Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иран атакува Израел с военни дронове и ракети. Снимката има илюстративен характер.
Снимка: Архив
Иран атакува Израел с военни дронове и ракети. Снимката има илюстративен характер. Снимка: Архив

Израел поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, за да бъде осъдена атаката на Иран и за да бъде обявен Корпусът на гвардейците на Ислямската революция за терористична организация, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Иранското нападение е сериозна заплаха за световния мир и сигурност и аз очаквам Съветът да използва всички средства, за да предприеме конкретни действия срещу Иран", каза в "Екс" постоянният представител на Израел в световната организация.

Заседанието ще се проведе днес в 20:00 ч. по Гринуич (23:00 ч. българско време), съобщи пред журналисти постоянното представителство на Малта, която председателства този месец Съвета за сигурност, предаде Франс прес.

Иран призова Съединените щати "да стоят настрана". "Това е конфликт между Иран и бандитския израелски режим, от който Съединените щати ТРЯБВА ДА СТОЯТ НАСТРАНА!", заяви в "Екс" иранското постоянно представителство. "Извършени въз основа на член 51 от Устава на ООН, отнасящ се до легитимната самоотбрана, военните действия са в отговор на агресията на ционисткия режим срещу нашия дипломатически комплекс в Дамаск", се казва в публикацията.

"Случаят може да се смята за приключен. Ако обаче израелският режим допусне нова грешка, отговорът на Иран ще бъде значително по-строг", предупреди дипломатическото представителство.

Генералният секретар на Организацията на обединените нации Антониу Гутериш заяви, че "осъжда категорично силната ескалация" и призова за "незабавно спиране на военните действия".