМЧИВ: Големият син на Касим Дал чрез заменки осигурил семейния уют.
ПРЕДПРИЕМЧИВ: Големият син на Касим Дал чрез заменки осигурил семейния уют.
Солидно имотно състояние е придобил синът на Касим Дал Исмаил, докато ДПС беше два мандата в управлението на страната.

Бившият втори в движението бе изключен миналата година заради отправени персонални критики към лидера Ахмед Доган. Дал учреди неотдавна своя формация - "Народна партия свобода и достойнство", и стана един от петимата зам.-председателите.
Едва 21-годишен, по времето на кабинета на НДСВ, неговият син Исмаил Дал се е уредил с множество имоти в столицата, показва справка от Имотния регистър. Затова са му помогнали връзките на баща му с тогавашния областен управител на София Росен Владимиров, уверяват депутати от ДПС.

Те даже настоявали прокуратурата да започне разследване по случая. Обмислят и да изискат ревизия от Сметната палата как през годините, докато е бил организационен секретар на партията, Касим Дал е контролирал използването на партийната субсидия от няколко милиона за ДПС.

Според документите през март 2003 г., Дал-младши е закупил на атрактивни места в София два големи апартамента - с площ съответно 173 и 144 кв. м, заедно с дворно място от 748 кв. м, както и шест тавански помещения. Само месец по-късно той сключил сделка с областната управа на София-град за замяната на жилищата. От официалните документи, с които "168 часа" разполага, не става ясно какво синът е получил в замяна. Като заменители в сделката фигурират Областна управа и Исмаил Дал.
"Касим Дал и Росен Владимиров бяха повече от близки. За дослука им нямаше човек от парламентарната група, който да не знае. Затова не съм изненадан от придобивките на синчето", възмущава се депутат от ДПС.

Той сподели още, че в групата на ДПС даже завиждали на бившия си шеф по организационните въпроси, че е довереното лице на губернатора. И каквото и да пожелаел нямало да му бъде отказано.
"Синът ми е пълнолетен и аз никога не съм се месил в делата му", каза таткото, потърсен за коментар на сделките с Областна управа.

Проверка на вестника по подаден сигнал установи, че по-големият апартамент се намира в един от най-скъпите райони - дипломатическия квартал на ул. "Фредерик Жолио Кюри" в София. Останалите осем имота са в района на Околовръстното шосе в близост до резиденция "Бояна". Странното е, че адресът, посочен в официалните документи - ул. "Великият прелом" 12, вече не съществува. В момента там се намира строго охраняван луксозен комплекс от затворен тип.

На входа на внушителната постройка е извисила ръст скулптурна композиция, представляваща Диоген. От охраната не пожелаха да коментират кой стопанисва сградата в момента.


От документите е видно още, че Исмаил Дал е имал участие във фирмите "Сортоизпитване - Тополи" ЕООД и "Топбетон". Депутати от ДПС обясняват, че първата фирма вече е преобразувана и в момента е със сменен предмет на дейност. Но въпреки това от информация от Агенцията по вписванията става ясно, че и двете дружества са заложили имоти в село Кранево и село Тополи до Варна срещу заем от 957 000 евро.
Интересното е, че според документите през 2005 г. фирмата е купила евтини земеделски земи от най-ниската категория в село Галиче в Северозападна България. Още на следващата година е успяла да ги замени с Министерството на земеделието срещу имоти по морето. По-късно парцелите са заложени за огромния кредит от банката. Депутатите също искат да се разследва тази сделка.

Баща и син са имали общи икономически интереси с кметове на БСП
и са влияели върху тях, споделят източници на "168 часа". Оказвали са им натиск за трансформация на гори от държавни в общински.
В една от дирекциите с най-голям обхват по територия - Ловеч, "Сортоизпитване - Тополи" е изсичала иглолистна дървесина.

"Политиката на ДПС от 1999 г. насам беше свързана с реализация на добри партньорства в политически и икономически план, най-вече с БСП. Такава беше инструкцията от централите на двете партии. Областните председатели на движението, които не изпълняваха тази одобрена от Доган линия ,бяха изключвани на момента. Така с постовете си се разделиха областни лидери в Северозападна и в Североизточна България", каза в тази връзка за "168 часа" бившият областен председател на ДПС Ловеч Бахтияр Караали.

В Никополско, в района на Белене, се намира остров Вардим, по-известен като островът на ДПС. Живописното островче с редки животни и растителност бе взето на концесия от бившия общински председател на движението и приближен на Дал Севгин Осман. Разбира се, за сделката помогнал и тогавашния министър на земеделието от ДПС.
"Остров Вардим беше любимото място за лов на Касим Дал. При всяка негова визита се организираха ловни излети", спомня си Тодор Тодоров, един от претендентите за концесия на острова.

"Дълги години Севгин Осман непрекъснато парадира в града, че островът е негов, заедно с дърводобива и лова. И никой не може да му го отнеме", казва и Хасан Хаджихасан, депутат от ДПС. Все пак след дълга експлоатация дунавският пристан на ДПС сменя собственика си.

От високите позиции на Касим Дал в движението се възползват и много от неговите приближени, твърдят депутати от регион Силистра. Те посочват и конкретен пример.
С протокол 13 от 30.10.2008 г. на община Главиница общинският съвет определя за концесионер фирма СОФИЯ- СТРОЙПРОЕКТ АД, представлявана от довереното лице на Дал -Касим Неджми Сали.

Тя и до днес добива строителни материали от кариера КОФАЛДЖА с размер 136 950 м2. Управителят е племенник на координатора на изселническите организации в Турция Енвер Хатипоглу, уточняват депутати. Срещу отдаването на концесия на тази фирма се обявяват няколко общински съветници от ДПС. Аргументът им е, че в случая се касае за облагодетелстване на близък на Касим Дал.

"Не съм съдействал на концесионера да разработва кариерата. За пореден път искат да ме дискредитират заради партията, заяви Касим Дал по този повод.

Касим Дал: Исмаил имаше фирма, но я напусна

- Г-н Дал, как ще коментирате, че едва 21-годишен синът ви Исмаил е успял да закупи доста имоти в района на Околовръстното шосе в столицата, а други по Черноморието чрез заменки? Цитирам ви данни от справка от Агенцията по вписвания.
- Синът ми Исмаил действително е участвал като акционер в една фирма. Но се оттегли. Дружеството не беше регистрирано на негово име.

- Според документите името на сина ви фигурира като "заменител". Исмаил Касим Дал е закупил няколко обширни тавански помещения до Резиденция "Бояна", а впоследствие ги заменя. Срещу какво?


- Нищо не зная за такива сделки. А синът ми е пълнолетен. Колкото до апартамента на ул. "Фредерик Жолио Кюри" това е семейното ни жилище. Води се на Исмаил. Другите купуват с компенсаторки. Ние по честен път.

- Помогнете ни тогава да се свъжем с Исмаил. Той може би ще обясни как млад човек за кратко време е натрупал сериозно имотно състояние?

- Нямам намерение да обяснявам с какви дейности е ангажиран синът ми. Няма и да влизам в схемите на някои хора.

- Ваши бивши съпартийци от ДПС твърдят, че благодарение на партията баща и син добре са се уредили, докато движението е било два мандата във властта". ..

- Несъстоятелни обвинения, които изобщо не кореспондират с действителността. Ясно е, че ченгетата от ДПС са се активизирали напоследък. И са се сетили за моя милост, след като учредихме партия. Това няма начин да не ги дразни. И определени хора, за които се досещам, са решили: "Давай да вадим компроматите. Те са на ход. Все пак избори идват." Очернянето и дискредитирането са похвати напълно в стила на ДПС.
Не съм изненадан от агресивното поведение на бившите ми колеги в Народното събрание. Питам, защо 23 години не се сетиха за имотите на семейството ни. Мълчаха, а сега преди изборите, организират злостна кампания. И подават сигнали до редакцията.

- Ваши бивши колеги от ДПС твърдят, че имате доста жилищни имоти в Турция.

- Да говорят каквото искат. Нямам никакви имоти. Попълнил съм имотна декларация. И там съм описал всичко. С най-големи подробности.

- Защо в две официални справки в 41-вото Народно събрание фигурирате веднъж с висше, а по-късно със средно образование?

- Имам средно образование. Защо така се е получило, нямам представа.

- Как така имате средно образование, след като заедно с бившия зам.-председател на Агенцията по приватизация Сабри Галиб завършихте специалност "Международни отношения" във филиала на Киевския университет в Търговище?

- Със средно образование съм. В това няма нищо срамно. Точка по тази тема.
провери заменките

Камен Костадинов - зам.-председател на парламентарната група на ДПС:

Прокуратурата да провери заменките

Ако има съмнения за злоупотреби със служебно положение от страна на бившия областен управител на София Росен Владимиров и на Касим Дал като бивш зам.-председател на ДПС, прокуратурата трябва да извърши проверка. Още повече, че вашият вестник изнася данни за закупени и впоследствие заменени имоти от определено лице. В случая синът на Касим Дал.
Да не звучи като инструкция, но компетентните органи задължително трябва да се самосезират от публикацията във в. "168 часа". И да реагират с разследване.
Не е морално и не е редно политици, докато са в управлението да се възползват от позициите и да придобиват имоти. Законите са за всички без изключение и трябва да се спазват.

ЛУКС: Семейното жилище получено от областна управа се намира в тузарски квартал.
ЛУКС: Семейното жилище получено от областна управа се намира в тузарски квартал.
ПАНОРАМА: Така изглеждат днес заменените имоти.
ПАНОРАМА: Така изглеждат днес заменените имоти.
Касим Дал
Касим Дал
Камен Костадинов
Камен Костадинов