Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ИЛЮСТРАЦИЯ: ВАСИЛ ПЕТКОВ
ИЛЮСТРАЦИЯ: ВАСИЛ ПЕТКОВ

Руснаци отслабват с по 2 кг, за да скрият бутилка коняк и 2 буркана скисели краставички в скафандъра

Приятели на рожденик крият пиенето му в апарат за кръвно налягане

Мит е по-бързото напиване в орбита. Вкусът на уискито се подобрява, отлежавайки там

Космонавти откриват колба с алкохолна напитка в тренажора за тренировки на станцията

Сигурно ще ви прозвучи невероятно и няма да повярвате, но контрабандата с алкохол се случва и в Космоса. Въпреки изключително строгите правила астронавтите успяват да пренесат тайно спиртни напитки в орбита, независимо че са поставени под тотален контрол и 24-часово наблюдение.

Разбира се, пионери в този труден спорт съвсем очаквано се явяват руснаците. През 1984 г. Игор Волк и Володя Джанибеков измислят хитър план, за да заблудят цялото космическо командване на СССР. Двамата отслабват с по 2 кг в последната седмица преди полета, за да поместят по една бутилка коняк и 2 буркана кисели краставички директно в скафандрите си. Така спазват регламента, според който могат да се качат на борда само ако тежат определени килограми.

"Седмица преди старта не ядохме нищо освен хляб и чай

и свалихме почти по 2 кг. Опаковахме всичко в малки торбички и когато се облякохме, напъхахме алкохола и мезето в космическите костюми. Ето как излетях с кисели краставички на корем", пише по-късно в спомените си Волк. Нарушението не му е попречило да стане Герой на Съветския съюз.

Други негови колеги търсят по-културна маскировка за контрабандата. Те избират от библиотеката няколко по-дебели книги, чиито листа откъсват и на тяхно място напъхват патрончета с алкохол. "Можеше да се побере общо около литър и половина. Най-важното беше да не бълбука", споделят по-късно космонавтите.

Интересен е и опитът на Георгий Гречко, който е прекарал в Космоса 134 дни, 20 часа, 32 минути и 58 секунди в общо 3 мисии - през 1975-а, 1977-а и 1985-а година. Любопитното е, че той лично не е посмял да пренесе от Земята със себе си от забранената стока, но

съвсем неочаквано е намерил алкохол на орбиталната станция „Мир".

Той се оказва оставен от колеги преди него. Скрили са го в тренажорните костюми със специален вътрешен механизъм, в които пилотите тренират поне по 2 часа на ден. Изискването е категорично, защото ако мускулите не се упражняват, заради липсата на гравитация те ще атрофират. Именно тези устройства са били превърнати в скривалища за напитките.

Как един от екипите изпива половината колба, а следващият намира начин да допие и останалата, кой е първият, занесъл алкохол в Космоса и как алкохолът влияе върху изпълнението на сложни задачи в орбита, четете в брой 4/2024 на сп. "Космос".