Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Николай Денков предаде властта на служебния премиер Димитър Главчев
Николай Денков предаде властта на служебния премиер Димитър Главчев
  • Машинно гласуване, нисък брой на невалидни бюлетини и Изборният кодекс да не се пипа - рецептата за честен вот по Денков
  • Имам доверие в екипа си. Няма да се поддам на провокации, увери Главчев

Служебният кабинет да направи всичко възможно, за да организира честни избори. Това призова Николай Денков, след като предаде властта на служебния премиер Димитър Главчев.

"Има няколко индикатора за честни избори - дали ще има машини при гласуването, защото както е доказано, ако няма, делът на невалидните бюлетини е толкова голям, че хвърля сянка на изборните резултати. Надявам се да организирате този процес и да получите подкрепа. Надявам се делът на невалидните бюлетини да е нисък, така че никой да не оспорва резултата. Надявам се никой в парламента да не се изкуши да променя Изборния кодекс, защото това също би хвърлило сянка, дори да бъде направен с най-добри намерения", каза Денков.

Церемонията по предаването на властта се състоя в Министерския съвет, след като служебният кабинет се закле пред парламента. В състава на правителството има една промяна - сменен е външният министър. Както "24 часа" писа, първоначално предложеният от Главчев Ивайло Ценов се е отказал да поеме поста по семейни лични причини. Неговото място ще заеме Стефан Димитров, посланик в Черна гора от януари 2023 г.

"С това събитие предаваме властта с пожелание за успех, служебният кабинет да успее да свърши работа, която да е от полза за хората в България. Мога да ви уверя, че до последния ден нашето правителство направи всичко възможно да работи по управленската програма, да изпълни всички задачи и по този начин да ви осигурим спокойствие по отношение на плавния преход", обърна се към Главчев Денков.

Една от най-трудните и най-сложните ви задачи е да организирате честни избори. Трудна е, защото в момента няма доверие в част от политическите процеси. Надявам се, че с вашите действия ще успеете да върнете това доверие, продължи той.

На ваше разположение сме за всякакви въпроси, за да направим плавен преход, увери той.

Поемаме тази отговорност да пазим суверeнитета на държавата, да работим за благоденствието на българските граждани и да изпълним нашата основна задача - да организираме честни избори. Приех цялата отговорност и роля вменена ми от конституцията, имах своите колебания, размисли, притеснения, но всичко това оставям днес зад вратата, която прекрачих. Имам доверие в хората, които съм избрал. Те са доказани професионалисти, подчерта пък Главчев.

Съзнавам ясно, че това е огромна отговорност. Ние трябва да бъдем гарант за стабилност, не може да допуснем страната да бъде въвлечена в конституционна криза, да бъде заложник на партийни амбиции и желания, настоя той.

Искам отсега да заявя - няма да се поддам на провокации, да влизам в дребнотемие, в предизборни страсти и в лични амбиции. С колегите ми ще бъдем фактор на стабилност, ще следвам законите на републиката, увери Главчев.

"Българският народ трябва да види единение, а нашите външни партньори трябва да видят уверена страна. Искам с моя екип да работим за разрешение на проблемите, а не за тяхното задълбочаване", каза още служебният премиер.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Николай Денков заръча на Димитър Главчев да организира честни избори
Николай Денков заръча на Димитър Главчев да организира честни избори