Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преди няколко дни Деклан Хил от Би Би Си съобщи пред света, че в България, Полша и Унгария са корените на черното тото. Веднага си представих бебе-призрак, обикалящо по родните, изтърбушени и продънени стадиони с биберон в уста - черно тото, родено след десетки неуспешни аборта в някой гараж около Сточна гара например.
И ми дойде малко в повече. И направо прежълтях, качих кръвно и сърцето ми изскочи от мен - все едно изритано от левачката на Робин ван Перси.
Вече априорно знам, че сме виновни почти за всичко на този свят, но че тук са корените и на футболната чума, надмина всичките ми депресивни мисли и направо ме изкара в аут поне за няколко часа.
И отгоре на всичко пък сме на първо място. Имам чувството, че
каквото и да стане, винаги започват с нас
Дали защото Б е напред в азбуката, или просто сме екзотични за изговаряне?
Или защото сме в ложата за правостоящи в Европейския съюз - така и не ми става ясно. И най-вероятно подобни разсъждения ще ме разпъват до края.
Но явно няма милост за изстрадалата ни родина. Не ни стигат проблемите тук, ами непрекъснато отвън кастрират с голямата ножица и без туй клепналото ни заешко самочувствие.
Непрекъснато ни шамаросват с някое подобно изказване, някак за назидание на останалия свят. Непрекъснато разлепват портретите ни по стените, за да плашат с тях отличниците по живеене. Непрекъснато ни сочат с показалката и ни изкарват на дъската. Чак пък толкова ли сме жалки!? Чак пък толкова ли не си написахме домашното за толкова много години?
Истина е, че обвинението е изключително тежко и индиректно, засяга не само футболния, но целия обществен, политически и всякакъв живот тук.
От изявлението на британската медия обаче не се разбира
защо точно България, Полша и Унгария се смятат за майки и бащи на футболната чума
И още повече, защо точно България оглавява тази класация.
Съвсем логично е да се смята, че твърдението на Би Би Си достига до всички точки на света и направо попилява крехкия ни имидж. И няма как да е иначе, когато днес черното тото се смята за една от чумите на този век, за едно от най-зловещите неща през този милениум.
Светът тепърва започва война с него. Тепърва ще бъдат положени колосални усилия футболът да бъде пречистен и отново да има феърплей. И дано това да се случи.
Защото парите и счетоводителите, въобще модерният футбол, убиха футбола. Направиха го корпоративен световен отрасъл и
завряха портретите на Гаринча и подобни на него в килерите на съвестта си
Черното тото е просто една естествена реплика към това, което се случва в световната корпорация.
Зловеща реплика! Точно по тази причина съобщаването пред света, че в България, Полша и Унгария са корените на черното тото, си е направо тежка присъда и вероятно съвсем скоро ще усетим нейната ефективност.
Друг е въпросът, че още повече ще се неглижира усещането на българина към великата игра. Още повече ще изпразни и без туй пустите, дрънчащи на кухо стадиони. Още повече
ще ни направи
латентни към едно
от чудесата на света
А точно това ние българите не го заслужаваме, защото за голяма част от нас футболът е в сърдечната ни област. Ето и по тази причина българската държава е длъжна да поиска официалната позиция на Европол дали изказването на Деклан Хил, представляващ световната медийна корпорация Би Би Си, се базира на факти, или просто е някаква догадка.
Или пък защото сме от Източна Европа и всеки се надпреварва да ни лепи етикети за личен разкош. Някак не може да се съгласяваме с всичко,
да навеждаме гръб, особено когато няма твърди доказателства. Не може непрекъснато да оглавяваме всякакви черни списъци по света и да искаме тук нещата да са О.К. и после да хленчим, че куфарите на Терминал 2 стават все повече и повече.
Ако пък нещата тук са толкова зле и наистина чумата ни е тръшнала, Боби Михайлов да затвори първенството. И да приключи тази черна мъка, докато дойдат бели дни.