Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Грипната епидемия е в своето начало. Броят на заразените нараства с всеки изминал ден, но вече е твърде късно за ваксина.
Човек, който е поразен от грип, трябва да започне комбинирано лечение с четири съставки по препоръка на професора по вирусология академик Ангел Гълъбов.
Главното, с което трябва да се започне, е прилагане на противовирусен препарат, потискащ размножаването на грипните вируси (противогрипен химиотерапевтик). Продава се във всички аптеки, а някои от продуктите се дават и безплатно.
"Думата "химиотерапия" звучи плашещо за повечето хора, но трябва да се знае, че използваните средства атакуват инфекциозните агенти - паразити, микрорганизми и вируси. 
Тази химиотерапия
няма нищо общо с процедурата при рак
Познати са два вида противогрипни химиотерапевтични препарати. Eдните атакуват ензима невраминидаза на грипните вируси. Най-важният препарат тук е "озелтамивир", а другият - "занамивир". Озелтамивирът се взема 2 пъти на ден по 1 хапче. Другото лекарство е спрей и създава малко дискомфорт при хората със задух. Занамивирът се прилага при деца над 5 години. Препаратите от другата група атакуват друг протеин (M2), който има значение за размножаването на грипен вирус A. Единият е "римантадин", но се продава под името "ремантадин", а другият е - "амантадин", те не действат на грипен вирус Б", разяснява председателят на Българското микробиологично дружество.
Изключително важно е постоянно да се следи чувствителността на изолираните щамове към химиотерапиите.
"Евтиният ремантадин е добър, но спрямо него се развива по-лесна устойчивост. Една от причините затова е дългогодишната му широка употреба.
Имаше една безогледна акция, когато се разпространи птичият грип
В началото се заразяваха само птиците и тези, които се грижеха за тях. Богаташите с животински ферми в Източна Азия си захранваха птиците с амантадинов прах. В резултат на което се развиха много устойчиви щамове към препарата. Това беше престъпление към човечеството", казва проф. Гълъбов.
Вторият компонент на терапията е контролът на оксидативния стрес, развиващ се в резултат на грипната инфекция в белите дробове, но водещ до увреждане на целия организъм.Трябва да се прилагат антиоксиданти.
Най-известен е витамин Е, но се прилага след пубертета и дневната му доза е 100 мг.
Добре взаимодейства и с 500 мг витамин C.
Третата част са имуностимулаторите.
"От всички неща, които се предлагат и рекламират на пазара, най-доброто според мен при грип е "есберитокс". Препаратът е съвкупност от ехинацея, туя и диво индиго и не е хомеопатично лекарство", съветва специалистът.
Последната стъпка е приемането на симптоматични средства против температура.
Прегряването е неблагоприятно, особено при децата. Добавянето на антибиотик към лечението според проф. Гълъбов е препоръчително само когато има диагноза за тежка бактериална инфекция, иначе приемането му би било безсмислено.

Проф. Ангел Гълъбов: Сред най-застрашените са хора с проблеми в сърдечно-съдовата и дихателната система

- Има ли официални данни, че вирусът, който ще ни порази, е смъртоносен?
- Грипът при пълно развитие обхваща половин милион българи. Смърттността при разгърната вълна от сезонен грип е около 2000 човека по официални данни. Те са сред възрастни и хора с обременена сърдечносъдова и дихателна система. Няма никакви данни за смъртоносен щам. Патогенността на грипните вируси е вродено качество. Вирусните щамове A/H3N2 от 1968 г. са причинители на над 95% от сезонните вълни на грип. Вродена защита имат само 10% от хората.
- На какво се дължи тогава смъртността при грипно боледуване?
- Жертвите се дължат на две действия. За разлика от обикновената простуда и хремата, която протича леко, грипът започва внезапно. Вирусът се размножава само в дихателната система.
Най-тежкото усложнение е развитието на бронхопневмония,
която е или вирусна, или към нея се добавят и бактерии. Но това трябва да се следи от лекар и да се предпише точният антибиотик.
Появява се усложнение и с натрупване на възпалителна течност в белите дробове. Процесът на взаимодействието на имунната система, включително и макрофагите, които атакуват поразените от вирус клетки на дихателните пътища, също създава проблем. В резултат на което се отделят крайно вредни за организма вещества - продукти на прекисно окисление на липидите, химикали, които поразяват малките съдове - артериоли и капиляри, и оттук целия организъм - сърце, мозък, стомах и други органи. може да доведат до удар на сърцето и други органи и системи.
Грипът е сериозно заболяване и не трябва да се подценява. Голяма част от смъртните случаи се дължат на епидемичните вълни на сезонния грип.
- Ваксините пригодени ли са за тези вируси, които атакуват в момента?
- От февруари знаехме кои ще са вирусите, които ще ни нападнат тази есен - "Виктория", "Уисконсин" и "Калифорния". Пригодени са и срещу
трите вируса, които
в момента върлуват,
и хората, които са се ваксинирали, са защитени за период от 1 година.
Приказките срещу ваксините са абсурд, но вече е късно да се вземат такива мерки.