Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев и Димитър Главчев при съставянето на кабинета.
СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Румен Радев и Димитър Главчев при съставянето на кабинета. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Във Външно очакват служебното правителство да заложи на опитни заместник-министри, които да организират изборите в чужбина

Служебният премиер Димитър Главчев за 16 дни смени три имена за външен министър, а в петък сам предложил на Румен Радев себе си за турбулентния пост.

Казват, че с последния ход, който не бил известен дори на най-близкия му кръг, малко е стресирал министрите в служебния кабинет.

Първото име, което Главчев предложи за външен министър, бе на консула от Виена Ивайло Ценов, който финално изпадна от папката.

Номер 2 бе Стефан Димитров, към когото той загуби доверие, и Даниел Митов, който пък явно не печели доверието на Румен Радев.

В понеделник се очаква служебният премиер и президентът отново да се срещнат, за да се реши може ли Главчев да оглави външно министерство. Никой обаче не знае нито часа, нито крайните имена, около които Главчев и Радев са постигнали консенсус.

"Няма да има смяна на външен министър. Вчера (петък - б.а.) водихме разговор с президента Радев и аз му предложих аз да поема външно министерство, заяви изненадващо Главчев от АЕЦ "Козлодуй", където бе за първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус". Той обясни, че изчаква как ще се развият събитията. Върху мен е цялата отговорност за изборите - дали ще е в чужбина, дали ще е в България, важно е да имаме честни избори", мотивира служебният премиер своята идея той да поеме поста на първи дипломат.

Главчев заяви още, че поддържа комуникация с настоящия външен министър Стефан Димитров, но доверието към него е понижено и заяви:

Доверието е като душата, веднъж напусне ли, няма връщане

А, както "24 часа" писа, само в три страни по света премиерът е и външен министър. Справка в номенклатурния списък на ООН показа, че това са Фиджи, Самоа и Катар.

Подобен аргумент против съвместяването на премиерски пост с този на външния министър се появи още когато се очакваше Мария Габриел освен министър-председател, да остане начело и на българската дипломация.

Според опитни кадри във външно упражняването на изпълнителната власт е най- трудната и отговорна работа в една държава. Същевременно и външната политика на една страна изисква огромни усилия, енергия, концентрация и най-вече време.

"В петък получих това авангардно предложение на Главчев, че иска да е и външен министър. Казвал съм много пъти, че ако ми подаде човек, на когото има доверие - аз веднага ще издам указ. Аз го посъветвах все пак да проучи малко повече нещата, защото ми се струва, че той все още не е разбрал с какво точно се е заел като премиер, да не говорим за външно министерство", коментира обаче президентът.

"В понеделник сутринта ще направим последен разговор.

Ако той държи, приемам всички негови предложения, не се меся в неговата работа

Имаме множество прекрасни дипломати, които ще свършат работата доста по-добре от г-н Митов", допълни Радев.

Според него Даниел Митов е осъзнал, че като зам.-председател на партия ГЕРБ ще изпадне в тежък конфликт на интереси, тъй като външният министър е пряко отговорен за организацията на изборите в чужбина.

Източници от президентската институция обаче споделиха, че в петък се е случило нещо странно - Главчев почти бил убедил Радев, че Митов ще подаде оставка като заместник на Борисов в партията, но докато служебният премиер стигнал до парламента, младият политик вече бил написал своя отказ да заеме поста и така провокирал, от една страна, гнева на служебния премиер, но от друга - екипът на Радев бил изненадан, че действително не Борисов, а Главчев редял кабинета.

Коментар за поредната патова ситуация отказа и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Тази тема не е моя", каза в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Ами той не знае с какво се е заел

Той беше избран за шеф на Сметната палата. А новата конституция го прати на най-високия пост в държавата. Вие какво си мислите: Че да си премиер, е лесно? Досега ставахме премиери с над 100 депутати зад нас. Първа политическа сила с мощни коалиции. Тогава управляваш с размах, защото имаш доверие зад себе си. Сега дали е шеф на Сметната палата, омбудсман, на БНБ, изведнъж му се дава цялата власт в държавата. Ние сме се готвили за тия постове", добави Борисов.

Български дипломати през уикенда разиграваха различни варианти за излизане от ситуацията. Ако Радев е твърд и откаже да смени Стефан Димитров, било възможно той да бъде изолиран от оперативното управление, след като Главчев не вярва на външния министър, чиято смяна поиска. Затова те очакват екип от силни имена на зам.-министри да гарантира спокойното протичане на изборите в чужбина. Аналогична ситуация те очакват, ако премиерът Главчев поеме поста на първи дипломат. До неделя вечер като зам.-министри ната на Външно стояха двете дами - бившата царска депутатка, прекарала години като консул по света Мария Ангелиева, и офицерът Невяна Митева, която бе кандидат за вицепрезидент на проф. Анастас Герджиков, който загуби изборите от Румен Радев.