Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Депутатът от ДПС Йордан Цонев предложи прекратяване на дебатите
Депутатът от ДПС Йордан Цонев предложи прекратяване на дебатите

По 100 лева добавка за Великден ще получат най-бедните пенсионери, които получават пенсии и добавки под линията на бедност. Така помощ за Великден ще получат около 534 хиляди пенсионери.

В момента линията на бедност е 526 лева.

Решението е окончателно на второ четене и го подкрепиха всички партии без ПП-ДБ. Дебатите продължиха над час и половина, но бяха прекратени по предложение на Йордан Цонев от ДПС. Като причина за споровете станаха различните предложения на партиите - първоначално от ГЕРБ и ДПС предлагаха по 75 лева за най-бедните пенсионери, от БСП поискаха по 100 лв. за тези под линията на бедност и по 50 лева за всички останали, а "Възраждане" - по 100 лева за всички възрастни хора.

В крайна сметка депутатите приеха предложението на ГЕРБ и ДПС, като обаче повишиха сумата от 75 на 100 лева.

"Това е грешно, несправедливо и ощетява близо милион и половина пенсионери", коментира след гласуването лидерката на БСП Корнелия Нинова на брифинг в парламента. Според нея поведението на "Продължаваме промяната" е необяснимо, тъй като по време на общото им управление, когато избухна войната в Украйна, по 75 лв. добавка за Великден. Днес обаче депутатите на ПП се изказаха твърдо против.