Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев и Димитър Главчев при съставянето на кабинета.
СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Румен Радев и Димитър Главчев при съставянето на кабинета. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

За земеделието май няма обструкции

Ще бъде ли сменен служебният външен министър Стефан Димитров и дали Даниел Митов - както пожела премиерът, или друг ще поеме важния пост? За това трябва да се разберат днес президентът Румен Радев и служебният премиер Димитър Главчев.

Тъй като основната задача на един служебен кабинет е организацията на изборите, неяснотите около фигурата на външния министър определено ще я блокират - той отговаря за вота зад граница. И разбира се, трябва да ръководи оперативно външната ни политика в условията на две войни по света.

Затова преди ден "24 часа" също си позволи да предложи няколко безспорни професионалисти, макар мнозина от тях в момента да имат своите сериозни международни ангажименти. Нещо като кратък списък на вниманието на премиера и президента, ако щете - и като намигване към тях и най-вече към холистичните спорове между политиците кой кандидат чий е и има ли по-безспорен.

Сред тях бяха посланикът на ЕС в Израел Димитър Цанчев и шефът на мисията на ООН в Йерусалим Мирослав Зафиров. Както и бившият зам.-министър на външните работи Гергана Паси, но и дипломатът Меглена Плугчиева, която сега съветва премиера по външнополитическите въпроси.

Най-вероятно днес премиер (служебен) и президент ще се договорят за четвърто име след тези на консула от Виена Ивайло Ценов, който финално изпадна от папката на Главчев, Стефан Димитров, към когото той загуби доверие, и Даниел Митов, който пък явно не печели доверието на Румен Радев.

Консултациите на "Дондуков" 2 са по настоятелната покана на държавния глава

Той изчака завръщането на Главчев от извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел, подължило до вчера. Впрочем участието на служебен премиер на срещата на лидерите там е прецедент - досега Радев представляваше страната, когато в МС влизаха назначени от него служебни кабинети.

Сега обаче ролята му е орязана от конституционните промени и именно затова партии и президент са в спор - дали не е длъжен просто да подпише указа за Даниел Митов без никакви обструкции. (За втвърдения тон към президента - виж долу)

"Ако не се съобрази с моите предложения, отговорността ще е негова", настоя от Брюксел Главчев. "Досега в мой служебен кабинет не съм назначавал зам.- председател на политическа партия. Имаме множество прекрасни дипломати с качества да бъдат министри, така че винаги може да се намери достоен външен министър", отвърна от София Радев и обяви, че го чака с предложения.

На този фон като че ли няма проблем по другата поискана от Главчев рокада - Кирил Вътев да бъде заменен като министър от настоящия шеф на фонд "Земеделие" Георги Тахов.

ДАНИЕЛ МИТОВ
ДАНИЕЛ МИТОВ

Така очакването е днес освен кандидатурата на Даниел Митов президент и премиер да обсъдят още поне три възможни имена, казват от дипломатическите и политическите среди. При всички случаи новият министър ще е с опит на различни позиции в МВнР, убедени са те. А най-вероятно и от мисии в страни-членки на ЕС.

Предвид задачата да се подсигурят изборите зад граница, някои очакват, че ще се заложи на човек

и с правни познания освен тези в дипломацията

Или поне със солиден административен опит.

С позиция в подкрепа на Стефан Димитров пък излезе Българското дипломатическо дружество. Сред неговите съоснователи е дипломатът и брат на Димитров - Георги. Оттам настояват, че мотивите за отстраняването му са неоснователни и че подобни скандали уронват авторитета на страната ни в чужбина. 

Ако няма министри, премиер, шеф на парламента, а утре и президент няма, какво става с държавата (по Пеевски)

Рязко изостряне на тона и втвърдяване на всички страни - президент, партийни лидери и служебен премиер, предизвика забавянето на решението на Румен Радев дали да подпише за двете министерски рокади.

В сряда стана ясно, че Радев не одобрява избора за Външно и няма да пусне указ, докато не се срещне с Димитър Главчев и той не го убеди с друга номинация. Така не може, скастриха го обаче лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на ДПС Делян Пеевски.

Делян Пеевски
Делян Пеевски

Първи срещу Радев вчера възропта Борисов, ядосан на коментара му, че Даниел Митов не може да е служебен министър, понеже е зам.-председател на ГЕРБ. От Тутракан бившият премиер извади два арумента. Първо припомни за множеството кадри на БСП, минали през служебните кабинети на Радев през последните години - Весела Лечева, Янаки Стоилов, Крум Зарков, Явор Гечев, а после попита защо президентът е допуснал Георги Гвоздейков в кабинета, щом е член на ПП. Цялото БСП се изсипваше в неговото служебно правителство и той казва, че то било неутрално. Впоследствие той правеше цели партии от служебното правителство - на Стефан Янев, на Кирил и Асен. Ние безпаметна нация ли сме, каза Борисов. Той потвърди, че е подкрепил Даниел Митов за външен министър.

Главчев лично се обадил на Митов да го покани, а той се обърнал първо към лидера си, който му дал пълна подкрепа. Заради протакането и явното неодобрение на Радев обаче Борисов последно обяви, че вече не иска смяната на министър Стефан Димитров, за да може отговорността да си е изцяло на президента.

Мълчанието си по темата наруши и ДПС. Съгласно конституцията президентът е длъжен да подпише, настоя Делян Пеевски. А ако Радев не назначи Георги Тахов вместо Кирил Вътев в земеделието и Даниел Митов в МВнР, това ще означава, че е с двама свои в служебния кабинет, заяви лидерът на ДПС.

“Като откаже да подпише, той вече си има външен министър и земеделски министър и трябва да почне да ги управлява. Те са негови министри вече, на Радев. В мига, в който откаже”, поясни той. За Митов бил убеден, че с него “България ще има ясната насоченост, която трябва да има - проатлантическа".

Покрай президента обаче Пеевски се обърна и към ПП-ДБ, които се чудят да искат ли оставката на председателя на парламента Росен Желязков, и към всички лидери:

Нека държавните мъже да бъдат на висотата на доверието на хората и да спрат с тези игрички. “Няма да подпиша за министрите”, другите: “Ще махнем шефа на парламента”. Ами добре, няма да има министри, няма да има премиер, няма да има шеф на парламента, утре може да няма президент. Какво се случва с държавата?

Председателят на ДПС констатира, че на практика всички вече са в предизборна кампания, но трябва да спрат и да се съобразят с конституцията - и президентът, и Министерският съвет, и депутатите. Трябва да бъдем отговорни към хората. Това вече е една игра, която ще я платят хората. Призовавам всички отговорни държавни мъже да спрат, апелира той.

Тъй като новият служебен премиер е политически отговорно лице, беше отговорно той да сформира своя кабинет с известно съгласие от политическите сили. Нас от ПП никой за нищо в този служебен кабинет не ни е питал и хора от ПП там няма. Така че драмата трябва изцяло да бъде обърната към ГЕРБ и президента, коментира пък зам.-шефът на “Промяната” Даниел Лорер. Не коментира номинацията на Митов, само призова партиите да не си говорят през брифинги.