Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Даниел Митов СНИМКА: Румяна Тонева
Даниел Митов СНИМКА: Румяна Тонева

Даниел Митов отказва предложението на служебния премиер Димитър Главчев да заеме поста министър на външните работи.

Това обяви самият той в кулоарите на парламента.

Митов благодари на Главчев за доверието и на Борисов, че подходи с разбиране към тази евентуална моя роля в служебния кабинет.

Аз приех не защото за мен е самоцел да съм външен министър - бил съм външен министър. Приех, защото е важно в тази ситуация да имаме външнополитически курс, който да е проатлатнически, пронатовски, проевропейски. Затова съм приел, обясни той.

В тази ситуация за мен е ясно, че не бива да се превръщам в ябълка на раздора или в каквато и да е фигура, която да разделя обществото или да пречи на институциите да си вършат работата, коментира зам.-шефът на ГЕРБ.

Затова със сигурност - оттеглям своето одобрение за това да бъда външен министър, допълни Митов.

Той обаче подчерта: в тази ситуация, при променена конституция, в която се търсят партийни баланси и в служебно правителство с представители на всички значими партии, е ясно, че не е проблем политически и партийно оцветени хора да заемат министерски постове. Това е абсолютно ясно.

Разочарованието ми е от позицията  която заеха ПП-ДБ в случая. Вместо да подкрепят нашата номинация, номинацията на Главчев, те предпочетоха да влязат в логиката на президента Радев и да подкрепят неговата позиция. Така че мога да успокоя Радев - както бяха с него при неговото преизбиране, така сега спокойно можем да му кажем: "Спокойно г-н президент, ПП-ДБ продължават да бъдат с вас", коментира Митов.

Той определи като много показателна позицията на Българското дипломатическо дружество от последните часове. Това е организация на червени дипломати, комунистически кратери, в която участва и брата на Стефан Димитров - Георги Димитров, когото аз съм уволнявал с удоволствие два пъти от МВнР, каза Митов. Тази позиция е много показателна за това какъв външен министър ще остане в правителството, допълни той.

С отказа да издаде указ за назначаването му на поста, президентът Румен Радев не е издържал теста за геополитическата си ориентация, смята Митов.

Затова сега отговорността била при президента. "Така, както нямаше да се меси, той се намеси. Външният министър си е негов и той носи цялата отговорност", отсече зам.-шефът на ГЕРБ.