Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Джанкарло Девазини е роден в Торино и е четвъртият най-богат италианец в момента. Снимката е илюстративна.
Снимка: Pixabay
Джанкарло Девазини е роден в Торино и е четвъртият най-богат италианец в момента. Снимката е илюстративна. Снимка: Pixabay

Джанкарло Девазини е четвъртият най-богат човек на Апенините, надмина наследниците на Ферари и Берлускони

Кой е този Джанкарло Девазини, запитаха се милиони италианци, прочитайки името на новия милиардер от класацията на “Форбс”, който на всичкото отгоре е четвърти по богатство на Апенините? И как така един напълно непознат за широката публика човек изведнъж изпревари хора като Армани, Долче и Габана, наследниците на империите на Берлускони,  “ФИАТ” и Ферари?

Казано накратко, това е бивш пластичен хирург от Торино, който през 2012 г. решава да търси попрището си в света на криптовалутите.

Днес богатството на 60-годишния Джанкарло Девазини се изчислява на 9,2 млрд. долара. Трудно е да се намерят снимки на милиардера в интернет, освен тази в сайта на компанията му. Има и негова фотография в профила му в туитър, който е открит явно преди много години, но не се поддържа.

Ако днес Девазини е най-новият член на клуба на италианските милиардери, дължи това на непоносимостта си към предишната си професия – пластичната хирургия. Той я смята за “измама” и за начин на упражняващите я

да се възползват от капризите на хората,

както споменава в една художествена галерия преди десетина години. Капката на търпението му преляла в момента, когато жена, изглеждаща перфектно, изразила пред него убедеността си, че трябва на всяка цена да си намали бюста.

Девазини завършва медицина в Университета на Милано. След като работи като пластичен хирург две години, напуска бизнеса със силиконовите бюстове и разкрасявания и се хвърля в този на електрониката. Послед създава платформа за обмяна на криптовалути Bitfinex, която сега  e част от регистрираната на Британските Вирджински острови Tether. Според “Форбс” тази компания е създала най-важната стабилна монета (stablecoin), или дигиталната валута, чиято стойност е вързана към тази на друго благо. В случая това е щатският долар, тъй като Tether е проектирана да поддържа стойнoст 1:1 спрямо щатския долар. Tether (USDT) е на практика първата стабилна виртуална монета в света, предназначена да поддържа постоянна стойност спрямо резервен актив. В случая на USDT всеки токен е обезпечен с еквивалентно количество активи, държани в резервите на компанията. В резултат на това предлага предимствата на криптовалутата, като същевременно свежда до минимум колебанията в цените.

Девазини притежава 47 на сто от компанията, а съдружникът му - също милиардер, Паоло Ардоино – 20 на сто.

Но за да стигне до днешните си милиарди, Девазини преминава през доста препятствия. Когато навремето окачва завинаги на закачалка лекарската си престилка, италианецът създава група от фирми в сферата на електрониката в Италия, които фактурират над 100 млн.евро. Той твърди пред в. “Файненшъл таймс”, че продал групата си малко преди финансовата криза през 2008 г. Според италиански медии обаче финансовите документи на Апенините говорят друго – че през 2007 г. групата му имала оборот от едва 12 млн. евро. На всичкото отгоре опустошителен

пожар унищожил офисите и складовете на компанията

през февруари 2008 г. Затова месеци по-късно компанията била ликвидирана.

В последвалите години Девазини се посвещава на продажба на храна по домовете чрез фирма “Делиция”. Така идва и решителната 2012 г., когато влиза в пазара на криптовалути. Дебютира с дребен бизнес – във форум за криптовалути предлага дивиди и компактдискове на цена от 0,01 биткоина, което по онова време е равно на 11 цента. Когато обаче влиза в Bitfinex/Tether, нещата се променят радикално. Днес той се смята за мозък и техен мотор от 2012 г. досега. Девазини е главен финансов директор на Bitfinex- това е борсата, на която става обмяната на криптовалути. От 2014 г. се превръща в най-голямата платформа за обмяна, тъй като 10 на сто от всички трансакции в света преминават през нея.Tether обаче не смята за перспективни за бизнеса си нито САЩ, нито Европа, а Южна Америка, Азия и Африка. Именно гражданите на тези по-бедни континенти и развиващи се пазари могат да получат достъп до долара чрез валутата Tether. В момента пазарната капитализация на компанията е за близо 105 млрд. долара.

Преди десет години в Tether влиза и друг италианец - Паоло Ардоино, роден преди 39 г. до град Савона. За разлика от Девазини той е пристрастен още от дете по информатиката. Първия си компютър получава, когато е на 6 г. Ардоино завършва математика в Университета на Генуа. След това работи там и като асистент срещу 800 евро на месец. По-късно оставя университета и влиза в сферата на финансите. Според “Форбс” днес богатството му се изчислява на 3,9 млрд. долара и е на 26-о място сред милиардерите на Ботуша. За разлика от Девазини, който не общува с медиите, Ардоино е лицето на Tether пред тях.

Компанията приключи минaлата година с печалби за 6,2 млрд. евро. Тя обаче роди четирима нови милиардери в света. Освен Девазини и Ардоино, като такива могат да се похвалят и юридическият консултант Стюарт Хогнер, както и бившият главен изпълнителен директор на Tether и сегашен на Bitfinex Жан-Луис ван дер Велде.

Паоло Ардоино тези дни предизвика серия от догадки в света на криптовалутата, след като публикува в социалната платформа X, че на 19 април в рамките на конференцията Token2049 в Дубай ще направи съвместно изявление с Павел Дуров. Това е основателят и главен изпълнителен директор на Telegram, приложението за съобщения. Мнозина се питат дали Tether  няма да стане средството за разплащане чрез приложението за съобщения.

През изминалите години регистрираната на Британските Вирджински острови Tether беше неведнъж под прицела на американските власти заради

проблеми, свързани с прозрачността на резервите си

До февруари 2019 г. компанията декларираше, че притежава като обезпечение един долар на всеки издаден токен. После обаче версията ѝ се смени и бе съобщено, че всеки токен се поддържа от дейност в долари. Не е много ясна и точната връзка между Tether и Bitfinex. Според изданието “Форбс”, ако Американският конгрес одобри нови правила за стабилната монета, това може да се отрази на Tether. Нейният основен конкурент Circle изглежда по-близо до вероятните нови директиви, а освен това на пазара може да навлязат и банките. Предположенията са, че нов американски закон в тази област може да стане факт до края на годината.